Dulciuri

Prăjitură cu aluat turnat și dovleac

Una dintre cele mai bune prăjituri de toamnă este această prăjitură cu aluat turnat și dovleac plăcintar caramelizat cu zahăr și unt.

Bine, trebuie să vă placă dovleacul pentru a îndrăgi această prăjitură.

Iar dacă nu agreați dovleacul în deserturi vă las alte două variante ale acestei rețete de prăjitură:

Rețeta de prăjitură turnată cu mere acrișoare

Rețeta de prajitură turnată cu mere și gutui

Special la această prăjitură este aluatul turnat. Este un aluat ca de clătite, ceva mai consistent, dar cu ulei în el.

Iese foarte pufos și ușor umed de la siropul lăsat de umplutură.

Merge preparat și cu o umplutură de brânză. În curând o să postez și această rețetă, pentru că este una deosebită.

Iar dintre rețetele de prăjituri cu dovleac plăcintar, vă recomand de pe blog:

Rețeta de prăjitură cu dovleac și nuci

Mai sunt și clasicele plăcinte cu dovleac, tare bune, cu care, de obicei, dăm startul rețetelor delicioase de toamnă.

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel.  Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

 

Prăjitură cu aluat turnat și dovleac

Gătește Prăjitură cu aluat turnat și dovleac

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

20

Prăjitură cu aluat turnat și dovleac

Ingrediente

  • Aluat pentru o tavă de 23/36 cm:
  • 3 ouă
  • 300 gr făină
  • 150 gr zahăr
  • 150 ml ulei
  • 150 ml lapte
  • coaja răzuită de la o lămâie bio
  • 1 praf de sare
  • 5 gr praf de copt
  • Pentru umplutură:
  • 1 kg dovleac plăcintar, răzuit
  • 100 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță ulei
  • 50 gr stafide în ciocolată

Mod de preparare

Începem prin a porni cuptorul la 180 de grade, apoi pregătim umplutura.

Punem un vas cu pereți dubli la foc mediu și adăugăm o linguriță de ulei.

Apoi adăugăm răzătura de dovleac și o amestecăm în vas pentru a se unge ușor și a nu se mai lipi.

După ce începe să se formeze puțin sirop, adăugăm zahărul și amestecăm intens până acesta se topește.

Spre final, cănd răzătura de dovleac este bine pătrunsă, adăugăm untul tăiat în bucăți mici. Stingem focul, amestecăm până untul se topește și adăugăm scorțișoara, apoi stafidele trase în ciocolată. Omogenizăm compoziția și o lăsăm să se odihnească până pregătim aluatul.

Pentru aluat, spargem ouăle într-un bol și adăugăm peste ele sarea, zahărul, zahărul vanilinat și coaja de lămâie. Mixăm energic la treaptă superioară până obținem o compoziție spumoasă.

Apoi, adăugăm uleiul, omogenizăm, adăugăm laptele și din nou omogenizăm.

Cernem făina împreună cu praful de copt și o încorporăm, treptat, în compoziție.

Ungem tava cu puțin ulei și o tapetăm cu făină. Turnăm în ea jumătate din aluat și o dăm la cuptor pentru 12-15 minute, sau până când aluatul este rumenit ușor la suprafață.

Scoatem tava, întindem uniform peste aluat, compoziția de dovleac, apoi turnăm restul de aluat deasupra.

Dăm din nou la cuptor tava cu prăjitură cu aluat turnat și dovleac.

O mai lăsăm 15 minute, până când aluatul de deasupra este copt și frumos rumenit.

Lăsăm prăjitura să se tempereze, o porționăm și o pudrăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie, sau cu aromă de citrice.

Este de-a dreptul delicioasă, dispare imediat de pe platou!

Să vă fie de folos!

Pentru a vedea și rețeta în imagini, accesați galeria video de mai sus!