Gătește Ștrudel cu dovleac și nuci
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
30
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 250 gr făină
- 125 ml de apă
- 4 linguri de ulei
- 1 lingură de oțet
- un vârf de linguriță cu sare
- 25-30 gr de unt pentru uns aluatul
- Pentru umplutură:
- 1 kg miez de dovleac
- 150 gr de zahăr
- 25 gr de unt
- 100 gr miez de nucă măcinat
- 1 linguriță cu scorțișoară
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului care se va odihni la rece cel puțin o oră. Între timp, pregătim dovleacul și celelalte ingrediente pentru umplutură.
Cum preparăm aluat pentru ștrudel cu dovleac și nuci
Punem apa cu uleiul și oțetul într-un vas, la încălzit. Amestecăm și lăsăm lichidul să se încălzească doar puțin. Într-un bol amestecăm făina trecută prin sită cu sarea. Începem să picurăm din amestecul de apă cu ulei și oțet, în timp ce amestecăm cu o spatulă până când se formează aluatul.
Aluatul nu trebuie să fie tare, dar nici moale. Îl frământăm puțin și pe masa de lucru presărată cu făină.
Apoi, îl punem într-un bol de sticlă și îl acoperim cu o folie de prospețime. Punem bolul la frigider și lăsăm aluatul să se odihnească cel puțin o oră.
Cum preparăm umplutura pentru ștrudel
Tăiem dovleacul în felii și îndepărtăm semințele și coaja. Apoi tăiem feliile de dovleac în cuburi micuțe. Punem într-o crăticioară zahărul cu untul și o lingură de apă rece. Amestecăm până când se topesc untul și zahărul și adăugăm cuburile de dovleac. Le caramelizăm pentru 10-12 minute, amestecându-le pentru a nu se arde și a se carameliza uniform.
Măcinăm nuca, o amestecăm cu scorțișoara apoi adăugăm amestecul peste cuburile de dovleac. Din nou amestecăm bine toate ingredientele și acoperim cratița cu un capac pentru a se hidrata bine nuca măcinată, în siropul rezultat.
Asamblăm și coacem ștrudel cu dovleac și nuci
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoatem bolul de la rece și punem aluatul pe masa de lucru pe care am presărat puțină faină. Împărțim aluatul în trei părți. Împărțim și umplutura tot în trei părți.
Întindem fiecare parte de aluat într-o foaie de aproximativ 35/50 cm. Cu o pensulă de patiserie, ungem foile cu unt topit și răcit. Întindem cuburile de dovleac cu nuci și scorțișoară peste aluat și rulăm strâns.
Punem rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem ștrudelele pentru 35-40 de minute, sau până când se rumenesc frumos la suprafață.
Le lăsăm să se tempereze, le pudrăm cu zahăr, le porționăm și le savurăm cu poftă alături de cei dragi.
COMENTARII