Chifteluțe / Carne tocată
Sarmale in foi de varza murata
In week-end am facut sarmale in foi de varza murata ,preferatele sotului meu. Reteta am invatat-o de la mama ,este cea mai buna dupa parerea mea si-a sotului meu ,evident ! 🙂
Cu siguranta am sa le refac si de Craciun,mirosul de sarmale si cozonaci aromati nu lipseste niciodata , ne face sa ne simtim mai aproape de casa si de cei dragi.
Citește și: Sarmale tradiționale românești. Rețetă ca la mama acasă
Ingrediente:
- 2 verze medii murate
- 1 kg de carne de porc ( sau mixta ,la alegere )
- 3-4 linguri de ulei
- 2 cepe potrivite
- 150 g orez
- 150 ml bulion de rosii
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1/2 lingurita cimbru uscat
- 1/2 lingurita de piper negru macinat
- 1 lingura de marar uscat
- 1 lingurita cu varf de sare
- In plus
- 100 g sunca afumata
- 200-300 ml suc concentrat de rosii
- 2-3 frunze de dafin
- 2 cracute de marar uscat si 1 de cimbru uscat
Citește și: Sărmăluțe în foi de viță preparate la cuptor
Mod de preparare pentru reteta sarmale in foi de varza murata:
Intr-o tigaie incalziti uleiul si caliti cepele tocate fin, pana se inmoaie .Adaugati un pic de sare ,va scoate apa din ceapa,se va inmuia mai repede si nu se va arde.
Adaugati orezul si caliti doua minute,cat sa devina transparent si sa absoarba gust de ceapa calita .
Adaugati bulionul,sarea si celelalte condimente ,mai lasati sa fiarba un pic si stingeti focul.Daca tigaia este foarte incapatoare puteti pune carnea peste amestec ,daca nu ,puneti carnea intr-un bol mare si apoi compozitia din tigaie.
Amestecati cu grija sa nu va frigeti,eventual cu o lingura pana se mai raceste un pic,apoi framantati bine cu mana .
Citește și: Sarmale de post în foi de viță
Apoi taiati frunzele de varza murata in bucati ,eliminand cotorul.Gustati varza inainte sa nu fie prea sarata sau prea acra ,puneti-o intr-un bol cu apa rece si schimbati apa de cateva ori .
Citește și: Sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră
Infasurati sarmalutele ca in filmuletul de mai jos .
Asezati pe fundul oalei cracutele de marar , cea de cimbru si sarmalele .Peste fiecare rand puneti suc concentrat de rosii ,o frunza doua de dafin si cateva cubulete de sunca afumata .
Mie mi-au iesit 50 de sarmalute ,exact doua randuri .
Deasupra am pus resturile de varza tocate ,sucul de rosii,sunca afumata ,dafin si am pus apa cat sa le acopere.
Le-am dat in fiert pe foc si apoi le-am bagat la cuptor 2 ore si jumatate la 200°C .Lichidul a scazut complet si s-au rumenit fumos deasupra ,au iesit grozave .Le-am mancat cu mamaliguta si ardei iute in otet .
Reteta sarmale in foi de varza murata a iesit superbuna. Spor la treaba si pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII