Pâine / Pizza
Paratha – Lipie indiană cu unt preparată la tigaie
În weekend am reușit să prepar, din nou, această rețetă de Paratha – Lipie indiană cu unt, cu care mi-am delectat familia la mic dejun, alături de un mix de brânzeturi cu ceapă verde.
Paratha este o pâine plată foietată, o lipie la tigaie din bucătăria indiană, iar denumirea provine de la combinația cuvintelor parat și atta, care înseamnă straturi de aluat gătit.
Această lipie indiană este mai deosebită decât lipiile libaneze, sau clasicile noastre turte la tigaie prin faptul că odată coaptă se desface în multe foițe ce au gust plăcut de unt.
Este delicioasă, mai ales caldă, servită cu diverse sosuri, dar nu e rea nici rece.
Din aceeași categorie vă mai recomand și Rețeta de Turtițe chinezești cu ceapă verde,
dar și Rețeta de Lipii integrale cu făină de cânepă!
Ingrediente
- 500 gr făină
- 1 ou mediu
- 1 linguriță sare
- 200 ml apă rece
- 125 g unt clarifiat
Mod de preparare
Mai întâi pregătim unt clarifiat, ingredientul cel mai important pentru Rețeta Paratha – Lipie indiană cu unt.
Punem untul într-un vas, la foc mic și îl lăsăm să se topească.
Îndepărtăm spuma care se formează și lăsăm untul pe foc până devine limpede, fără spumă.
Apoi îl trecem printr-o sită deasă, sau prin tifon și îl lăsăm să se răcească și să se solidifice.
Cât timp untul se răcește, pregătim aluatul pentru Rețeta Paratha – Lipie indiană cu unt.
Cernem făina într-un vas și o amestecăm cu sarea.
Adăugăm oul la mijlocul făinii și începem să amestecăm aceste două ingrediente, turnând în fir subțire și apa rece.
Frământăm un aluat ușor ferm și nelipicios, pe care îl împachetăm în folie alimentară și îl dăm la rece pentru 30 de minute.
Împărțim apoi aluatul în șase părți aproximativ egale și le modelăm sub formă de sfere.
Întindem fiecare sferă pe masa înfăinată, într-o foaie subțire, de formă circulară.
Împărțim untul în șase părți cu care vom unge fiecare foaie de aluat.
Presărăm un strat subțire de făină peste untul întins.
La fiecare foaie de aluat unsă cu unt, crestăm o rază de cerc apoi le rulăm strâns, pornind de la o margine a crestăturii, până obținem un con circular( vedeți colajul de poze nr. 2!).
Dăm conurile la rece pentru 15-20 de minute, apoi așezăm fiecare con pe masa de lucru și le aplatizăm presându-le de la vârf în jos.
Întindem fiecare parte de aluat cu sucitorul, pe masa de lucru ușor înfăinată, până obținem dimensiunea tigăii în care le vom coace.
Le coacem în tigaia încinsă, unsă cu puțin unt, până se rumenesc frumos pe ambele părți.
Sunt delicioase și foarte atractive, așa cum se desfac în multe foi!
Să vă fie de folos!
* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.
*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.
COMENTARII