Biscuiți / Fursecuri

Cornulețe cu cremă de mac și cacao

Sporim colecția rețetelor de cornulețe de pe blog, cu o minunată rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Aluatul de cornulețe este unul clasic, însă crema de mac este deosebită.

Am mai folosit anterior o cremă de mac asemănătoare la rețeta de prăjitură cu cremă de mac și crumble. De data aceasta am adăugat și puțină cacao  și a ieșit mai gustoasă și mai colorată.

Și mai găsiți pe blog o rețetă de cornulețe fragede cu mac, dar atât aluatul cât și compoziția de mac sunt diferite.

Cornulețele fac parte dintre deserturile pe care le preparăm, de obicei, pentru sărbători. Dar sunt ideale și ca desert de zi cu zi, pentru momentele petrecute alături de prieteni și familie sau pentru pauza de cafea. Sunt delicioase, sunt foarte consistente și sunt spornice. O tavă de cornulețe ne ajunge o săptămână.

Cum se prepară rețeta de cornulețe cu cremă de mac și cacao

De obicei, când preparăm un desert cu cremă de mac, pregătim crema de seara. Astfel semințele de mac măcinate se vor hidrata foarte bine, iar crema va spori în volum. Aluatul pentru aceste cornulețe este preparat cu untură și cu puțină drojdie. Nu-i nimic dacă nu aveți untură, se poate folosi unt gras, în aceeași cantitate.

Aluatul pentru aceste cornulețe se va dospi la rece, nu la cald precum aluatul de pâine. Putem lăsa aluatul la rece câteva ore, pentru a deveni mai elastic.

Dacă și voi adorați cornulețele ca desert, vă invit să descoperiți pe blog o colecție interesantă de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cornulețe cu cremă de mac și cacao.

Cornulețe cu cremă de mac și cacao în bol albastru cu buline albe

Gătește Cornulețe cu cremă de mac și cacao

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

60

Cornulețe cu cremă de mac și cacao în bol albastru cu buline albe

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 550-600 gr făină
  • 375 gr smântână cu 12% grăsime (sau iaurt)
  • 350 gr untură de porc topită și solidificată
  • 30 gr de zahăr
  • 15 gr drojdie proaspătă
  • 1/4 linguriță de sare
  • 8 ml esență de vanilie
  • Pentru crema de mac:
  • 350 gr semințe de mac
  • 15 gr de cacao
  • 700 ml de lapte
  • 100 gr de zahăr
  • 1 linguriță cu coajă de portocală
  • 1 praf de sare
  • 1 ou
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor

Mod de preparare

Mai întâi preparăm crema de mac, cu o seară înainte. Semințele de mac măcinate fin necesită un timp îndelungat de hidratare.

Cu ajutorul unei râșnițe de cafea sau de nuci măcinăm semințele de mac și le amestecăm cu cacao.  Adăugăm amestecul peste laptele fierbinte în care dizolvăm un praf de sare, zahărul și adăugăm coaja de portocale. Amestecăm rapid pentru omogenizare. Apoi fierbem crema la foc mic pentru aproximativ o oră. Amestecăm periodic și cu foarte mare grijă, pentru că macul sare și ne poate provoca arsuri.

Fierbem crema de mac până când se îngroașă ca o budincă. Apoi o lăsăm să se răcească, mai întâi la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider până a doua zi. A doua zi adăugăm un ou întreg pentru a-i asigura o textură mai cremoasă.

Pentru prepararea aluatului, punem smântâna într-un bol și adăugăm zahărul și drojdia sfărâmată. Amestecăm până când se dizolvă drojdia. Apoi adăugăm untura netopită, sarea, esența și încorporăm treptat făina.

Frământăm  aluatul până când devine compact. Îl împachetăm în folie și îl punem la  frigider pentru minim două ore.

Cu cât aluatul stă mai mult la frigider, cu atât cornulețele vor fi mai fragede.

După acest interval de timp împărțim aluatul în patru sau chiar cinci părți. Întindem fiecare parte de aluat într-o foaie circulară pe care o ungem din belșug cu cremă de mac și cacao. Decupăm foaia de aluat în 12 triunghiuri pe care le rulăm pornind de la bază către vârf.

Așezăm cornulețele la distanțe de 2-3 cm, în tava ușor unsă cu grăsime sau tapetată cu hârtie de copt.

Le lăsăm în tavă până când încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi le coacem pentru 15-20 de minute. Până când se coc primele cornulețe formăm următoarea tranșă.

După coacere, le decorăm subtil cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.