Aluaturi dulci

Prăjiturele cu mac în formă de floare

Pentru porția zilnică de desert sau pentru un platou cu dulciuri festive, merită preparată această rețetă de prăjiturele cu mac în formă de floare. Chiar dacă petrecem mai mult timp pentru modelarea lor, ne vor cuceri prin gustul delicios și aspectul spectaculos.

Prăjiturelele pot fi preparate și pentru Sărbătorile Pascale sau pentru Crăciun pentru că se prepară din aluat de cozonac. Atunci când preparăm cozonacii, pregătim o cantitate mai mare de aluat și punem deoparte și pentru aceste prăjiturele.

Tot din aluatul de cozonac mai putem prepara și rețeta de prăjitură Ochi de păun sau Ochelari. Și aceasta va arăta spectaculos pe platoul cu prăjituri festive.

Crema de mac pentru rețeta de prăjiturele necesită un timp mai îndelungat de fierbere, dar și un timp de răcire pentru hidratarea macului. O preparăm adesea pentru diferite prăjituri, sau pentru cornulețe.

Vedeți aici și o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao, foarte gustoase, spornice și aspectuoase.

Cum preparăm rețeta de prăjiturele cu mac în formă de floare

Pentru prăjiturelele din rețeta de azi, după cum am amintit mai sus, preparăm un aluat de cozonac pe care îl împărțim în 15-16 bile. Pe acestea le vom umple cu cremă de mac și le modelăm sub formă de floare. Pentru un plus de aspect, adăugăm și cireșe confiate la mijloc.

Le coacem la temperatură medie pentru un timp relativ scurt. Aluatul va fi ușor crocant la exterior, dar moale și pufos la interior.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de deserturi cu aluat de cozonac, dar și deserturi cu cremă de mac.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjiturele cu mac în formă de floare.

Prăjiturele cu mac în formă de floare pe un platou de lemn șiuna secționată pe o farfurie

Gătește Prăjiturele cu mac în formă de floare

Timp de preparare

35 min

Nivel

complex

Porții

16

Prăjiturele cu mac în formă de floare pe un platou de lemn șiuna secționată pe o farfurie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 3 gălbenușuri
  • 1/4 linguriță sare
  • 50 g zahăr
  • 550 g făină
  • 150 g unt topit
  • 150 ml lapte călduț
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 10 g drojdie uscată
  • 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte pentru uns.
  • Pentru crema de mac:
  • 250 gr semințe de mac
  • 500 ml de lapte
  • 150 gr de zahăr
  • coajă de lămâie
  • vanilie
  • 4 albușuri
  • 1 praf de sare.
  • Pentru decor:
  • 50 gr unt
  • 125 gr făină
  • 30 gr zahăr
  • cireșe confiate
  • zahăr pudră.

Mod de preparare

Preparăm aluatul dospit.

Trecem prin sită 500 g de făină într-un bol, formăm o adâncitură la mijloc și adăugăm acolo drojdia și o lingură de zahăr. Picurăm puțin lapte cald și amestecăm până când drojdia și zahărul se lichefiază. Acoperim bolul cu folie de prospețime și lăsăm maiaua de drojdie să se dezvolte 7-8 minute.

Între timp, amestecăm într-un bol gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul pudră până când devin spumoase. Adăugăm untul topit, esența și laptele călduț și omogenizăm compoziția.

Peste drojdia activată din bolul cu făină adăugăm compoziția de gălbenușuri, călduță. Amestecăm intens în timp ce încorporăm în compoziție și făina din bol.

Frământăm aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină până când devine compact și nelipicios. Îl punem înapoi în bol, acoperim bolul și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, pentru aproximativ o o oră.

Preparăm crema pentru prăjiturele cu mac în formă de floare

Mai întâi măcinăm macul foarte fin, cu ajutorul unei râșnițe. Apoi, punem laptele la fiert și adăugăm un praf de sare. După ce laptele atinge punctul de fierbere, adăugăm macul măcinat și amestecăm rapid pentru omogenizare. Fierbem crema la foc mic pentru aproximativ 30-40 de minute. Adăugăm și coaja de lămâie. Amestecăm periodic și cu foarte mare grijă, pentru că macul sare și ne poate provoca arsuri.

Când macul se hidratează și absoarbe tot laptele, stingem focul și lăsăm crema de mac să se răcească bine. Lăsăm crema de mac să se răcească, mai întâi la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider.

După răcire, amestecăm albușurile spumă cu zahărul până când le transformăm în bezea. Le încorporăm în crema de mac.

Cum formăm și coacem prăjiturele cu mac în formă de floare

După ce aluatul s-a dospit îl împărțim în 15-16 bucăți. Întindem fiecare bucată de aluat într-un disc de 5-6 cm diametrul. Punem câte o lingură din crema de mac la mijloc și adunăm marginile aluatului peste ea. Formăm o bilă pe care o aplatizăm cu podul palmei. O secționăm pe margini în 8 petale, lăsând mijlocul nesecționat. Răsucim petalele astfel încât să se vadă secțiunea cu crema de mac.

Le aplatizăm uniform și le așezăm în tava de cuptor, pe hârtie de copt. Le mai lăsăm 15 minute la dezvoltat.

Între timp, pregătim un aluat de crumble din unt cu făină și zahăr. După ce s-au dezvoltat puțin, ungem prăjiturelele cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Adăugăm o linguriță de crumble la mijloc și așezăm câte o cireașă confiată peste acesta. Punem tava în cuptor și coacem delicioasele prăjiturele cu mac în formă de floare pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

După răcire, le decorăm cu zahăr pudră.

Spor și poftă bună!