Gătește Prăjitură fragedă cu nuci, mac și mere
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
24-30

Ingrediente
- Ingrediente pentru aluat fraged:
- 800 g făină
- 300 g unt rece (sau untură pentru un aluat extra-fraged)
- 100 g zahăr pudră
- 3 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- 3-4 linguri smântână grasă sau iaurt
- 1 praf de sare
- coajă de lămâie sau vanilie.
- Umplutură cu mac:
- 150 g mac măcinat
- 100 ml lapte
- 60 g zahăr
- 1 linguriță esență de vanilie
- Coajă de lămâie (opțional).
- Umplutură cu nucă:
- 150 g nucă măcinată
- 100 ml lapte
- 60 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- Coajă de portocală (opțional).
- Umplutură de mere:
- 500 g mere rase
- 2-3 linguri zahăr (după gust)
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 lingură griș.
Mod de preparare
Preparare aluat fraged.
Se cerne făina într-un bol încăpător și se amestecă cu praful de copt și un praf de sare.
Se adaugă untul rece tăiat cubulețe (și/sau untura), iar cu degetele sau cu un robot de bucătărie se frământă până obții o textură nisipoasă, ca firimiturile.
Într-un bol mic, bate ouăle cu zahărul pudră, coaja de lămâie și smântâna sau iaurtul.
Se adaugă amestecul umed peste cel uscat și se frământă rapid, cât să se lege un aluat elastic, ușor moale, dar nelipicios.
Se împarte aluatul în patru bucăți egale, se aplatizează ușor și se învelesc în folie alimentară.
Se dau la rece pentru minim 30 de minute (poate sta și peste noapte).
Un aluat fraged reușit NU se frământă mult, doar cât să se lege. Untul trebuie să rămână rece cât mai mult timp.
Apoi se coc patru foi pe o tavă de 25×35 cm.
Preparare umplutură de nucă.
Pune laptele cu zahărul într-un ibric și încălzește până dă în clocot.
Adaugă nucile, scorțișoara și coaja de portocală.
Fierbe totul la foc mic timp de 2–3 minute, până se leagă ușor compoziția.
Lasă să se răcească complet.
Rezultatul trebuie să fie o cremă groasă, tartinabilă, dar nu lichidă. Dacă pare prea moale, adaugă 1 lingură de pesmet.
Preparare umplutură de mac.
Se pun laptele și zahărul la fiert.
Când laptele clocotește, adaugă macul măcinat și coaja de lămâie.
Fierbe 2–3 minute până se obține o pastă groasă.
Lasă la răcit complet. Adaugă vanilia la final.
Dacă nu ai mac măcinat, îl poți râșni într-o râșniță de cafea. E important să fie fin ca să se lege bine crema.
Preparare umplutură de mere.
Pune merele rase într-o tigaie antiaderentă cu zahărul.
Călește la foc mediu până când scade lichidul și compoziția devine densă (aprox. 10–15 minute).
Adaugă scorțișoara și grișul, amestecă bine.
Lasă să se răcească.
Grișul va absorbi sucul rezidual și va da fermitate stratului.
Pentru asamblare se așază prima foaie în tavă și se întinde compoziția de nuci peste ea. Se adaugă a doua foaie, apoi se întinde compoziția de mac. Urmează a treia foaie, compoziția de mere și ultima foaie fragedă.
Delicioasa prăjitură fragedă cu nuci, mac și mere se acoperă cu folie, se așază o greutate peste ea și se dă la rece peste noapte. Apoi se poate porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII