Gătește Pate de ciuperci cu boabe de fasole
Timp de preparare
30 min
Nivel
ușor
Porții
20

Ingrediente
- 300 g ciuperci champignon (sau mix de pădure, pentru aromă mai intensă)
- 200 g boabe de fasole albă fiartă (sau din conservă, bine scurse)
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură ulei de floarea-soarelui (pentru gust mai neutru)
- 1 lingură sos de soia (opțional, pentru savoare umami)
- 1 linguriță cimbru uscat
- ½ linguriță boia afumată
- Sare și piper negru, după gust
- 1 linguriță suc de lămâie (pentru echilibrarea gustului).
Mod de preparare
Primul pas constă în călirea ciupercilor.
Într-o tigaie încinsă cu ulei, adaugă ceapa tocată mărunt și usturoiul feliat. Călește până devin translucide, apoi adaugă ciupercile tăiate felii. Lasă-le să scadă complet lichidul și să se rumenească ușor.
Adaugă sosul de soia, cimbrul, boiaua afumată, sare și piper. Amestecă bine și mai lasă 1-2 minute pe foc pentru a se împleti aromele.
Transferă ciupercile călite într-un robot de bucătărie. Adaugă fasolea fiartă, sucul de lămâie și, dacă dorești, drojdia inactivă sau nucile măcinate. Mixează până obții o pastă fină, cremoasă, dar ușor rustică.
Gustă și ajustează sarea și aciditatea.
Lasă pateul să se răcească complet. Se păstrează la frigider într-un borcan închis ermetic, până la 4-5 zile.
Acest pate de ciuperci cu boabe de fasole se servește întins pe felii de pâine prăjită sau crackers cu semințe. Merge decorat cu frunze de cimbru sau pătrunjel verde.
Mai poate fi servit alături de legume crude (morcovi, apio, ridichi) sau folosit ca umplutură pentru clătite sărate sau mini tarte aperitiv.
Spor și poftă bună!
COMENTARII