Dulciuri

Plăcintă cu mere și dulceață de gutui

Zilele acestea am făcut curat în cămară și am găsit câteva borcane cu dulceață de gutui mai veche, așa că am preparat această minunată rețetă de plăcintă cu mere și dulceață de gutui.

Foarte bine s-au combinat merele acrișoare cu dulceața de gutui plăcut aromată!

Și am adăugat, bineînțeles și nelipsita scorțișoară. Cred că vă închipuiți ce parfum de toamnă am avut în toată casa!

Ca și aluat, am pregătit rețeta care ne place cel mai mult, cu iaurt și unt.

De fapt ne place rețeta de aluat cu iaurt și untură, însă mi-a lipsit untura, așa că am folosit unt.

Foarte fraged iese aluatul cu iaurt de la această rețetă de plăcintă cu mere și dulceață de gutui, mai ales că pun și puțin bicarbonat de sodiu, pe lângă praful de copt.

Interesantă este și Rețeta de plăcintă cu mere și aluat cu scorțișoară, pe care v-o recomand cu drag!

Iar dacă optați pentru o plăcintă cu foi subțiri, vă recomand să încercați Această Rețetă de plăcintă cu mere!

Foile subțiri preparate în casă le concurează cu succes pe cele din comerț, deci merită încercate.

Găsiți pe blog mai multe rețete de plăcintă cu diverse umpluturi, pentru toate gusturile, la categoria Dulciuri.

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel.  Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Plăcintă cu mere și dulceață de gutui

Gătește Plăcintă cu mere și dulceață de gutui

Plăcintă cu mere și dulceață de gutui

Ingrediente

  • Pentru aluat( 28/43 cm):
  • 1 ou
  • 50 gr zahăr
  • 150 gr unt(82%)
  • 150 gr iaurt cu 3,5% grăsime
  • 1 praf sare
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 550-600 gr făină
  • Pentru umplutură:
  • 500 gr mere răzuite
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 400 gr dulceață de gutui
  • 1 linguriță scorțișoară
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor

Mod de preparare

Pentru aluat de plăcintă cu iaurt în compoziție, punem într-un bol: untul moale, zahărul, oul, sarea, iaurtul și bicarbonatul. Le amestecăm bine până obținem o compoziție omogenă.
Adăugăm și esența, apoi încorporăm făina amestecată cu praful de copt.
Vom obține un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, pe care îl lăsăm să se odihnească la loc rece, 20 de minute, acoperit.
Între timp, pregătim compoziția pentru umplutură.
Merele răzuite le caramelizăm ușor într-o tigaie, amestecate cu zahărul vanilinat și scorțișoara. Le lăsăm doar până își schimbă culoarea și se formează sirop.
Le lăsăm să se răcească și le amestecăm cu dulceața de gutui.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Împărțim aluatul în două părți aproximativ egale.
Prima parte de aluat o întindem în tava tapetată cu hârtie de copt.
Întindem umplutura de mere cu dulceață de gutui și o acoperim cu a doua foaie de aluat.
Coacem delicioasa plăcintă cu mere și dulceață de gutui la 180 de grade pentru 35 de minute, sau până se rumenește aluatul bine.
O lăsăm să se tempereze, o porționăm și o servim pudrată cu zahăr, de preferință cu aromă de vanilie.
Spor și poftă bună!
Vedeți și rețeta în imagini cu un click pe galeria foto de mai sus!