Dacă sunteți în căutarea unei rețete de desert de toamnă delicios, vă recomand rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este minunată, este și ușor crocantă și cremoasă și foarte aromată. Are o combinație interesantă de ingrediente.
Este o combinație între tartă și prăjitură, dacă ținem cont că aluatul de la bază este unul fraged.
Și dacă sunteți amatori de deserturi cu pere, mai găsiți pe blog o rețetă de prăjituri cu pere în vase ramekin. Ideea de a prepara prăjiturile în vase ramekin este mai mult decât perfectă, mai ales atunci când avem prieteni în vizită.
Și mai găsiți pe blog o interesantă rețetă de tort cu mousse de ciocolată și pere poșate în vin roșu. Un tort așa spectaculos cu arome de toamnă poate cuceri orice pofticios și orice mofturos. Poate fi preparat pentru orice ocazie deosebită, sau pur și simplu ca desert de weekend.
Pentru rețeta de față avem de pregătit un aluat fraged peste care întindem un delicios piure de pere cu nuci și pesmet. Deasupra întindem o budincă de vanilie și obținem un desert absolut minunat și ca gust și ca aspect.
Dacă și voi sunteți fani ai rețetelor de deserturi cu fructe, găsiți pe blog o colecție interesantă de prăjituri și torturi cu fructe.
Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
Gătește Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă delicios
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
Pentru aluat fraged:
1 ou
25 gr zahăr
25 gr zahăr vanilat
10 ml esență de vanilie
30 ml ulei de floarea soarelui
50 gr smântână fermentată
300 gr făină
1/2 linguriță praf de copt
1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță oțet
1/4 linguriță sare
Pentru piureul de pere cu nuci:
5 pere
250 ml apă
50 gr zahăr
sucul de la 1/2 lămâie
2 lingurițe esență de vanilie
250 gr nuci
50 gr pesmet
Pentru budinca de vanilie:
2 ouă
150 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
500 ml lapte
100 gr unt
200 gr făină
1 praf de sare
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului fraged pentru prăjitura cu pere și nuci.
Amestecăm oul, mai întâi cu sarea, apoi cu zahărul tos și cel vanilinat, până la omogenizare. Adăugăm uleiul, omogenizăm, apoi adăugăm smântâna și din nou omogenizăm. Urmează bicarbonatul stins în oțet, esența și încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt. Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios.
Lăsăm aluatul la odihnit aproximativ 15-20 de minute, timp în care pornim cuptorul la 180 de grade și pregătim compoziția de pere cu nuci.
Punem apa cu zahărul, sucul de lămâie și esența la fiert. Curățăm perele, le tăiem în felii și le adăugăm în sirop. Le lăsăm să fiarbă până se pătrund, apoi le scoatem, le lăsăm să se tempereze și le punem în robot. Transformăm perele în piure, apoi adăugăm nucile măcinate amestecate cu pesmetul și potrivim compoziția cu siropul în care au fiert perele, dar după ce îl mai fierbem până devine mai consistent.
Întindem aluatul fraged într-o tavă de 23/36 cm, îmbrăcând cu el și pereții laterali, ca la rețetele de tarte. Decupăm surplusul de aluat și îl așezăm la bază, din loc în loc. Peste acesta turnăm piureul de pere cu nuci. Dăm tava la cuptor, la 180 de grade Celsius pentru 12-15 minute.
Între timp, pregătim compoziția pentru budinca de vanilie. Amestecăm ouăle cu un praf de sare. Amestecăm făina cu o parte din laptele rece. Punem restul de lapte la încălzit împreună cu untul și zahărul îl lăsăm până la topirea untului. Lăsăm compoziția să se tempereze și o adăugăm peste ouă. Apoi adăugăm și făina amestecată cu laptele rece și omogenizăm bine compoziția. Vom obține o compoziție mai consistentă decât cea pentru clătite.
Scoatem tava din cuptor, turnăm compoziția pentru budinca de vanilie peste piureul de pere cu nuci. Dăm din nou tava cu prăjitură cu pere și nuci la cuptor până când se încheagă budinca de vanilie.
Lăsăm prăjitura să se tempereze bine înainte de a o porționa și servi cu poftă, alături de cei dragi.
COMENTARII