Mâncăruri cu carne

Stufat de iepure cu mămăliguță, rețetă clasică

Una dintre mâncărurile pe care le pregătim pentru mesele sărbătorilor pascale este stufatul de miel, dar deseori pregătim stufat de iepure cu mămăliguță.

Stufatul este o mâncare tradițională românească preparată, în special, din carne de miel. La aceasta se adaugă mult usturoi verde, ceapă verde și pastă de roșii. În unele zone ale țării, în Muntenia, mai precis, stufatul este nelipsit de pe masa festivă de Paști. Rețeta este destul de simplă, cu ingrediente puține.

Chiar dacă rețeta originală se prepară cu carne de miel, aceasta se poate înlocui cu orice tip de carne, în funcție de gustul fiecăruia. Important este să se respecte restul ingredientelor din listă.

Citește și: Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

O altă rețetă rapidă și gustoasă este și rețeta de iepure cu roșii și măsline. Este o rețetă foarte des întâlnită în bucătăria românească.

Însă, nouă ne place îndeosebi rețeta de tocană țărănească de ceapă cu carne de iepure, sau cu orice fel de carne.

Rețetă clasică de stufat de iepure cu mămăliguță

Modul de preparare al stufatului este cât se poate de simplu. Este o mâncare scăzută, din ingrediente care se prepară foarte rapid. Doar timpul de preparare al cărnii este mai îndelungat. Însă depinde de carnea aleasă. Carnea de iepure se pătrunde destul de rapid. În mai puțin de o oră putem găti un preparat delicios pentru masa de Paști.

Pe lângă carne, verdețuri și pastă de roșii, un ingredient folosit adesea în această rețetă este vinul roșu. Este opțional, dar ajută mult la frăgezirea cărnii și accentuează gustul preparatului. Nu sunt necesare alte condimente, pentru a nu influența gustul verdețurilor adăugate din belșug.

Găsiți pe blog și rețete cu carne de miel, perfecte pentru sărbătorile pascale.

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta clasică de stufat de iepure cu mămăliguță.

Stufat de iepure cu mămăliguță, rețetă clasică

Gătește Stufat de iepure cu mămăliguță, rețetă clasică

Stufat de iepure cu mămăliguță, rețetă clasică

Ingrediente

  • 1 kg carne de iepure
  • sare și piper
  • boia de ardei
  • 30-40 ml ulei
  • 3 legături de ceapă verde
  • 3 legături de usturoi verde
  • 400 gr pastă de roșii
  • 200 ml vin roșu, sec
  • 200 ml apă
  • pătrunjel verde
  • Pentru mămăliguță:
  • 2 l apă
  • 600 gr mălai
  • 1 lingură de sare

Mod de preparare

Pentru a prepara stufat de iepure cu mămăliguță mai întâi se pregătește carnea.

Se porționează carnea de iepure în bucăți mici care se condimentează cu sare și piper și se lasă la odihnit minim 15 minute. Apoi, se rumenește carnea în tigaia încinsă cu ulei, până se colorează pe toate părțile. Apoi, se stropește carnea cu aproximativ 100 ml de vin roșu și se mai lasă pe foc până se evaporă alcoolul, întorcând-o de pe o parte pe cealaltă, constant. Se transferă carnea în alt vas și se acoperă.

În grăsimea rămasă în tigaie se adaugă ceapa verde și usturoiul verde, tocate mărunt. Dacă mai este necesar, se mai adaugă puțin ulei.

Se amestecă bine ceapa și usturoiul în vas până încep să-și schimbe culoarea, apoi se adaugă 100 ml de vin. Ca și la etapa anterioară, se lasă să se evapore alcoolul, apoi se adaugă pasta de roșii. Se adaugă și boia de ardei. Se amestecă bine ingredientele timp de 5 minute, apoi se adaugă carnea și apă cât să fie ușor acoperite ingredientele.

Din acest moment se mai lasă deliciosul stufat de iepure pe foc aproximativ 10 minute, la foc mic. Se gustă mâncarea și se mai asezonează cu sare și piper, dacă mai necesită.

După stingerea focului, se adaugă pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Între timp se prepară și mămăliguța în modul clasic. Se pune apa la fiert, se adaugă o lingură de sare, iar când începe să fiarbă, se adaugă aproximativ 100 gr de mălai. Se amestecă intens și se lasă să ajungă din nou la punctul de fierbere. Din acest moment, se adaugă mălaiul, treptat și se amestecă continuu, până când mămăliguța este fiartă.

Servim stufatul de iepure cald, cu mămăliguță caldă, sau rece. Este delicios!