VARZA MURATA

 

 

Stiu ca in perioada asta majoritatea gospodinelor pun varza la murat si m-am gandit sa scriu si reteta mea de varza murata .O pun asa cum am invatat de la parintii mei si mi se pare cea mai buna varza murata,crocanta ,acisoara si sarata atat cat trebuie .

Am sa incerc sa scriu cat mai detaliat si explicit ,astfel incat si-un incepator intr-ale bucatariei sa aiba curaj sa incerce si sa poata obtine o varza murata delicioasa.

 

Ingrediente

  • pentru un bidon de 23 l si unul de 50 de l
  • 27 kg varza
  • crengute de marar
  • crengute de cimbru
  • sare grunjoasa neiodata
  • optional – varza rosie,sfecla rosie,felii de mere,gutui sau boabe de porumb,la alegere

Reteta varza murata 

In primul rand spalati foarte bine si opariti recipientele in care veti pune varza la murat .

Pe fundul vasului puneti crengi de marar si cimbru ,spalate.

varza murata

 

Curatati verzele de frunzele exterioare si scoateti-le cotoarele cu un cutit sau cu instrumentul pentru scos cotoare daca aveti .

varza murata

Puneti cate o lingurita de sare in partea golita si asezati verzele in bidon cu partea in care ati pus sare in sus .

varza murata

Mai adaugati crengi de marar si cimbru si ,daca vreti ca varza si zeama sa aiba o culoare rozalie ,intercalati varza rosie taiata in sferturi sau bucati de sfecla rosie . Iar pentru o culoare galbuie,puneti o mana de boabe de porumb.Feliile de mere sau gutui vor da o aroma deosebita verzei .

Continuati asa pana umpleti bidoanele ,avand grija sa lasati loc pentru saramura care trebuie sa acopere complet  verzele.

varza murata

Acoperiti bidonul si lasati varza fara lichid pana a doua zi ,sarea ar trebui sa se topeasca si verzele sa se inmoaie usor .

Prepararea saramurii 

Concentratia saramurii este esentiala pentru obtinerea unei verze murate delicioase,acra si sarata atat cat trebuie.

Daca saramura nu are sare de ajuns , nu se dezvolta bacteria care ajuta la fermentare iar daca salinitatea este prea mare ,varza se va conserva dar nu se va mura .

Pentru a obtine o saramura cu concentratie salina perfecta ,la un litru de apa.pare ca sunt necesare 29 g sare neiodata.

 

Eu am pus o lingura cu varf (cam 25 g ) la un litru de apa pentru ca am mai pus si o lingurita in locul cotoarelor si am amestecat pana s-a topit sarea .Acoperiti varza cu saramura preparata iar deasupra puneti o greutate sa tina varza sub lichid.

Eu acopar cu un platou mare si deasupra un bol ceramic foarte greu.

varza murata

Murarea verzei depinde foarte mult de temperatura la care este tinuta.

De exepmplu la o temperatura de 24-25 °C ,varza se va mura intr-o saptamana iar la 20° C in 3 saptamani .

Cand veti observa ca incepe fermentatia ,vraza murata trebuie vanturata (pritocita ) .Folositi un furtun sau o teava de plastic pe care o bagati pana in fundul butoiului si suflati de cateva ori ,o data pe zi ,pana cand inceteaza fermentatia .

Cand s-a murat stiti voi la ce s-o folositi .Eu am facut o varza calita cu coaste de porc si-o mamaliguta .O nebunie cu ardei bulgaresti in otet si-un pahar de vin rosu 🙂 .

Spor la treaba !

varza murata

 

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

13 comentarii la “VARZA MURATA”

  1. Citesc comentariile si ma minunez.
    La fel pun si eu varza murata, cat mai simplu, fără hrean, ce-o fi asa ciudat? Rezistă eroic pana primăvara daca e pusa corect, exact cum a scris si bunicuța mai sus.
    Si-apoi cate bordeie…
    Felicitări si mulțumesc pentru tot ce faci.

  2. Nici eu nu pun hrean in varză, pe la murături da, dar in varză nu.
    Pe-astia cu hreanul, dacă-i cauți in cămară, au pus hrean si-n compoturi. 😀

  3. Am uitat să menționez, de când cu. emisiunile astea culinare, toti se cred master chefi, de-aia aruncă sfaturi in stanga si-n dreapta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *