Ciorbe / Supe

Supă rece de roșii – Rețeta Gazpacho

Pentru că zilele de vară sunt foarte călduroase, cele mai căutate preparate sunt preparatele reci cum este și această supă rece de roșii – Rețeta Gazpacho.

Gazpacho este o rețetă de supă rece din bucătăria spaniolă, preparată din legume crude. Originea acestei supe este în regiunea sudică a Spaniei, Andaluzia. Însă în zilele noastre, au preluat rețeta majoritatea bucătăriilor lumii și au adaptat-o în funcție de sezon și de ingrediente. În zilele caniculare, este un adevărat elixir o porție de gazpacho, servit cu câteva cuburi de gheață.

Tot savurată rece, vara, ne place și supa clasică de roșii, chiar dacă aceasta este o supă fiartă. Și tot din categoria rețetelor de vară, gustoase atât calde cât și reci, un loc fruntaș îl ocupă rețeta de ciorbă de dovlecel a la grec. Este o adaptare a clasicei rețete de ciorbă de pui a la grec.

Poți încerca și supă rece de castraveți cu mentă, gustoasă și hrănitoare.

Supă rece de roșii – Rețeta Gazpacho

Rețeta clasică de gazpacho are la bază roșiile, însă în combinație cu alte legume proaspete, cum ar fi: castraveții, ardeiul gras și ardeiul iute, ceapa și usturoiul.

Există și alte variante de gazpacho, pe bază de avocado, de castraveți, de pepene galben sau roșu etc.

Găsiți pe blog mai multe rețete de supe sau ciorbe de vară, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Porție de supă Gazpacho servită cu mini mozzarella

Gătește Supă rece de roșii – Rețeta Gazpacho

Timp de preparare

15 min

Porții

8

Porție de supă Gazpacho servită cu mini mozzarella

Ingrediente

  • 1 kg roșii cărnoase, bine coapte de mai multe soiuri
  • 1 castravete
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 ardei gras, roșu
  • 1 ardei iute, roșu
  • 1 felie de pâine toast
  • 1 lingură de oțet de vin roșu
  • 1 legătură de pătrunjel
  • câteva frunze de busuioc proaspăt
  • ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță sos tabasco
  • sare și piper, după gust
  • mini mozzarella pentru servit, opțional

Mod de preparare

Începem prin a pune un vas cu apă la fiert, pentru a opări roșiile. Adăugăm și o linguriță de sare când apa începe să fiarbă, amestecăm pentru a se dilua și adăugăm roșiile. Nu le lăsăm decât 30-40 de secunde și le scoatem într-o sită. Nu trebuie decât să se opărească pielița, ca să poată fi îndepărtată cu ușurință. le lăsăm să se tempereze, le decojim și le tocăm în cuburi.

Curățăm și tocăm toate celelalte legume în cuburi. Dăm deoparte câteva cuburi din toate legumele pentru a le folosi la decor, în timpul servirii.

De la castravete nu uităm să îndepărtăm partea de mijloc cu semințe.

Punem toate cuburile de ingrediente în recipientul blenderului, mai puțin pe cele oprite. Adăugăm verdeața bine spălată și miezul de la o felie de pâine înmuiat în apă rece și stors.

Adăugăm și puțin ulei de măsline extravirgin și procesăm ingredientele până obținem un piure fin de culoare roșie. Adăugăm oțet, sos tabasco, sare și piper, toate după gust.

Punem recipientul cu supă rece de roșii la frigider pentru 2-3 ore să se întrepătrundă bine toate gusturile.

Apoi putem să porționăm supa Gaspacho în boluri sau farfurii. Adăugăm 3 bucăți de mini mozzarella la porție și cuburile de legume oprite. Pentru un aspect plăcut și apetisant, mai stropim supa și cu câteva picături de ulei.

Este delicioasă, mai ales servită cu mini mozzarela, dar merge și cu crutoane de pâine aromate!

Spor și poftă bună!