Dulciuri

Prăjitura Pani Walewska. Prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem

Prăjitura Pani Walewska sau Doamna Waleaska face parte din bucătăria poloneză și este absolut delicioasă. Odată preparată, cu siguranță o veți repeta. Este o prăjitură cu o combinație de straturi delicioase, pe care o puteți adapta după propriul gust.

Unul dintre straturi este din gem de fructe. Aici vă puteți pune amprenta gustului folosind gemul care vă place. Iar dacă doriți ca aspectul să fie mai spectaculos, puneți un gem mai colorat. Noi ne-am oprit la marmelada de gutui preparată de curând. Are un gust delicios și o aromă deosebită.

Prăjitura a fost creată în memoria contesei de Ornano, iubita lui Napoleon I, cu care a avut un fiu Alexandre Colonna-Walewski. Despre cine a fost această contesă puteți citi aici.

Rețeta face parte din colecția de rețete internaționale celebre, așa cum este și rețeta de prăjitură tradițională slovenă denumită Prekmurska Gibanica. Rețeta este originară din regiunea Prekmurje din Slovenia. Denumirea acesteia se traduce prin prăjitura în straturi din Prekmurje.

Din aceeași colecție de prăjituri celebre face parte și rețeta de prajitură Greta Garbo sau Jerbo. Este o prăjitură cu foi din aluat dospit, umplute cu gem acrișor de prune sau caise si nuci măcinate. Și este decorată cu o glazură de cacao.

Cum preparăm rețeta pentru prăjitura Pani Walewska

Prăjitura tradițională poloneză este compusă din două foi de aluat fraged unse cu gemul preferat, iar deasupra tronează o bezea de albușuri cu fulgi de migdale. Cele două foi se suprapun cu o delicioasă cremă de vanilie la mijloc.  Foile se frăgezesc în câteva ore după montarea prăjiturii, iar prăjitura se poate secționa foarte frumos.

Ne plac mult prăjiturile cu foi fragede pentru că se porționează perfect.

Găsiți pe blog mai multe rețete de prăjituri cu foi fragede, de unde vă puteți inspira. Și mai găsiți și alte rețete de prăjituri celebre, internaționale.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta pentru prăjitura Pani Walewska.

Porții de prăjitura Pani Walewska pe două farfurii, una cu furculiță, alături de un ceainic alb și un ștergar gri

Gătește Prăjitura Pani Walewska. Prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

20

Patru porții de prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem pe o farfurie, alături de o porție pe altă farfurie cu furculiță, un pahar și două farfurii cu două furculițe

Ingrediente

  • Pentru 1 foaie de 33/42 cm:
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr
  • 25 gr zahăr vanilat
  • 4 linguri smântână cu 12% grăsime
  • 450 gr făină
  • 5 gr praf de copt
  • 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf linguriță cu sare
  • 750 gr gem de fructe.
  • Pentru bezea:
  • 6 albușuri
  • 150 gr zahăr
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 praf de sare
  • 100 gr fulgi de migdale.
  • Pentru crema de vanilie:
  • 4 gălbenușuri
  • 1 praf de sare
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr amidon
  • 500 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie sau 2 lingurițe cu esență
  • 200 gr unt cu 82% grăsime.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului fraged pentru foi.

Într-un bol punem untul moale și adăugăm peste el gălbenușurile și ambele tipuri de zahăr. Le amestecăm până când obținem o compoziție omogenă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm smântâna și sarea și omogenizăm din nou compoziția. La final, adăugăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.

Vom obține un aluat compact și ușor moale, pe care îl vom lăsa la rece timp de 30 de minute, acoperit cu folie.

Între timp, preparăm bezeaua de albușuri.

Mixăm albușurile spumă, mai întâi presărate cu sare, apoi adăugăm treptat, zahărul și zeama de lămâie și le mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă.

Înainte de a monta prăjitura Pani Walewska, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Scoatem aluatul de la rece și îl întindem în interiorul tăvii de copt tapetată cu hârtie, într-o foaie uniformă. Îl ungem cu gemul de fructe preferat și întindem bezeaua deasupra. Peste bezea presărăm fulgii de migdale.

Introducem tava în cuptor și coacem foaia de aluat fraged cu gem și bezea pentru 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.

Între timp, preparăm crema de vanilie.

Amestecăm într-o crăticioară gălbenușurile cu zahărul, sarea, amidonul și turnăm laptele. Omogenizăm bine amestecul și punem crăticioara pe aragaz. Fierbem crema de vanilie amestecând continuu până când amidonul se hidratează bine. Stingem focul și adăugăm în cremă untul și vanilia.

Lăsăm crema de vanilie la răcit, acoperită cu folie de prospețime, pentru a nu se forma crustă la suprafață. Apoi introducem mixerul în ea și îi oferim cremozitate.

Pentru a monta prăjitura secționăm foaia de aluat fraged cu gem și bezea pe jumătate. Apoi suprapunem cele două jumătăți cu crema de vanilie la mijloc. Dacă avem o tavă de dimensiunile prăjiturii cu pereți detașabili, montăm prăjitura Pani Walewska în ea.

Lăsăm prăjitura la loc răcoros timp de 5-6 ore, sau de pe o zi pe alta. Apoi se va putea porționa perfect.

Este o prăjitură delicioasă și aspectuoasă, merită preparată pentru un platou cu prăjituri festive.