Deserturi de post

Ștrudel cu mere cuburi, de post

Ce poate fi mai ușor de preparat și mai accesibil decât un desert cu mere? De data aceasta avem pentru voi o rețetă de ștrudel cu mere cuburi, de post. Este un desert, pe cât de simplu, pe atât de delicios și apetisant.

Merele sunt fructele cele mai des folosite în deserturi de toate tipurile. Le putem include atât în plăcinte și tarte, cât și în prăjituri și torturi, dar și în aluaturi. Răzuite și caramelizate sau simple, oferă gust și consistență aluaturilor de clătite sau de gogoși.

Vedeți aici și o rețetă de gogoși de post cu mere în aluat. Gogoșile sunt preparate dintr-un aluat cu mere răzuite, lapte de cocos, făină și praf de copt. Aluatul de gogoși cu mere se pune cu lingura în uleiul încins, ca la gogoșile cu iaurt.

Iar pentru atunci când aveți timp și chef de aventurat în bucătărie, vă propunem să încercați rețeta de tartă trandafir cu mere și miere. Tarta iese în primul rând spectaculoasă, dar și foarte gustoasă.

Cum preparăm rețeta de ștrudel cu mere cuburi, de post

Pentru desertul de azi, mai întâi preparăm un aluat simplu pentru foi de plăcintă – vedeți aici rețeta. Întindem aluatul într-o foaie cât mai subțire, așezăm merele tăiate în cuburi și rulăm. Punem mere din belșug și le aromatizăm cu scorțișoară. Aceasta este nelipsită din deserturile cu mere.  Iar aluatul, pentru a ieși frumos colorat, îl ungem cu ulei amestecat cu puțin turmeric.

Chiar dacă este de post, ștrudelul cu mere iese tare gustos. Se cere chiar porție dublă, sau repetat cât mai curând.

Dacă și voi adorați deserturile cu mere, vă invităm să descoperiți pe blog colecția noastră de rețete. Sunt o mulțime de rețete atât de post, cât și de frupt.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ștrudel cu mere cuburi, de post.

Femeie ținând pe cuțit o porție de ștrudel cu mere cuburi, de post

Gătește Ștrudel cu mere cuburi, de post

Timp de preparare

35 min

Nivel

ușor

Porții

12

Femeie ținând în mâini o farfurie cu ștrudel cu mere cuburi, de post

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 gr făină
  • 125 ml apă
  • 4 linguri de ulei
  • 1 lingură de oțet
  • un vârf de linguriță sare.
  • Pentru umplutură:
  • 500 gr mere
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr griș
  • 2 lingurițe cu pudră de scorțișoară.
  • Pentru uns aluatul:
  • 1 lingură de ulei
  • 1 vârf de linguriță cu turmeric
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului care necesită un timp de frământare, dar și un timp de relaxare, pentru a deveni elastic.

În acest interval de timp vom pregăti merele pentru umplutura aluatului.

Cum preparăm aluatul și pregătim merele pentru ștrudel

Amestecăm apa cu uleiul și oțetul și încălzim ușor amestecul.

Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu sarea. Apoi începem să turnăm câte puțin din lichidul cald, în timp ce amestecăm intens pentru formarea aluatului.  Frământăm puțin aluatul, până când nu va mai fi lipicios. Vom obține un aluat nu foarte ferm, pe care îl modelăm într-o bilă și îl acoperim cu folie de prospețime.

Lăsăm aluatul la odihnit pentru aproximativ o oră.

Pentru a pregăti merele, le spălăm, le ștergem și le tăiem în cuburi, dar fără cotoare. Coaja o îndepărtăm doar dacă este tare sau deteriorată.

Amestecăm cuburile de mere cu zahărul, scorțișoara și grișul.

Cum formăm și coacem deliciosul ștrudel cu mere cuburi, de post

Înainte de a forma ștrudelul, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

După scurgerea timpului de relaxare a aluatului, îl scoatem pe masa presărată cu făină și îl întindem într-o foaie subțire.

Așezăm toate cuburile de mere la unul dintre capetele foii de aluat, apoi rulăm. Punem ruloul obținut într-o tavă, pe hârtie de copt. Ungem suprafața aluatului cu ulei amestecat cu turmeric.

Punem tava în cuptor și coacem ștrudelul pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Îl lăsăm să se răcească, îl decorăm cu zahăr pudră și îl putem porționa.

Spor și poftă bună!