Dulciuri

Prăjitură fragedă cu nuci, mac și mere

Această prăjitură fragedă cu nuci, mac și mere are patru foi fragede și între ele trei umpluturi diferite, fiecare cu personalitatea ei. La tăiere, se văd frumos cele trei benzi colorate diferit: crem închis de nuci, gri-albăstrui de mac și auriu suculent de mere. Se simt aromele inconfundabile de scorțișoară, vanilie și coajă de citrice. E un desert care te cucerește de la prima îmbucătură: fraged, umed, aromat, cu un joc plăcut de texturi.

Descoperă și o rețetă de prăjitură cu mac și piersici din compot. Este o prăjitură absolut delicioasă și spectaculoasă, compusă din două blaturi de pandișpan, unul simplu și unul cu mac.

Și tot din aceeași categorie de prăjituri mai poți încerca și rețeta de prăjiturele cu mac în formă de floare. Chiar dacă petreci mai mult timp pentru modelarea lor, te vor cuceri prin gustul delicios și aspectul spectaculos.

Impresii despre delicioasa prăjitură fragedă cu nuci, mac și mere

O astfel de prăjitură fragedă cu umpluturi variate nuci, mac și mere este o comoară a cofetăriei de casă! Este o prăjitură compusă din foi fragede de aluat. Acestea sunt coapte separat și umplute umpluturi generoase, distincte și aromate. Este genul de prăjitură stratificată, rustică și elegantă în același timp. Are o combinație de gusturi care se completează perfect: dulce-acrișor de la mere, prăjit și parfumat de la nuci, și cremos-dens de la mac.

Poți adăuga în umplutura de mere câteva stafide hidratate în rom. Dacă vrei un aspect lucios, unge aluatul de deasupra cu un gălbenuș de ou amestecat cu 1 lingură de lapte, înainte de coacere. A doua zi e și mai bună, pentru că straturile se întrepătrund și se frăgezesc complet.

Descoperă și o altă rețetă de prăjitură fragedă, cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură delicioasă și spectaculoasă tot cu multe straturi, dar care se coc împreună.

Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru delicioasa prăjitură fragedă cu nuci, mac și mere.

Prăjitură cu nuci, mac și mere porționată

Gătește Prăjitură fragedă cu nuci, mac și mere

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

24-30

Două porții de prăjitură fragedă cu nuci, mac și mere

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat fraged:
  • 800 g făină
  • 300 g unt rece (sau untură pentru un aluat extra-fraged)
  • 100 g zahăr pudră
  • 3 ouă
  • 1 linguriță praf de copt
  • 3-4 linguri smântână grasă sau iaurt
  • 1 praf de sare
  • coajă de lămâie sau vanilie.
  • Umplutură cu mac:
  • 150 g mac măcinat
  • 100 ml lapte
  • 60 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • Coajă de lămâie (opțional).
  • Umplutură cu nucă:
  • 150 g nucă măcinată
  • 100 ml lapte
  • 60 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • Coajă de portocală (opțional).
  • Umplutură de mere:
  • 500 g mere rase
  • 2-3 linguri zahăr (după gust)
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 lingură griș.

Mod de preparare

Preparare aluat fraged.

Se cerne făina într-un bol încăpător și se amestecă cu praful de copt și un praf de sare.

Se adaugă untul rece tăiat cubulețe (și/sau untura), iar cu degetele sau cu un robot de bucătărie se frământă până obții o textură nisipoasă, ca firimiturile.

Într-un bol mic, bate ouăle cu zahărul pudră, coaja de lămâie și smântâna sau iaurtul.

Se adaugă amestecul umed peste cel uscat și se frământă rapid, cât să se lege un aluat elastic, ușor moale, dar nelipicios.

Se împarte aluatul în patru bucăți egale, se aplatizează ușor și se învelesc în folie alimentară.

Se dau la rece pentru minim 30 de minute (poate sta și peste noapte).

Un aluat fraged reușit NU se frământă mult, doar cât să se lege. Untul trebuie să rămână rece cât mai mult timp.

Apoi se coc patru foi pe o tavă de 25×35 cm.

Preparare umplutură de nucă.

Pune laptele cu zahărul într-un ibric și încălzește până dă în clocot.

Adaugă nucile, scorțișoara și coaja de portocală.

Fierbe totul la foc mic timp de 2–3 minute, până se leagă ușor compoziția.

Lasă să se răcească complet.

Rezultatul trebuie să fie o cremă groasă, tartinabilă, dar nu lichidă. Dacă pare prea moale, adaugă 1 lingură de pesmet.

Preparare umplutură de mac.

Se pun laptele și zahărul la fiert.

Când laptele clocotește, adaugă macul măcinat și coaja de lămâie.

Fierbe 2–3 minute până se obține o pastă groasă.

Lasă la răcit complet. Adaugă vanilia la final.

Dacă nu ai mac măcinat, îl poți râșni într-o râșniță de cafea. E important să fie fin ca să se lege bine crema.

Preparare umplutură de mere.

Pune merele rase într-o tigaie antiaderentă cu zahărul.

Călește la foc mediu până când scade lichidul și compoziția devine densă (aprox. 10–15 minute).

Adaugă scorțișoara și grișul, amestecă bine.

Lasă să se răcească.

Grișul va absorbi sucul rezidual și va da fermitate stratului.

Pentru asamblare  se așază prima foaie în tavă și se întinde compoziția de nuci peste ea. Se adaugă a doua foaie, apoi se întinde compoziția de mac. Urmează a treia foaie, compoziția de mere și ultima foaie fragedă.

Delicioasa prăjitură fragedă cu nuci, mac și mere se acoperă cu folie, se așază o greutate peste ea și se dă la rece peste noapte. Apoi se poate porționa.

Spor și poftă bună!