Aperitive

Sparanghel în crustă de porumb

Această rețetă de sparanghel în crustă de porumb transformă un ingredient simplu într-o gustare spectaculoasă, cu o textură surprinzătoare și un gust elegant. Învelit într-o crustă crocantă de fulgi de porumb, fiecare fir de sparanghel devine o combinație fermecătoare de crocant la exterior și suculent în interior.

Sparanghelul este o legumă de primăvară cu multiple beneficii pentru sănătate. Chiar dacă este sărac în calorii, este bogat în nutrienți valoroși.

 Conține vitamina B9, esențială pentru sănătatea sistemului nervos, dar și vitaminele A, C, E și K cu rol antioxidant și antiinflamator.

Fiind bogat în fibre, susține digestia și oferă sațietate. Are efect diuretic natural, ajutând la eliminarea excesului de apă și toxine.

Este ideal pentru dietele de primăvară sau alimentația ușoară.

În plus, sparanghelul are un gust subtil, elegant, care se potrivește atât în preparate simple (fiert, la abur sau sotat), cât și în rețete sofisticate.

Descoperă 7 motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des.

Impresii despre rețeta de sparanghel în crustă de porumb

Preparat în acest mod fulgii de porumb se lipesc perfect de sparanghel prin stratul fin de ou și făină. Iar la coacere (sau prăjire), capătă o culoare aurie. Dacă adaugi și un strop de parmezan în crusta de fulgi, obții o notă sărată. Acesta se potrivește excelent cu sparanghelul.

Pe dinăuntru, sparanghelul rămâne ușor crocant și păstrează acel gust vegetal fin, proaspăt, ușor dulceag, care aduce primăvara în farfurie. Dacă îl opărești puțin înainte de panare, textura devine mai moale. Nici nu pierzi din savoare, doar o transformi într-o experiență mai „fondantă”.

Este un preparat care poate fi consumat după preferințe. Poate fi servit ca aperitiv rafinat la o masă festivă sau ca gustare de weekend stând la un film. Dar merge și ca garnitură elegantă lângă un file de pește sau o bucată de carne fragedă. Însă ceea ce îl face special este contrastul. Are exterior crocant, iar interiorul verde și suculent.

Și cum aroma sparanghelului este discretă, sosul face diferența. Un iaurt cu usturoi și verdețuri sau un dressing picant cu muștar și lămâie poate ridica acest preparat la nivel de delicatese.

Descoperă mai jos rețeta detaliată cu listă de ingrediente și pași necesari dacă te-am convins să prepari și tu sparanghel în crustă de porumb.

Sparanghel pane cu fulgi de porumb pe o farfurie cu felii de lămâie și un bol cu sos de iaurt

Gătește Sparanghel în crustă de porumb

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

12

Sparanghel în crustă de porumb pe o farfurie cu felii de lămâie și un bol cu sos de iaurt

Ingrediente

  • 300 g sparanghel proaspăt (verde)
  • 2 ouă
  • 3 linguri făină
  • 1 lingură parmezan ras (opțional)
  • 80 g fulgi de porumb (neîndulciți)
  • Sare, piper după gust
  • Ulei pentru uns tava sau prăjit (vezi variantele mai jos).

Mod de preparare

Pregătirea sparanghelului.

Rupe partea lemnoasă de la baza firelor de sparanghel.

Spală-le și usucă-le cu un prosop de hârtie.

Dacă sunt foarte groase, le poți opări 1-2 minute în apă clocotită cu sare, apoi le treci prin apă rece.

Pregătirea ingredientelor pentru crustă.

Zdrobește fulgii de porumb grosier (cu mâna, sucitorul sau în blender – dar nu prea fin).

Bate ouăle cu un praf de sare și piper.

Pune făina separat pe o farfurie.

Treci fiecare fir de sparanghel prin făină, apoi prin ou, apoi prin fulgii de porumb.

Pentru extra savoare, poți amesteca parmezanul cu fulgii de porumb.

Poți coace deliciosul sparanghel în crustă de porumb la cuptor (varianta mai sănătoasă). Așază sparanghelul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge ușor cu ulei sau spray de gătit. Coace-l la 200°C timp de 12-15 minute, până crusta devine aurie și crocantă.

Dacă îl preferi prăjit, într-o tigaie cu puțin ulei, prăjește firele de sparanghel pe fiecare parte până se rumenesc (2-3 min/fiecare parte). Scurge pe șervet de hârtie.

Ca și sugestii de servire îți recomandăm să-l acompaniezi cu un sos de iaurt cu usturoi și verdeață.

Dar merge și cu maioneză cu lămâie sau cu un sos picant. Va fi delicios și alături de ouă poșate sau ca garnitură lângă friptură.

Spor și poftă bună!