Dulciuri
Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata
Adoram vanilia si ne-a placut foarte mult si aceasta prajitura cu crema de vanilie si doua blaturi delicioase cu ciocolata alba si ciocolata amaruie.
Bineinteles pe cea adevarata, naturala care are un parfum inconfundabil. Si pentru ca Laura Adamache ne-a invitat la un nou concurs sponsorizat de Pastai de vanilie, nu puteam sta deoparte, mai ales ca vanilia este vedeta.
Si la mine in bucatarie este, fapt pentru care imi prepar zaharul vanilat acasa.
Si bineinteles esenta (extract) de vanilie preparat dupa reteta Mayei.
Ingrediente pentru prajitura cu crema de vanilie si ciocolata:
- Blat 1:
- 75 g ciocolata amaruie
- 40 g unt
- 2 oua
- 50 g zahar
- 70 g de faina
- 50 ml lapte
- 1/2 lingurita de praf de copt
- Blat 2:se prepara din aceleasi ingrediente ca si cele de la primul blat,doar inlocuim ciocolata amaruie cu ciocolata alba.
- Crema de vanilie:
- 500 ml frisca lichida
- 6 galbenusuri
- 100 g zahar
- 100 g mascarpone
- 50 g amidon
- 1 pastaie de vanilie
- 8 g gelatina (4 foi)
Mod de preparare:
Pregatim blaturile pentru prajitura cu crema de vanilie.
Topim ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul la bain marie sau la microunde. Ouale le batem cu zaharul pana acesta se topeste, apoi adaugam laptele, faina amestecata cu praful de copt si ciocolata topita cu untul.
Turnam compozitia intr-o tava (23×30) si coacem 20-25 de minute la foc moderat.
Preparam si blatul 2 in acelasi mod, doar ca inlocuim ciocolata amaruie cu ciocolata alba.
Pregatim crema pentru prajitura cu crema de vanilie.
Una dintre cele mai bune creme de vanilie cu siguranta, aceasta apartinand lui Pierre Hermé, la care eu am adaugat gelatina.
Intr-o craticioara punem frisca lichida impreuna cu pastaia de vanilie taiata pe jumatate si semintele pe care le-am adunat cu un cutit.
Punem la foc mic si aducem la punctul de fierbere.
Cele 6 galbenusuri le frecam cu zaharul pana devin cremoase si deschise la culoare,incorporam amidonul si frisca lichida incalzita in fir continuu.
Cand am omogenizat compozitiile punem vasul din nou pe foc, amestecam continuu pana crema devine densa. Atentie, nu trebuie sa fiarba!
Apoi adaugam gelatina hidratata in apa rece vreo 10 minute, amestecam bine si apoi lasam sa se raceasca. Din cand in cand amestecam in ea pentru a nu se forma o coaja deasupra.
Cand este rece incorporam si mascarponele, omogenizand bine.
Pentru asamblare folosim tava in care am copt blaturile. O tapetam cu celofan alimentar, punem blatul cu ciocolata alba, turnam apoi crema si acoperim cu blatul de ciocolata amaruie.
Tinem la frigider pana a doua zi.
Portionam dupa dorinta si servim.Un adevarat deliciu,pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII