Aluaturi sărate

Plăcinte cu cartofi preparate la tigaie

Pentru un sfârșit de săptămână alături de familie, aceste plăcinte cu cartofi preparate la tigaie, sunt un adevărat răsfăț culinar.

Sunt foarte bune, mai ales calde, servite cu  brânzeturi și un iaurt bun. Dar merg de minune și cu o supă cremă de legume.

Sunt gustoase și reci și merg luate la pachetul de la muncă, sau de la școală.

Aceste minunate plăcinte sărate merită preparate atunci când ne rămâne piure de cartofi pentru a doua zi.

Mai putem pregăti cu piureul rămas și aceste clătite aperitiv foarte gustoase și aspectuoase.

Însă foarte apreciate sunt aceste plăcinte cu aluat de cartofi preparate la tigaie.

Și astfel am răspuns la întrebarea: Ce facem cu piureul de cartofi rămas pentru a doua zi?

Rețetă de plăcinte cu cartofi preparate la tigaie

Rețeta de față este una din bucătăria ardelenească. Plăcintele se prepară dintr-un aluat simplu, de pâine, cu umplutură de cartofi fierți și ceapă trasă la tigaie.

După cum am mai spus, se pot prepara și din piureul de cartofi rămas.  Ies tare bune și consistente. Se pot servi simple, sau chiar pe post de pâine, mai ales la ciorbe și supe. Când se răcesc, merg încălzite pe grill, sau la sandwich maker.

Găsiți pe blog mai multe rețete de plăcinte sărate, de unde vă puteți inspira.

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

 

Plăcinte cu cartofi preparate la tigaie

Gătește Plăcinte cu cartofi preparate la tigaie

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

6

plăcinte cu cartofi preparate la tigaie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg făină tip 650
  • 500 ml supă de la cartofi
  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • Ingrediente umplutură:
  • 1 kg cartofi
  • 1,5 l apă pentru fiert
  • 1 ceapă mare
  • 110 ml ulei
  • sare și piper

Mod de preparare

Începem cu umplutura de cartofi și ceapă, pentru a avea timp să se tempereze.

Curățăm cartofii, îi spălăm, îi tocăm în cuburi mai mari și îi punem la fiert în apă rece cu sare. Înlăturăm spuma care se formează pe parcursul fierberii.

Când încep să se pătrundă, pregătim și ceapa. Punem tigaia cu uleiul la încins și adăugăm ceapa curățată și tocată mărunt. Presărăm și puțin piper și o călim până devine aurie.

Scurgem cartofii bine fierți îi pasăm și îi amestecăm cu ceapa și uleiul în care aceasta s-a călit. Lăsăm amestecul de cartofi cu ceapă la răcit.

Pregătim  aluatul de plăcinte cu cartofi preparate la tigaie.

Într-un bol încăpător, cernem făina și facem un loc la mijloc unde punem drojdia cu zahărul. Turnăm puțină supă de la cartofi, călduță și amestecăm drojdia cu zahărul.  Lăsăm maiaua să se activeze, apoi turnăm în fir subțire supa de cartofi caldă, amestecând maiaua cu făina din bol și, bineînțeles, supa de cartofi.

Vom obține un aluat ușor ferm, ca de pâine.

Acoperim aluatul cu un ștergar și îl lăsăm la dospit 40-50 de minute.

După ce aluatul și-a dublat volumul îl împărțim în 6 bucăți aproximativ egale. La fel vom împărți și amestecul de cartofi cu ceapă.

Pe masa presărată cu făină, întindem fiecare bucată de aluat, în câte o foaie circulară.

Adăugăm piureul cu ceapă la mijlocul foii de aluat și adunăm marginile aluatului peste umplutură. Le lipim bine, așa încât să fie acoperită umplutura.

Presăm plăcinta până se aplatizează, dar cu mare grijă să nu iasă umplutura din aluat.

Le dăm forma și dimensiunea tigăii în care le coacem( 24 cm în cazul meu).

Punem tigaia la încins, la foc mediu  și o ungem ușor cu ulei. Coacem, pe rând, plăcintele cu cartofi, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă până se rumenesc frumos pe ambele părți.

Când le întoarcem, le mai ungem ușor cu ulei la suprafață. Se rumenesc mai frumos dacă sunt unse.

Servim minunatele plăcinte cu cartofi preparate la tigaie, calde, sau reci, după cum am specificat și mai sus.

Spor și poftă bună!