Gătește Cornulețe cu cremă de mac și cacao
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
60
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 550-600 gr făină
- 375 gr smântână cu 12% grăsime (sau iaurt)
- 350 gr untură de porc topită și solidificată
- 30 gr de zahăr
- 15 gr drojdie proaspătă
- 1/4 linguriță de sare
- 8 ml esență de vanilie
- Pentru crema de mac:
- 350 gr semințe de mac
- 15 gr de cacao
- 700 ml de lapte
- 100 gr de zahăr
- 1 linguriță cu coajă de portocală
- 1 praf de sare
- 1 ou
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
Mod de preparare
Mai întâi preparăm crema de mac, cu o seară înainte. Semințele de mac măcinate fin necesită un timp îndelungat de hidratare.
Cu ajutorul unei râșnițe de cafea sau de nuci măcinăm semințele de mac și le amestecăm cu cacao. Adăugăm amestecul peste laptele fierbinte în care dizolvăm un praf de sare, zahărul și adăugăm coaja de portocale. Amestecăm rapid pentru omogenizare. Apoi fierbem crema la foc mic pentru aproximativ o oră. Amestecăm periodic și cu foarte mare grijă, pentru că macul sare și ne poate provoca arsuri.
Fierbem crema de mac până când se îngroașă ca o budincă. Apoi o lăsăm să se răcească, mai întâi la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider până a doua zi. A doua zi adăugăm un ou întreg pentru a-i asigura o textură mai cremoasă.
Pentru prepararea aluatului, punem smântâna într-un bol și adăugăm zahărul și drojdia sfărâmată. Amestecăm până când se dizolvă drojdia. Apoi adăugăm untura netopită, sarea, esența și încorporăm treptat făina.
Frământăm aluatul până când devine compact. Îl împachetăm în folie și îl punem la frigider pentru minim două ore.
Cu cât aluatul stă mai mult la frigider, cu atât cornulețele vor fi mai fragede.
După acest interval de timp împărțim aluatul în patru sau chiar cinci părți. Întindem fiecare parte de aluat într-o foaie circulară pe care o ungem din belșug cu cremă de mac și cacao. Decupăm foaia de aluat în 12 triunghiuri pe care le rulăm pornind de la bază către vârf.
Așezăm cornulețele la distanțe de 2-3 cm, în tava ușor unsă cu grăsime sau tapetată cu hârtie de copt.
Le lăsăm în tavă până când încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi le coacem pentru 15-20 de minute. Până când se coc primele cornulețe formăm următoarea tranșă.
După coacere, le decorăm subtil cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
COMENTARII