Gătește Prăjitură cu coacăze negre și crumble
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
20

Ingrediente
- Pentru blat:
- 120 g unt moale
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- 150 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2-3 linguri lapte (dacă aluatul e prea gros).
- Pentru stratul de coacăze:
- 250 g coacăze negre (proaspete sau decongelate)
- 1 lingură zahăr (opțional)
- 1 lingură amidon sau griș fin (ajută la absorbția sucului).
- Pentru crumble:
- 80 g făină
- 50 g zahăr brun
- 60 g unt rece, tăiat cubulețe.
Mod de preparare
Pentru prepararea blatului mixează untul moale cu zahărul până devine cremos. Adaugă ouăle, pe rând, apoi vanilia. Încorporează făina amestecată cu praful de copt și sarea.
Dacă aluatul este prea gros, adaugă 1-2 linguri de lapte. Trebuie să fie moale, dar nu lichid.
Folosește o tavă pătrată sau rotundă (aprox. 20×20 cm) tapetată cu hârtie de copt.
Toarnă aluatul și nivelează-l.
Amestecă coacăzele cu zahărul și amidonul/grișul, apoi presară-le uniform peste blat.
Pentru aluatul de crumble într-un bol, amestecă făina, zahărul și untul rece, frecând cu degetele până obții un aluat nisipos cu bucățele.
Presară crumble-ul peste stratul de coacăze.
Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace delicioasa prăjitură cu coacăze negre și crumble timp de 35–40 minute, sau până când crumble-ul este auriu și fructele bolborosesc ușor pe margini.
Las-o la răcit complet în tavă, apoi porționeaz-o.
O poți servi simplă, decorată cu zahăr pudră.
Merge foarte bine și alături de înghețată de vanilie sau frișcă naturală pentru un contrast rece și cremos.
Este excelentă și a doua zi, gustul fructelor se intensifică ușor.
Spor și poftă bună!
COMENTARII