Conserve

Sos de dovlecei cu ardei copți pentru iarnă

Printre rețetele de conserve preparate an de an pentru iarnă se numără și rețeta de sos de dovlecei cu ardei copți. Sosul iese delicat și fin și este foarte gustos.

Ne plac mult sosurile și le adăugăm în mâncărurile scăzute, sau le combinăm cu diferite preparate din carne. Un exemplu, poate cel mai îndrăgit, este la rețeta de chiftele cu mozzarella și sos de roșii, la cuptor.

Merge de minune și la rețetele de paste sau pentru un piure de cartofi cu sos.

Un alt sos delicios pe care îl preparăm în casă este sosul barbeque – vedeți aici rețeta! Este minunat să îl avem mereu la îndemână când pregătim diferite preparate la grătar.

Sosurile de roșii le preparăm în diferite moduri. Cel mai îndrăgit dintre acestea este sosul de roșii pentru paste și pizza. Este un sos de roșii  mai consistent și foarte aromat.

Ce conține rețeta de sos de dovlecei cu ardei copți pentru iarnă

Pe lângă dovlecei și ardei copți, ingredientele de bază ale acestui sos, mai adăugăm și ceapă, usturoi și sos de roșii. Putem adăuga roșii proaspete în locul sosului de roșii, dar va trebui să fierbem mai mult sosul de dovlecei. Pentru scurtarea timpului de preparare este ideal să punem un sos gata preparat. Mai adăugăm câteva condimente și potrivim gustul cu sare.

Merită preparat acest sos dacă aveți dovlecei de grădină și nu știți ce rețete să mai preparați din ei.

Mai găsiți pe blog și rețeta de dovlecei murați pentru iarnă cu mărar și usturoi. Dar găsiți mai multe astfel rețete și de sosuri și cu dovlecei în secțiunea ”Conserve”.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de sos de dovlecei cu ardei copți pentru iarnă.

Trei borcane cu Sos de dovlecei cu ardei copți pentru iarnă

Gătește Sos de dovlecei cu ardei copți pentru iarnă

Timp de preparare

75 min

Nivel

mediu

Porții

24

Trei borcane cu Sos de dovlecei cu ardei copți pentru iarnă

Ingrediente

  • 3 kg de dovlecei răzuiți
  • 1,5 kg de ardei copți
  • 750 gr de ceapă galbenă și roșie
  • 1 l sos de roșii concentrat
  • 2 căței de usturoi
  • 200 ml ulei
  • sare și piper
  • cimbru și busuioc

Mod de preparare

Începem cu pregătirea cepei și a usturoiului pe care le curățăm, le tocăm mărunt și le punem la călit într-o cratiță cu ulei.

Când ceapa devine sticloasă, o mai stropim cu zeamă de la ardeii copți, pentru a nu prinde gust de prăjeală. Apoi adăugăm ardeii copți, tocați mărunt.

Amestecăm bine ceapa cu ardeii pentru 1-2 minute și adăugăm dovleceii curățați și răzuiți.

Din nou amestecăm bine dovleceii cu ceapa și ardeii copți. Când se pătrund bine toate, adăugăm și sosul de roșii.

Lăsăm deliciosul sos de dovlecei cu ardei copți să mai fiarbă 15-20 de minute, timp în care îi potrivim gustul cu sare, piper și condimente.

Punem câte puțin din fiecare, lăsăm sosul să fiarbă puțin, îl gustăm și mai punem condimente până obținem gustul care ne place.

La final de fierbere, pasăm ingredientele din sos cu ajutorul blenderului. Dacă îl dorim și mai fin și mai cremos, îl putem trece și prin sită.

Sterilizăm borcanele și capacele și le umplem cu sosul fierbinte.

Le închidem ermetic cu capacele și le mai dăm la cuptor pentru 6-8 minute, cu focul aprins, la 180 de grade. După stingerea focului lăsăm borcanele în cuptor să se răcească lent.

Sau, putem înveli borcanele în pături și le lăsăm acolo până când se răcesc.

Să vă fie de folos!