Rețete de bază

Sos tartar. Rețeta unui sos cremos cu ușor acrișor

Dacă ești în căutarea unei rețete de sos cremos, cu gust acrișor pentru fripturi sau alte preparate, îți recomandăm să încerci rețeta de sos tartar. Este un sos rece, cremos, cu o textură ușor crocantă datorită adaosului de murături și capere.

Denumirea „tartar” provine, cel mai probabil, din asocierea cu „biftek tartar” (steak tartar). Acesta este un preparat din carne crudă tocată, servit uneori cu un sos asemănător. Contrar numelui, sosul nu are legătură directă cu poporul tătar din Asia Centrală. Numele a fost popularizat în Franța în secolul al XIX-lea. Pe atunci „à la tartare” indica un preparat servit cu un sos condimentat, pe bază de maioneză. Versiunea modernă a sosului tartar s-a stabilit în bucătăria franceză și apoi s-a răspândit în Europa și în SUA.

Găsești pe blog și rețeta clasică de maioneză, preparată în cel mai rapid mod. Este rețeta la care apelăm deseori, când nu avem suficient timp de mixat. o folosim simplă sau în combinație cu iaurt pentru un gust mai domol.

Iar dacă dorești o maioneză cu adevărat light, îți recomandăm să încerci rețeta de maioneză vegetală din lapte de soia.

Impresii despre sos tartar

Gustul sosului tartar este echilibrat de combinația dintre baza onctuoasă (de regulă maioneză), aciditate (din zeamă de lămâie sau oțet), notele sărate și ușor picante ale murăturilor tocate și aromele proaspete din verdețuri precum pătrunjelul, tarhonul sau mărarul. Se pot adăuga și alte ingrediente precum ceapă fin tocată, muștar Dijon sau chiar ou fiert mărunțit, în funcție de rețetă și gust.

Sosul tartar este adesea servit alături de preparate din pește prăjit (precum fish and chips) sau fructe de mare. Merge de minune cu ouă umplute sau legume pane, unde oferă contrast și prospețime. Textura crocantă a murăturilor echilibrează perfect cremozitatea sosului și grăsimea preparatelor cu care este servit.

Tot din categoria sosurilor cremoase îți mai recomandăm să încerci și rețeta de sos Caesar. Acesta este folosit nu doar pentru salate, ci și ca marinadă, dip pentru legume sau glazură pentru carnea la grătar.

Iar în continuare îți oferim rețeta de sos tartar, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Adăugare castraveți acri în sosul cremos

Gătește Sos tartar. Rețeta unui sos cremos cu ușor acrișor

Timp de preparare

15 min

Nivel

ușor

Porții

4

Sos tartar în bol de sticlă, decorat cu castraveți acri

Ingrediente

  • 200 g maioneză (de casă sau de calitate)
  • 1 lingură muștar Dijon (opțional)
  • 1 lingură zeamă de lămâie sau oțet alb
  • 2-3 castraveți murați mici, tocați fin
  • 1 lingură capere tocate
  • 1 linguriță ceapă roșie foarte fin tocată
  • 1 ou fiert tare, mărunțit (opțional)
  • 1 lingură pătrunjel sau mărar proaspăt, tocat
  • Sare și piper, după gust.

Mod de preparare

Într-un bol, amestecă maioneza cu muștarul și zeama de lămâie până obții o bază fină și echilibrată.

Adaugă castraveții murați, caperele, ceapa, oul fiert (dacă folosești) și verdețurile.

Potrivește de sare și piper și amestecă bine până la omogenizare.

Lasă la rece cel puțin 30 de minute pentru ca aromele să se îmbine.

Deliciosul sos tartar poate fi servit cu pește prăjit sau pane (ex: cod, șalău) sau alături de crochete de pește sau cartofi pane. Merge și cu legume prăjite sau coapte, dar și ca dip pentru ouă sau tartine reci.

Spor și poftă bună!