Gătește Prăjitura Pani Walewska. Prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru 1 foaie de 33/42 cm:
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 2 gălbenușuri
- 100 gr zahăr
- 25 gr zahăr vanilat
- 4 linguri smântână cu 12% grăsime
- 450 gr făină
- 5 gr praf de copt
- 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 vârf linguriță cu sare
- 750 gr gem de fructe.
- Pentru bezea:
- 6 albușuri
- 150 gr zahăr
- sucul de la 1/2 lămâie
- 1 praf de sare
- 100 gr fulgi de migdale.
- Pentru crema de vanilie:
- 4 gălbenușuri
- 1 praf de sare
- 100 gr zahăr
- 50 gr amidon
- 500 ml lapte
- 1 păstaie de vanilie sau 2 lingurițe cu esență
- 200 gr unt cu 82% grăsime.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului fraged pentru foi.
Într-un bol punem untul moale și adăugăm peste el gălbenușurile și ambele tipuri de zahăr. Le amestecăm până când obținem o compoziție omogenă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm smântâna și sarea și omogenizăm din nou compoziția. La final, adăugăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
Vom obține un aluat compact și ușor moale, pe care îl vom lăsa la rece timp de 30 de minute, acoperit cu folie.
Între timp, preparăm bezeaua de albușuri.
Mixăm albușurile spumă, mai întâi presărate cu sare, apoi adăugăm treptat, zahărul și zeama de lămâie și le mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă.
Înainte de a monta prăjitura Pani Walewska, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoatem aluatul de la rece și îl întindem în interiorul tăvii de copt tapetată cu hârtie, într-o foaie uniformă. Îl ungem cu gemul de fructe preferat și întindem bezeaua deasupra. Peste bezea presărăm fulgii de migdale.
Introducem tava în cuptor și coacem foaia de aluat fraged cu gem și bezea pentru 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.
Între timp, preparăm crema de vanilie.
Amestecăm într-o crăticioară gălbenușurile cu zahărul, sarea, amidonul și turnăm laptele. Omogenizăm bine amestecul și punem crăticioara pe aragaz. Fierbem crema de vanilie amestecând continuu până când amidonul se hidratează bine. Stingem focul și adăugăm în cremă untul și vanilia.
Lăsăm crema de vanilie la răcit, acoperită cu folie de prospețime, pentru a nu se forma crustă la suprafață. Apoi introducem mixerul în ea și îi oferim cremozitate.
Pentru a monta prăjitura secționăm foaia de aluat fraged cu gem și bezea pe jumătate. Apoi suprapunem cele două jumătăți cu crema de vanilie la mijloc. Dacă avem o tavă de dimensiunile prăjiturii cu pereți detașabili, montăm prăjitura Pani Walewska în ea.
Lăsăm prăjitura la loc răcoros timp de 5-6 ore, sau de pe o zi pe alta. Apoi se va putea porționa perfect.
Este o prăjitură delicioasă și aspectuoasă, merită preparată pentru un platou cu prăjituri festive.
COMENTARII