Ciorbe / Supe

Supă deasă din legume de vară

Această supă deasă din legume de vară este un preparat rustic, hrănitor și plin de prospețime. Este ideal în sezonul cald, când piața abundă de legume proaspete. Printre acestea se numără roșii coapte, dovlecei fragezi, ardei aromați, fasole păstăi și verdețuri proaspete.

Este o supă groasă, aproape cremoasă. Aceasta combină dulceața naturală a legumelor de sezon cu un gust bogat. Este potrivită atât ca prânz ușor, cât și ca cină reconfortantă.

Tot din categoria supelor groase mai găsești pe blog și rețeta de supă rece Okroshka, din bucătăria rusească. Noi am testat-o deseori și tare mult ne place. Este gustoasă, este foarte hrănitoare, dar și foarte hidratantă.

Dacă adori supele de legume pline de savoare și culoare, îți recomandăm și rețeta italiană de supă Minestrone. Este un preparat gustos, foarte consistent și hrănitor, care se prepară din multe legume și paste sau orez

Descrierea rețetei de supă deasă din legume de vară

Această supă deasă surprinde esența verii în fiecare lingură. Textura este ușor catifelată, iar aromele sunt intense și bine echilibrate. Dulceața roșiilor coapte și a dovleceilor se împletește armonios cu aroma ardeilor și savoarea păstăilor.

Acestea sunt completate de un strop de ulei de măsline extravirgin și ierburi aromatice precum busuiocul, cimbrul sau pătrunjelul verde. Poate fi servită caldă, cu o felie de pâine prăjită unsă cu usturoi, sau chiar la temperatura camerei, într-o zi toridă. Este delicioasă și alături de o salată ușoară de ardei iuți.

Descoperă aici și o rețetă de salată de ardei iuți cu ceapă în oțet. Este o salată nu foarte picantă, dar atât de gustoasă încât se poate mânca simplă, pe pâine. Iar soluția lichidă chiar e bună de întins pâinea în ea.

Iar mai jos poți descoperi lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de supă deasă din legume de vară.

Supă din legume

Gătește Supă deasă din legume de vară

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

6

Supă deasă din legume de vară în bol

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă albă mare, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, pisați
  • 2 morcovi medii, tăiați cubulețe
  • 1 ardei gras roșu și 1 ardei gras galben, tăiați cubulețe
  • 2 roșii mari, bine coapte, decojite și tăiate cuburi (sau 200 g roșii din conservă)
  • 2 dovlecei mici, tăiați cuburi
  • 150 g fasole verde păstăi, tăiată în bucăți de 3-4 cm
  • 100 g cartofi, tăiați cubulețe mici
  • 1,5 l supă de legume sau apă
  • Sare și piper după gust
  • ½ linguriță cimbru uscat sau 1 crenguță de cimbru proaspăt
  • 2 linguri de pătrunjel verde tocat
  • Frunze de busuioc proaspăt (opțional, pentru servire)
  • Parmezan ras sau crutoane (opțional, la servire).

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea bazei aromatice.

Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa tocată la foc mediu, până devine translucidă și ușor aurie. Adaugă usturoiul și amestecă 1 minut, fără să îl arzi, pentru a elibera aroma.

Pune morcovii, cartofii și ardeii în oală. Călește-le 5-6 minute, amestecând ușor, pentru a-și intensifica gustul și culoarea.

Toarnă supa de legume sau apa, adaugă roșiile și cimbrul. Lasă să fiarbă la foc mediu timp de 10-12 minute, până când cartofii și morcovii sunt aproape fierți.

Adaugă dovleceii și fasolea păstăi, apoi mai fierbe încă 10 minute, până când toate legumele sunt fragede, dar nu sfărâmate. Dacă preferi o supă mai groasă, zdrobește câteva cuburi de cartofi sau morcovi cu o lingură în oală, pentru a îngroșa zeama.

Potrivește de sare și piper, scoate crenguța de cimbru dacă ai folosit una proaspătă, apoi presară pătrunjel verde tocat.

Servește delicioasa supă deasă din legume de vară decorată cu frunze de busuioc proaspăt, un fir de ulei de măsline extravirgin și, opțional, parmezan ras sau crutoane crocante.

Pentru un plus de consistență, poți adăuga năut fiert sau orez.

Dacă dorești o notă mai intensă, adaugă la final câteva picături de suc de lămâie sau puțină coajă rasă de lămâie.

Pentru o variantă mai bogată, se poate adăuga și dovleac plăcintar tăiat cubulețe mici, care oferă dulceață și o textură mai cremoasă.

Spor și poftă bună!