Tarte / Cheesecake

Tartă deosebită cu prune și mere

Pentru răsfățul de la sfârșit de săptămână, merită din plin preparată o rețetă de Tartă deosebită cu prune și mere. Este deosebită atât datorită aluatului rulat cu scorțișoară, cât și combinației interesante de umplutură.

Prunele sunt fructele ce ne răsfață papilele începând cu jumătatea verii până la jumătatea toamnei. Ne plac foarte mult și savurate proaspete, dar și incluse în deserturi. Una dintre cele mai populare rețete de desert cu prune este cea de gomboți sau găluște cu prune. Este prima la care ne gândim de cum apar prunele pe piață.

Apoi urmează rețetele de tartă cu prune pe care le preparăm în diferite moduri.

Vedeți aici o rețetă de tartă cu prune și crumble! Aluatul de crumble se prepară din unt cu zahăr și făină. Însă la această tartă am optat pentru un amestec de făină de grâu cu făină de migdale.

O altă rețetă de tartă cu prune pe care v-o recomand de pe blog, este rețeta de galette cu prune, din bucătăria franțuzească.

Și nu uităm nici de rețeta de plăcintă cu prune ca la bunica, foarte gustoasă și ușor de preparat.

Cum se prepară rețeta de tartă deosebită cu prune și mere

Pentru rețeta de față preparăm un aluat fraged, simplu, dar pe care îl ungem cu unt și scorțișoară și îl rulăm. Tăiem rondele din ei, iar cu acestea acoperim umplutura de prune cu mere. Combinația de prune și mere este una foarte gustoasă. Iar pentru a absorbi sucul lăsat de acestea adăugăm și fulgi de migdale amestecați cu fulgi de ovăz.

Vom avea o tartă chiar deosebită pe care vă provoc să o încercați cât încă mai sunt prune pe piață.

Și dacă mai doriți rețete de tarte cu fructe, găsiți pe blog o colecție de unde vă puteți inspira. le descoperiți în secțiunea ” Tarte / Cheesecake

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă deosebită cu prune și mere.

Tartă deosebită cu prune și mere secționată în forma de copt și într-un bol de servire

Gătește Tartă deosebită cu prune și mere

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tartă deosebită cu prune și mere secționată în forma de copt și într-un bol de servire

Ingrediente

  • Pentru aluat rulat cu scorțișoară:
  • 350 gr făină
  • 1 praf sare
  • 150 ml apă rece
  • 50 ml ulei
  • 125 gr unt
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1 lingură zahăr brun
  • 3 linguri făină
  • Pentru umplutură:
  • 7-8 prune mari
  • 2 mere
  • 1 lingură cu fulgi de migdale
  • 1 lingură cu fulgi de ovăz
  • 1 linguriță cu scorțișoară
  • 2-3 linguri de zahăr
  • puțin suc de lămâie
  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului cu scorțișoară

Cernem făina într-un bol, o amestecăm cu sarea și creăm o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo câte puțin ulei și puțină apă rece și le amestecăm până când rezultă un aluat omogen.

Întindem aluatul pe masa presărată cu făină, într-o foaie dreptunghiulară nu foarte groasă. Ungem foaia de aluat cu unt moale, apoi presărăm peste ea scorțișoara amestecată cu zahărul brun.

Rulăm strâns foaia de aluat astfel unsă și împachetăm ruloul în folie alimentară. Îl dăm la frigider pentru o oră. Apoi îl vom secționa în rondele de maxim 5 mm grosime.

Între timp, pregătim ingredientele pentru umplutură.

Spălăm prunele și le tăiem în sferturi, îndepărtându-le și sâmburii. Curățăm merele, le tăiem în felii mai subțiri și le stropim cu suc de lămâie. Mărunțim fulgii de migdale și pe cei de ovăz într-un chopper.

Cum asamblăm și coacem această tartă deosebită cu prune și mere

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungem cu unt o formă de tartă cu diametrul de 25 cm. Presărăm la baza ei un strat din amestecul de fulgi de ovăz cu fulgi de migdale. Amestecăm merele cu restul de fulgi și cu puțin zahăr.

Adăugăm prunele în forma de tartă și presărăm scorțișoară peste ele. Apoi adăugăm merele. Deasupra așezăm frumos rondelele de aluat cu scorțișoară.

Coacem tarta deosebită cu prune și mere la 180 de grade Celsius pentru 35-40 de minute.

După răcire, o decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și o putem savura cu poftă, alături de cei dragi.