Dulciuri

Prăjitură cu căpșuni și fistic

Pentru momentele dulci petrecute alături de cei dragi, avem pentru voi o rețetă de prăjitură cu căpșuni și fistic. Este delicioasă, este aspectuoasă și se prepară destul de simplu, folosind ingrediente comune.

Ne plac prăjiturile cu căpșuni pentru că sunt delicioase și foarte aspectuoase. În plus, putem să le preparăm în diferite variante. Putem prepara prăjituri cu căpșuni incluse în blaturi, în creme sau ca decor.

Vedeți aici și o rețetă delicioasă de guguluf de căpșuni glazurat. Blatul de guguluf este deosebit pentru că este preparat dintr-un piure de căpșuni, pe lângă ingredientele de bază.

O altă rețetă de prăjitură din categoria celor cu căpșuni pe care v-o recomandăm de pe blog este cea de pandișpan cu căpșuni și frișcă cu ciocolată. Este o rețetă de prăjitură din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani.  Este simplă și ușoară, cu ingrediente simple și la îndemână, așa cum sunt majoritatea rețetelor lui Vlăduț.

Cum se prepară rețeta de prăjitură cu căpșuni și fistic

Pentru prăjitura din rețeta actuală preparăm un blat simplu cu cacao pe care îl vom secționa în două. Mai preparăm o delicioasă cremă de mascarpone cu cocos. Punem crema între foi, dar și deasupra. Apoi decorăm prăjitura cu jumătăți de căpșuni, și le glazurăm cu jeleu tot din căpșuni. Presărăm fistic tocat pe deasupra și gata-i prăjitura.

Este minunată și merită preparată, mai ales în sezonul căpșunilor bine coapte și parfumate.

Dacă și voi adorați rețetele de prăjituri cu căpșuni, vă invit să descoperiți pe blog o întreagă colecție de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook și în grupul cu același nume. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu căpșuni și fistic.

Prăjitură cu căpșuni și fistic porționată pe platou și pe farfurie

Gătește Prăjitură cu căpșuni și fistic

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

30

Prăjitură cu căpșuni și fistic porționată pe platou

Ingrediente

  • Pentru blatul cu cacao:
  • 8 ouă medii
  • 375 gr făină
  • 200 gr zahăr
  • 200 ml ulei
  • 25 gr cacao
  • un praf de sare
  • 8 ml esență de rom
  • Pentru crema de mascarpone cu cocos:
  • 250 gr mascarpone
  • 450 ml smântână pentru frișcă (35 % grăsime)
  • 120 gr zahăr pudră
  • vanilie
  • 100 gr nucă de cocos deshidratată
  • 1 praf de sare
  • Pentru stratul de căpșuni cu fistic:
  • 500 gr căpșuni proaspete
  • 250 ml sirop de căpșuni
  • 1 plic tort gelee roșu
  • 100 gr fistic tocat

Mod de preparare

Începem cu prepararea blatului cu cacao. Aducem toate ingredientele pe masa de lucru și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Separăm albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presărăm sare peste albușuri și, folosind mixerul, le amestecăm bine până devin cristaline. Adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr, în timp ce amestecăm energic. Ne oprim din amestecat când bezeaua capătă fermitate.

Adăugăm restul de zahăr peste gălbenușuri și le amestecăm până când acesta se dizolvă și obținem o compoziție spumoasă și deschisă la culoare. Adăugăm uleiul și esența, le omogenizăm, apoi bezeaua de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă. Încorporăm, treptat, făina cernută împreună cu pudra de cacao.

Tapetăm o tavă de 31/43 cm cu hârtie de copt și întindem compoziția pentru blat în ea. Punem tava în cuptor și coacem blatul pentru prăjitură cu căpșuni și fistic la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.

Între timp, preparăm crema de mascarpone cu nucă de cocos.

Punem mascarponele într-un bol înalt și adăugăm smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixăm bine până când crema începe sa prindă consistență.

Apoi adăugăm fulgii din nucă de cocos și amestecăm pentru omogenizare.

După răcirea blatului îl secționăm orizontal în două. Împărțim și crema tot în două. Punem o parte între cele două secțiuni de blat și a doua parte deasupra prăjiturii.  Împrejmuim prăjitura de jur împrejur cu o folie de aluminiu.

Peste crema de deasupra așezăm felii de căpșuni. Apoi pregătim jeleul conform instrucțiunilor de pe plic.

Amestecăm pudra cu siropul de căpșuni și fierbem amestecul pentru un minut. Îl lăsăm la temperat și îl turnăm peste căpșunile de deasupra prăjiturii. Presărăm și fisticul mărunțit și punem delicioasa prăjitură cu căpșuni și fistic la rece pentru 2-3 ore.

Apoi o putem porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.