Gătește Prăjitură cu căpșuni și fistic
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
30
Ingrediente
- Pentru blatul cu cacao:
- 8 ouă medii
- 375 gr făină
- 200 gr zahăr
- 200 ml ulei
- 25 gr cacao
- un praf de sare
- 8 ml esență de rom
- Pentru crema de mascarpone cu cocos:
- 250 gr mascarpone
- 450 ml smântână pentru frișcă (35 % grăsime)
- 120 gr zahăr pudră
- vanilie
- 100 gr nucă de cocos deshidratată
- 1 praf de sare
- Pentru stratul de căpșuni cu fistic:
- 500 gr căpșuni proaspete
- 250 ml sirop de căpșuni
- 1 plic tort gelee roșu
- 100 gr fistic tocat
Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului cu cacao. Aducem toate ingredientele pe masa de lucru și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Separăm albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presărăm sare peste albușuri și, folosind mixerul, le amestecăm bine până devin cristaline. Adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr, în timp ce amestecăm energic. Ne oprim din amestecat când bezeaua capătă fermitate.
Adăugăm restul de zahăr peste gălbenușuri și le amestecăm până când acesta se dizolvă și obținem o compoziție spumoasă și deschisă la culoare. Adăugăm uleiul și esența, le omogenizăm, apoi bezeaua de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă. Încorporăm, treptat, făina cernută împreună cu pudra de cacao.
Tapetăm o tavă de 31/43 cm cu hârtie de copt și întindem compoziția pentru blat în ea. Punem tava în cuptor și coacem blatul pentru prăjitură cu căpșuni și fistic la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Între timp, preparăm crema de mascarpone cu nucă de cocos.
Punem mascarponele într-un bol înalt și adăugăm smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixăm bine până când crema începe sa prindă consistență.
Apoi adăugăm fulgii din nucă de cocos și amestecăm pentru omogenizare.
După răcirea blatului îl secționăm orizontal în două. Împărțim și crema tot în două. Punem o parte între cele două secțiuni de blat și a doua parte deasupra prăjiturii. Împrejmuim prăjitura de jur împrejur cu o folie de aluminiu.
Peste crema de deasupra așezăm felii de căpșuni. Apoi pregătim jeleul conform instrucțiunilor de pe plic.
Amestecăm pudra cu siropul de căpșuni și fierbem amestecul pentru un minut. Îl lăsăm la temperat și îl turnăm peste căpșunile de deasupra prăjiturii. Presărăm și fisticul mărunțit și punem delicioasa prăjitură cu căpșuni și fistic la rece pentru 2-3 ore.
Apoi o putem porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.
COMENTARII