Dulciuri

Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară

Din categoria deserturilor cu prune, azi vă propunem să încercați rețeta de ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară. Combinația dintre grișul cu lapte și prune este, pe cât de interesantă, pe atât de delicioasă.

Putem pune prune de orice tip sau chiar o combinație dintre mai multe soiuri. Vom obține arome deosebite într-un singur desert.

Ne plac foarte mult deserturile cu prune, dar printre cele mai adorate se numără rețeta de prăjitură cu prune și bezea.  Are un blat mai dens din gălbenușuri peste care se așază prunele. Peste prune, se răsfață o minunată bezea aromată cu zeamă de lămâie.

O altă rețetă de desert cu prune pe care v-o recomand s-0 testați este cea de tartă deosebită cu prune și mere. Este deosebită atât datorită aluatului rulat cu scorțișoară, cât și combinației interesante de umplutură.

Nu lipsește de pe blog nici rețeta de găluște cu prune sau gomboți cu prune. Este un desert absolut delicios si apetisant  pe care-l refac cu plăcere în fiecare an când apar primele prune.

Cum preparăm rețeta de ștrudel cu prune și griș

Aluatul pentru ștrudel este unul fraged, cu iaurt și ouă. Nu se prepară deloc greu. Dar puteți folosi și un aluat foietaj sau chiar foi de plăcintă.

Umplutura ștrudelului este chiar interesantă. Se prepară o cremă de griș cu lapte care se amestecă cu prunele în timpul rulării ștrudelului.

Mai găsiți pe blog o combinație deosebită la rețeta de budincă de orez cu prune și bezea. Dar găsiți mai multe rețete de deserturi cu prune, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ștrudel cu prune și griș.

Patru porții de Ștrudel cu prune și griș, pe un tocător de lemn și prune proaspete

Gătește Ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Patru porții de Ștrudel cu prune și griș, pe un tocător de lemn

Ingrediente

Pentru aluat fraged:

  • 1 ou
  • 200 gr unt
  • 200 gr iaurt
  • 100 gr zahăr
  • 550 gr făină
  • 7 gr praf de copt
  • un praf de sare.

Pentru umplutură:

  • 750 gr prune fără sâmburi
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • 300 ml lapte
  • 50 gr zahăr
  • 100 gr griș
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 4 linguri smântână fermentată
  • zahăr pudră pentru decor.

Mod de preparare

Mai întâi preparăm aluatul fraged pentru ștrudel.

Într-un bol, amestecăm untul moale cu zahărul până când obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm oul, apoi iaurtul în care dizolvăm praful de copt și omogenizăm bine compoziția. Încorporăm la final făina trecută prin sită și amestecată cu sarea.

Frământăm aluatul doar până când devine compact. Îl împachetăm în folie alimentară și îl punem în frigider pentru 30-40 de minute.

Între timp, preparăm crema de griș și tăiem prunele în bucăți.

Punem laptele într-o crăticioară la fiert. Adăugă zahărul și un praf de sare, iar când laptele atinge punctul de fierbere, adăugăm grișul în ploaie.  Amestecăm intens pentru a nu se forma cocoloașe. Lăsăm grișul cu lapte la fiert până când se îngroașă ca o budincă. Stingem focul, adăugăm esența și așezăm o folie de prospețime peste cremă, la contact cu aceasta. Astfel nu se va forma crustă la suprafață.

După răcire, adăugăm smântâna fermentată și omogenizăm crema.

Pentru a forma deliciosul ștrudel cu prune și griș scoatem aluatul de la rece și îl împărțim în două părți egale. Întindem prima parte de aluat într-o foaie de 20/30 cm. Peste foaia de aluat întindem crema de griș și presărăm bucăți de prune.

Presărăm pudră de scorțișoară peste ele și rulăm aluatul cu prunele și grișul în interior.

Procedăm în același mod și cu a doua parte de aluat. Apoi așezăm cele două ștrudele într-o tavă, pe hârtie de copt.

Punem tava în cuptor și coacem ștrudelele cu prune și griș pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Le lăsăm să se răcească, apoi le decorăm cu zahăr pudră și le porționăm.