Gătește Stufat de iepure cu mămăliguță, rețetă clasică
Ingrediente
- 1 kg carne de iepure
- sare și piper
- boia de ardei
- 30-40 ml ulei
- 3 legături de ceapă verde
- 3 legături de usturoi verde
- 400 gr pastă de roșii
- 200 ml vin roșu, sec
- 200 ml apă
- pătrunjel verde
- Pentru mămăliguță:
- 2 l apă
- 600 gr mălai
- 1 lingură de sare
Mod de preparare
Pentru a prepara stufat de iepure cu mămăliguță mai întâi se pregătește carnea.
Se porționează carnea de iepure în bucăți mici care se condimentează cu sare și piper și se lasă la odihnit minim 15 minute. Apoi, se rumenește carnea în tigaia încinsă cu ulei, până se colorează pe toate părțile. Apoi, se stropește carnea cu aproximativ 100 ml de vin roșu și se mai lasă pe foc până se evaporă alcoolul, întorcând-o de pe o parte pe cealaltă, constant. Se transferă carnea în alt vas și se acoperă.
În grăsimea rămasă în tigaie se adaugă ceapa verde și usturoiul verde, tocate mărunt. Dacă mai este necesar, se mai adaugă puțin ulei.
Se amestecă bine ceapa și usturoiul în vas până încep să-și schimbe culoarea, apoi se adaugă 100 ml de vin. Ca și la etapa anterioară, se lasă să se evapore alcoolul, apoi se adaugă pasta de roșii. Se adaugă și boia de ardei. Se amestecă bine ingredientele timp de 5 minute, apoi se adaugă carnea și apă cât să fie ușor acoperite ingredientele.
Din acest moment se mai lasă deliciosul stufat de iepure pe foc aproximativ 10 minute, la foc mic. Se gustă mâncarea și se mai asezonează cu sare și piper, dacă mai necesită.
După stingerea focului, se adaugă pătrunjelul verde, tocat mărunt.
Între timp se prepară și mămăliguța în modul clasic. Se pune apa la fiert, se adaugă o lingură de sare, iar când începe să fiarbă, se adaugă aproximativ 100 gr de mălai. Se amestecă intens și se lasă să ajungă din nou la punctul de fierbere. Din acest moment, se adaugă mălaiul, treptat și se amestecă continuu, până când mămăliguța este fiartă.
Servim stufatul de iepure cald, cu mămăliguță caldă, sau rece. Este delicios!
COMENTARII