Dulciuri

Prăjitură fragedă cu ovăz și afine

Dacă vreți să încercați combinații mai inedite pentru rețetele de prăjituri, treceți pe listă și rețeta pentru prăjitură fragedă cu ovăz și afine.

Este gustoasă, arată îmbietor și se prepară ușor. Afinele le puteți înlocui și cu alte fructe cum ar fi vișinele, cireșele, murele, zmeura, etc. Nu trebuie să așteptăm sezonul coacerii acestor fructe. Putem folosi și fructe congelate sau chiar din compot.

Fulgii de ovăz au devenit foarte populari pentru a-i include în deserturi. Biscuiții cu fulgi de ovăz sunt foarte des preparați și în diferite variante.

Vedeți aici și o rețetă simplă de  biscuiți de banane și fulgi de ovăz. Se pot face doar din aceste două ingrediente, fără zahăr, ouă, făină sau alte adaosuri. Dar merg adăugate și niște stafide și ciocolată amăruie.

Tot din categoria rețetelor de deserturi cu fulgi de ovăz vă mai recomand să încercați și rețeta de batoane de cereale și ciocolată. Sunt perfecte pentru gustări și pachete.

Cum se prepară rețeta de prăjitură fragedă cu ovăz și afine

Pentru prăjitura din rețeta de azi preparăm un aluat fraged în care punem o parte făină și o parte fulgi de ovăz. Afinele le amestecăm cu un alt aluat din smântână cu făină, ca o ciulama, pentru a avea texturi diferite. Prăjitura se coace în două etape, mai întâi blatul pentru un timp scurt, apoi se întinde compoziția cu afine și se mai coace odată. Putem alege aromele preferate pentru aluatul fraged.

O combinație asemănătoare de ingrediente găsiți și în rețeta de chec cu fulgi de ovăz și afine.

Dar mai găsiți astfel de rețete pe blog de unde o puteți alege pe cea care vă place.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură fragedă cu ovăz și afine.

Trei porții de prăjitură fragedă cu ovăz și afine, alături de un pahar cu ceai și o zaharniță

Gătește Prăjitură fragedă cu ovăz și afine

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

16-20

Trei porții de prăjitură fragedă cu ovăz și afine, alături de un pahar cu ceai și o zaharniță

Ingrediente

  • Pentru aluat fraged cu fulgi de ovăz:
  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • 200 gr fulgi de ovăz
  • 100 gr făină
  • 30 gr zahăr pudră
  • 30-50 ml apă
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • Pentru stratul cu afine:
  • 250 gr afine proaspete
  • 200 gr smântână acră
  • 250 gr făină
  • 100 gr zahăr
  • 1 linguriță cu praf de copt

Mod de preparare

Mai întâi pregătim aluatul fraged.

Începem prin a amesteca fulgii de ovăz cu făina și zahărul, dar și cu un praf de sare.

Adăugăm untul rece, tăiat în cuburi, esența de vanilie și frământăm ingredientele cu ajutorul robotului până când obținem un aluat sfărâmicios. Potrivim consistența aluatului cu puțină apă pe care o turnăm treptat, în timp ce amestecăm aluatul.

Apoi întindem aluatul într-o formă de copt de 20/30 cm, tapetată cu hârtie. Punem tava la rece pentru 30 de minute, apoi încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Coacem aluatul fraged pentru 15 minute, atât cât să se rumenească ușor pe margini.

Între timp pregătim afinele. Amestecăm smântâna, făina, zahărul și praful de copt și adăugăm afinele.

Scoatem tava din cuptor, întindem compoziția cu afine deasupra și mai coacem delicioasa prăjitură fragedă cu ovăz și afine pentru alte 15-20 de minute.

O lăsăm să se răcească, apoi o putem porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.