Dulciuri

Prăjitura Lamington cu gem de zmeură

Una dintre prăjiturile preparate pentru sărbătorile de iarnă este prăjitura tăvălită cu nucă de cocos, cunoscută sub denumirea de prăjitura Lamington. Dar, pe lângă varianta simplă, clasică, mai există și varianta pentru prăjitura Lamington cu gem de zmeură. Este minunată, așa ca un sandviș glazurat.

Noi optăm pentru gemul de zmeură fără semințe, dar fiecare poate opta pentru gemul preferat.

Prăjitura Lamington își are originile în Australia și a fost denumită după Lordul Lamington, guvernator al statului Queensland, între 1896 și 1901.

Bucătarului francez Armand Galland, i s-a cerut să prepare un desert rapid pentru musafirii lordului sosiți pe neașteptate. Acesta a folosit ce a mai găsit prin bucătărie, preparat anterior, respectiv un  pandișpan cu vanilie, ciocolată și nucă de cocos.

Prăjitura a fost un succes și a fost repetată și cu alte ocazii. A fost adoptată cu rapiditate și de bucătarii altor țări și așa s-a făcut cunoscută și la noi.

Găsiți pe blog și varianta clasică de prăjitură tăvălită cu nucă de cocos.

Cum se prepară prăjitura Lamington cu gem de zmeură

Varianta acestei prăjituri este asemănătoare cu cea clasică, dar se prepară două blaturi de pandișpan cu miere și se unesc între ele cu gemul preferat. Ideal este să se folosească un gem colorat pentru un aspect spectaculos al prăjiturii în secțiune. Prăjitura se glazurează doar deasupra și pe laterale, pentru a lăsa vizibile secțiunile cu gemul colorat.

Găsiți pe blog mai multe rețete de prăjituri festive, mai simple sau mai complexe, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru prăjitura Lamington cu gem de zmeură.

Prăjitura tăvălita sub formă de sandviș porționată pe o farfurie albă

Gătește Prăjitura Lamington cu gem de zmeură

Timp de preparare

25

Nivel

mediu

Porții

30

Porții de prăjitura Lamington cu gem de zmeură pe o farfurie de culoare gri

Ingrediente

  • Pentru 2 blaturi în tavă: 21/25 cm:
  • 4 ouă
  • 100 gr de zahăr
  • 100 ml de lapte
  • 100 gr de unt
  • 3 plicuri de zahăr vanilat(30 gr)
  • 75 gr de miere de albine
  • 375 gr de făină
  • 10 gr praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 470 gr gem de zmeură
  • Pentru sosul de cacao:
  • 150 gr zahăr
  • 300 ml lapte
  • 150 gr unt
  • 30 gr cacao
  • 1 linguriță esență de rom
  • 100 gr nucă de cocos, pentru tăvălit

Mod de preparare

Pregătim compoziția pentru două blaturi de prăjitură pe care le coacem în două în tăvi de 21/25 cm.

Într-un bol, amestecăm făina cu praful de copt.

În alt bol, spargem ouăle și presărăm puțină sare peste ele. Adăugăm ambele tipuri de zahăr și amestecăm bine ingredientele până când cristalele de zahăr nu se mai simt, iar compoziția devine spumoasă.

Încălzim untul ușor și îl amestecăm cu mierea, apoi turnăm laptele și esența. Omogenizăm amestecul de ingrediente și îl turnăm în fir subțire peste compoziția de ouă. Amestecăm energic, până când se omogenizează bine totul. La final adăugăm amestecul de făină cu praf de copt cernut treptat deasupra compoziției.

Compoziția pentru prăjitură Lamington cu gem de zmeură va avea textura unei smântâni ușor cursive.

Împărțim compoziția în cele două tăvi în care punem hârtie de copt. Coacem blaturile în cuptorul încălzit la 180 de grade, pentru 20-25 de minute. Dacă nu avem două tăvi de aceeași dimensiune, coacem blaturile pe rând.

Apoi le răsturnăm pe două blaturi și le lăsăm la răcit. Când se răcesc, întindem gemul de zmeură între ele.

Preparăm sosul de cacao

Amestecăm pudra de cacao cu zahărul și laptele și fierbem sosul amestecând continuu până când se topește zahărul și sosul capătă consistență.

Tăiem untul în bucăți mici și îl adăugăm în sosul de cacao de pe foc. Amestecăm  continuu până când untul este topit și sosul îngroșat, apoi stingem focul.

Lăsăm sosul să se tempereze 2-3 minute, apoi adăugăm esența de rom și îl lăsăm să se răcească definitiv. Îl turnăm peste prăjitură și îl întindem și pe laterale.

Presărăm nucă de cocos peste sosul de cacao și dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 2 ore. Apoi o putem porționa și așeza pe platouri.

Dacă aveți timp și răbdare, porționați prăjitura în cuburi, ca la rețeta clasică de prăjitură Lamington. Apoi treceți cuburile prin sosul de cacao, lăsând o latură simplă, fără sos, să se vadă frumos secțiunea cu gemul de zmeură. Treceți apoi cuburile și prin nuca de cocos.

Spor și poftă bună!