Gătește Prăjitura Lamington cu gem de zmeură
Timp de preparare
25
Nivel
mediu
Porții
30
Ingrediente
- Pentru 2 blaturi în tavă: 21/25 cm:
- 4 ouă
- 100 gr de zahăr
- 100 ml de lapte
- 100 gr de unt
- 3 plicuri de zahăr vanilat(30 gr)
- 75 gr de miere de albine
- 375 gr de făină
- 10 gr praf de copt
- un praf de sare
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 470 gr gem de zmeură
- Pentru sosul de cacao:
- 150 gr zahăr
- 300 ml lapte
- 150 gr unt
- 30 gr cacao
- 1 linguriță esență de rom
- 100 gr nucă de cocos, pentru tăvălit
Mod de preparare
Pregătim compoziția pentru două blaturi de prăjitură pe care le coacem în două în tăvi de 21/25 cm.
Într-un bol, amestecăm făina cu praful de copt.
În alt bol, spargem ouăle și presărăm puțină sare peste ele. Adăugăm ambele tipuri de zahăr și amestecăm bine ingredientele până când cristalele de zahăr nu se mai simt, iar compoziția devine spumoasă.
Încălzim untul ușor și îl amestecăm cu mierea, apoi turnăm laptele și esența. Omogenizăm amestecul de ingrediente și îl turnăm în fir subțire peste compoziția de ouă. Amestecăm energic, până când se omogenizează bine totul. La final adăugăm amestecul de făină cu praf de copt cernut treptat deasupra compoziției.
Compoziția pentru prăjitură Lamington cu gem de zmeură va avea textura unei smântâni ușor cursive.
Împărțim compoziția în cele două tăvi în care punem hârtie de copt. Coacem blaturile în cuptorul încălzit la 180 de grade, pentru 20-25 de minute. Dacă nu avem două tăvi de aceeași dimensiune, coacem blaturile pe rând.
Apoi le răsturnăm pe două blaturi și le lăsăm la răcit. Când se răcesc, întindem gemul de zmeură între ele.
Preparăm sosul de cacao
Amestecăm pudra de cacao cu zahărul și laptele și fierbem sosul amestecând continuu până când se topește zahărul și sosul capătă consistență.
Tăiem untul în bucăți mici și îl adăugăm în sosul de cacao de pe foc. Amestecăm continuu până când untul este topit și sosul îngroșat, apoi stingem focul.
Lăsăm sosul să se tempereze 2-3 minute, apoi adăugăm esența de rom și îl lăsăm să se răcească definitiv. Îl turnăm peste prăjitură și îl întindem și pe laterale.
Presărăm nucă de cocos peste sosul de cacao și dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 2 ore. Apoi o putem porționa și așeza pe platouri.
Dacă aveți timp și răbdare, porționați prăjitura în cuburi, ca la rețeta clasică de prăjitură Lamington. Apoi treceți cuburile prin sosul de cacao, lăsând o latură simplă, fără sos, să se vadă frumos secțiunea cu gemul de zmeură. Treceți apoi cuburile și prin nuca de cocos.
Spor și poftă bună!
COMENTARII