Dulciuri

Prăjitură cu mac și piersici din compot

Pentru răsfățul din weekend, sau pentru platoul cu prăjituri festive, poate fi alegerea perfectă și rețeta de prăjitură cu mac și piersici din compot.

Blaturile cu mac dau aspect plăcut prăjiturilor, mai ales când acestea sunt compuse din mai multe straturi.  Iar fructele din compot sunt ideale pentru a da savoare și culoare cremelor.

Prăjiturile în straturi sunt și delicioase și aspectuoase.

Un exemplu de astfel de prăjitură mai găsiți pe blog la rețeta de prăjitură Duo cu caise și cremă de mascarpone.

Dar, dacă vreți să vă aventurați puțin în bucătărie, vă recomand această minunată rețetă de ruladă bicoloră cu vanilie și căpșuni.

Rulada se poate prepara și cu fructe din compot ca în cazul rețetei de față.

Idei de astfel de prăjituri în straturi, cu combinații deosebite sunt multe, timp să avem să le punem în practică.

Aș mai aminti aici și rețeta de prăjitură Mozaic cu nucă și rahat multicolor. Este o prăjitură cu blat de albușuri, completate cu nucă și rahat multicolor.

Ce conține rețeta de prăjitură cu mac și piersici din compot

Prăjitura din rețeta de față se compune din două blaturi de pandișpan, unul simplu și unul cu mac. Blatul simplu se va porționa în două părți ce vor încadra frumos blatul cu mac. Între acestea va da culoare și savoare crema de mascarpone cu piersici din compot. Deasupra vom decora prăjitura cu zahăr pudră, dar și cu puțină cremă presărată cu mac.

Poate fi o idee de prăjitură pentru sărbători și nu numai.

Iar dacă sunteți în căutare de rețete cu prăjituri festive, găsiți pe blog o întreagă colecție.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu mac și piersici din compot.

Porții de prăjitură cu mac și piersici din compot pe o tavă, alături de alte elemente de decor

Gătește Prăjitură cu mac și piersici din compot

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

20

Porții de prăjitură cu mac și piersici din compot pe o tavă, alături de alte elemente de decor

Ingrediente

  • Blat simplu de pandișpan:
  • 6 oua
  • 200 gr zahăr
  • 200 gr făină
  • coaja de la o lămâie
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • un praf de sare
  • Blat cu mac:
  • 4 ouă
  • 125 g zahăr
  • 125 g făină
  • 2 linguri de mac
  • vanilie
  • un praf de sare
  • Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr frișcă bătută
  • un praf de sare
  • 400 gr piersici din compot

Mod de preparare

În primul rând,  pornim cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească. Apoi pregătim compoziția pentru blatul simplu.

Separăm, în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presărăm un praf de sare peste albușuri și le mixăm bine până când devin cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm continuu până când bezeaua devine fermă. Scoatem mixerul și folosim de acum înainte o spatulă. Încorporăm gălbenușurile în bezea, amestecând ușor, cu mișcări circulare, de jos în sus. Adăugăm, coaja de lămâie și esența, apoi încorporăm treptat, făina cernută.

Tapetăm o tavă de 23/36 cm cu hârtie de copt și întindem compoziția pentru blat simplu în ea. Îl coacem la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.

Pentru blatul cu mac procedăm asemănător, cu mențiunea că odată cu făina adăugăm și macul. Îl coacem și pe acesta la 180 de grade pentru 30-35 de minute.

Pregătim crema de mascarpone cu frișcă, amestecând cele două ingrediente. Adăugăm în cremă un praf de sare, pentru accentuarea gustului.

Când blaturile sunt răcite putem asambla minunata prăjitură cu mac și piersici din compot.

Secționăm blatul simplu în două, transversal.

Așezăm prima parte în tavă și întindem peste el felii de piersici, iar peste acestea jumătate din cremă. Nu uităm să oprim puțină cremă simplă și pentru decor.

Așezăm blatul cu mac peste cremă și continuăm cu felii de piersici din compot. Întindem restul de cremă și a doua parte de blat simplu peste ea. Presăm ușor blatul peste cremă și dăm prăjitura la rece pentru aproximativ 2 ore, înainte de a o secționa.

Când scoatem prăjitura de la rece presărăm zahăr pudră peste ea.

Porționăm prăjitura cu mac și piersici din compot în felii dreptunghiulare pe care le decorăm cu crema oprită și presărăm mac peste cremă.

Va avea un gust delicios și un aspect spectaculos.