Gătește Prăjiturele cu mac în formă de floare
Timp de preparare
35 min
Nivel
complex
Porții
16
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 3 gălbenușuri
- 1/4 linguriță sare
- 50 g zahăr
- 550 g făină
- 150 g unt topit
- 150 ml lapte călduț
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 10 g drojdie uscată
- 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte pentru uns.
- Pentru crema de mac:
- 250 gr semințe de mac
- 500 ml de lapte
- 150 gr de zahăr
- coajă de lămâie
- vanilie
- 4 albușuri
- 1 praf de sare.
- Pentru decor:
- 50 gr unt
- 125 gr făină
- 30 gr zahăr
- cireșe confiate
- zahăr pudră.
Mod de preparare
Preparăm aluatul dospit.
Trecem prin sită 500 g de făină într-un bol, formăm o adâncitură la mijloc și adăugăm acolo drojdia și o lingură de zahăr. Picurăm puțin lapte cald și amestecăm până când drojdia și zahărul se lichefiază. Acoperim bolul cu folie de prospețime și lăsăm maiaua de drojdie să se dezvolte 7-8 minute.
Între timp, amestecăm într-un bol gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul pudră până când devin spumoase. Adăugăm untul topit, esența și laptele călduț și omogenizăm compoziția.
Peste drojdia activată din bolul cu făină adăugăm compoziția de gălbenușuri, călduță. Amestecăm intens în timp ce încorporăm în compoziție și făina din bol.
Frământăm aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină până când devine compact și nelipicios. Îl punem înapoi în bol, acoperim bolul și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, pentru aproximativ o o oră.
Preparăm crema pentru prăjiturele cu mac în formă de floare
Mai întâi măcinăm macul foarte fin, cu ajutorul unei râșnițe. Apoi, punem laptele la fiert și adăugăm un praf de sare. După ce laptele atinge punctul de fierbere, adăugăm macul măcinat și amestecăm rapid pentru omogenizare. Fierbem crema la foc mic pentru aproximativ 30-40 de minute. Adăugăm și coaja de lămâie. Amestecăm periodic și cu foarte mare grijă, pentru că macul sare și ne poate provoca arsuri.
Când macul se hidratează și absoarbe tot laptele, stingem focul și lăsăm crema de mac să se răcească bine. Lăsăm crema de mac să se răcească, mai întâi la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider.
După răcire, amestecăm albușurile spumă cu zahărul până când le transformăm în bezea. Le încorporăm în crema de mac.
Cum formăm și coacem prăjiturele cu mac în formă de floare
După ce aluatul s-a dospit îl împărțim în 15-16 bucăți. Întindem fiecare bucată de aluat într-un disc de 5-6 cm diametrul. Punem câte o lingură din crema de mac la mijloc și adunăm marginile aluatului peste ea. Formăm o bilă pe care o aplatizăm cu podul palmei. O secționăm pe margini în 8 petale, lăsând mijlocul nesecționat. Răsucim petalele astfel încât să se vadă secțiunea cu crema de mac.
Le aplatizăm uniform și le așezăm în tava de cuptor, pe hârtie de copt. Le mai lăsăm 15 minute la dezvoltat.
Între timp, pregătim un aluat de crumble din unt cu făină și zahăr. După ce s-au dezvoltat puțin, ungem prăjiturelele cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Adăugăm o linguriță de crumble la mijloc și așezăm câte o cireașă confiată peste acesta. Punem tava în cuptor și coacem delicioasele prăjiturele cu mac în formă de floare pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
După răcire, le decorăm cu zahăr pudră.
Spor și poftă bună!
COMENTARII