Mâncăruri cu carne

Tocană țărănească de ceapă cu carne

Servită cu mămăligă caldă este demențială această tocană țărănească de ceapă cu carne! Se poate opta pentru orice tip de carne, dar carnea albă este parcă mai potrivită.

Noi, de data aceasta am avut carne de iepure, dar, în general optăm pentru carnea de pasăre.

Găsiți pe blog și o varianta de rețetă cu cotlet de porc. Este o variantă ceva mai rapidă, cu puține ingrediente.

Iar din categoria rețetelor cu carne de iepure vă mai recomandăm și Rețeta Iepure cu roșii și măsline.

Rețetă de tocană țărănească de ceapă cu carne

Dacă vă place carnea de iepure nu ezitați s-o preparați în acest mod! Iese tare fragedă și se combină perfect cu ceapa dulceagă și sosul de roșii cu usturoi. Iar dacă sosul de roșii este preparat cu ardei copți, deliciul este maxim.

Neapărat adăugăm și 3-4 căței de usturoi la o astfel de tocană.

Rețeta de față este potrivită și pentru sărbătorile pascale. Se poate prepara și cu carne de miel, dar și cu carne de curcan.

Și neapărat servită cu mămăliguță, că ne reprezintă cel mai bine. Noi suntem fani tocănițe țărănești cu mămăliguță.

Și pâinea de casă este potrivită pentru această tocană, dacă nu optați pentru mămăligă.

Și încă o recomandare: folosiți ceapă românească și usturoi românesc! Sunt mult mai gustoase!

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Tocană țărănească de ceapă cu carne

Gătește Tocană țărănească de ceapă cu carne

Timp de preparare

75 min

Nivel

mediu

Porții

8

Tocană țărănească de ceapă cu carne

Ingrediente

  • 1 kg carne de iepure
  • 500 gr ceapă galbenă
  • 4 căței de usturoi
  • 400 gr pastă de roșii cu ardei
  • 30-40 ml ulei de floarea soarelui
  • sare și piper
  • 2 foi de dafin
  • 1/2 linguriță de paprika afumată
  • 1/4 linguriță de cimbru uscat
  • 1/4 linguriță de busuioc uscat
  • 1 legătură de pătrunjel verde

Mod de preparare

Mai întâi pregătim ingredientele pentru delicioasa tocană țărănească de ceapă cu carne.

Porționăm carnea și o curățăm de grăsime și tendoane. O condimentăm cu sare și piper. Curățăm ceapa și o tocăm în fâșii, curățăm usturoiul și tocăm mărunt 2 căței. Ceilalți doi căței de usturoi îi vom adăuga spre final de fierbere.

Punem uleiul la încins și rumenim carnea de iepure. O întoarcem de pe o parte pe cealaltă pentru o pătrundere uniformă.

Când carnea este bine rumenită, adăugăm ceapa și cei doi căței de usturoi tocați. Amestecăm bine ingredientele până începe ceapa să-și schimbe culoarea. Adăugăm o ceașcă de apă și lăsăm ingredientele să fiarbă acoperit, la foc mic spre mediu 10-12 minute.

Apoi adăugăm pasta de roșii și condimentele. Din nou lăsăm ingredientele să fiarbă acoperit pentru 15 minute, atât cât să se degaje toate aromele. Dacă mai este nevoie, mai adăugăm și puțină apă. Potrivim și gustul cu condimente, dacă mai trebuie.

Cu 5 minute înainte de a stinge focul adăugăm și cei doi căței de usturoi răzuiți. Adăugați spre final își vor păstra mai bine aroma.

Iar după stingerea focului, adăugăm pătrunjel verde, tocat.

Servim delicioasa tocană țărănească de ceapă cu carne cu mămăligă caldă, sau cu o pâine bună, de casă.

Spor și poftă bună!

Puteți vedea și rețeta în imagini din timpul preparării, accesând galeria foto de mai sus!