Gătește Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
Pentru aluat fraged:
- 1 ou
- 200 gr unt
- 200 gr iaurt
- 100 gr zahăr
- 550 gr făină
- 7 gr praf de copt
- un praf de sare.
Pentru umplutură:
- 750 gr prune fără sâmburi
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- 300 ml lapte
- 50 gr zahăr
- 100 gr griș
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 4 linguri smântână fermentată
- zahăr pudră pentru decor.
Mod de preparare
Mai întâi preparăm aluatul fraged pentru ștrudel.
Într-un bol, amestecăm untul moale cu zahărul până când obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm oul, apoi iaurtul în care dizolvăm praful de copt și omogenizăm bine compoziția. Încorporăm la final făina trecută prin sită și amestecată cu sarea.
Frământăm aluatul doar până când devine compact. Îl împachetăm în folie alimentară și îl punem în frigider pentru 30-40 de minute.
Între timp, preparăm crema de griș și tăiem prunele în bucăți.
Punem laptele într-o crăticioară la fiert. Adăugă zahărul și un praf de sare, iar când laptele atinge punctul de fierbere, adăugăm grișul în ploaie. Amestecăm intens pentru a nu se forma cocoloașe. Lăsăm grișul cu lapte la fiert până când se îngroașă ca o budincă. Stingem focul, adăugăm esența și așezăm o folie de prospețime peste cremă, la contact cu aceasta. Astfel nu se va forma crustă la suprafață.
După răcire, adăugăm smântâna fermentată și omogenizăm crema.
Pentru a forma deliciosul ștrudel cu prune și griș scoatem aluatul de la rece și îl împărțim în două părți egale. Întindem prima parte de aluat într-o foaie de 20/30 cm. Peste foaia de aluat întindem crema de griș și presărăm bucăți de prune.
Presărăm pudră de scorțișoară peste ele și rulăm aluatul cu prunele și grișul în interior.
Procedăm în același mod și cu a doua parte de aluat. Apoi așezăm cele două ștrudele într-o tavă, pe hârtie de copt.
Punem tava în cuptor și coacem ștrudelele cu prune și griș pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Le lăsăm să se răcească, apoi le decorăm cu zahăr pudră și le porționăm.
COMENTARII