Tarte / Cheesecake

Tartă cu banane și caramel. Tartă Banoffee

Adorăm rețetele de deserturi cu caramel, iar una dintre acestea este rețeta de tartă cu banane și caramel, cunoscută sub denumirea de tartă Banoffee. Foarte bine și armonios se combină aroma bananelor proaspete cu gustul cremei de caramel.

Rețeta este inspirată din bucătăria englezească, fiind inventată în anul 1972, de bucătarul Ian Dowding de la restaurantul The Hungry Monk, din East Sussex.  Denumirea Banoffee, provine de la combinația dintre cuvântul banană și cremă toffee. Crema toffee este o cremă cu gust senzațional, preparată din zahăr brun cu unt și lapte condensat. Opțional, pentru consistență, se adaugă și mascarpone.

Găsiți pe blog și rețeta de sos caramel, pe care o puteți folosi la multe alte deserturi. Noi pregătim adesea sosul caramel, pentru că ne place să-l avem la îndemână în frigider pentru a-l adăuga în diverse deserturi.

Iar din categoria deserturilor cu banane mai găsiți pe blog și rețeta de tort mușuroi de cârtiță. Este rețeta unui tort simplu, delicios și simplu de preparat.

Ce conține rețeta de tartă cu banane și caramel sau Tartă Banoffee

 

Pentru tarta de față pregătim mai întâi o crustă de biscuiți, fără coacere. Apoi preparăm o cremă caramel pe care o întindem în interiorul crustei. Peste aceasta întindem rondele de banane stropite cu suc de lămâie, pentru a nu oxida. Iar deasupra putem pune frișcă simplă, sau o cremă de mascarpone cu frișcă, mai consistentă.

Puțină ciocolată pe deasupra oferă un plus de aspect, dar și de gust. Este o tartă foarte gustoasă pe care merită s-o testați. Cu siguranță o veți repeta.

Iar dacă sunteți în căutare de alte rețete de tarte simple și delicioase, găsiți pe blog o colecție de astfel de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu banane și caramel sau Tartă Banoffee.

Tartă cu banane și caramel secționată în forma de copt

Gătește Tartă cu banane și caramel. Tartă Banoffee

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tartă cu banane și caramel. Tartă Banoffee

Ingrediente

  • Pentru crustă:
  •  250 gr de biscuiți digestivi cu cacao
  • 125 gr de unt moale
  • 75 gr zahăr brun
  • 50 gr ciocolată amăruie, topită
  • Pentru umplutură:
  • 125 gr zahăr brun
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 200 gr lapte condensat
  • 250 gr mascarpone
  • 1 praf de sare
  • 2 banane
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • Pentru decor:
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1 praf de sare
  • fulgi de ciocolată amăruie

Mod de preparare

Începem prin a pregăti crusta de biscuiți digestivi. Mărunțim biscuiții cu ajutorul sucitorului de aluaturi și topim ciocolata amăruie la bain marie, amestecată cu un cub din cantitatea de unt. Punem zahărul brun într-un bol și adăugăm untul moale tăiat în cuburi. Adăugăm și biscuiții mărunțiți și ciocolata topită. Amestecăm intens ingredientele, până la omogenizare. Apoi întindem compoziția obținută într-o formă de tartă rotundă cu diametrul de 25-26 cm, unsă în prealabil cu unt topit. Presăm crusta de biscuiți cu mâinile sau cu baza unui pahar pentru a se uniformiza. Ridicăm crusta și pe pereții lateralii ai formei de tartă. Punem forma de tartă cu crusta de biscuiți la frigider până când preparăm crema toffee.

Pentru a prepara delicioasa cremă punem untul la topit, într-o crăticioară cu baza dublă. Când untul este topit, adăugăm zahărul amestecând intens. Când și zahărul este topit, adăugăm laptele condensat și din nou amestecăm intens pentru omogenizare. Stingem focul și lăsăm crema caramel să se tempereze 15 minute, apoi adăugăm mascarponele.

Scoatem forma de tartă cu crusta de biscuiți de la rece. Întindem în interiorul crustei crema toffee.

Curățăm bananele, le tăiem în rondele și le stropim cu suc de lămâie pentru a nu oxida. Apoi le așezăm peste crema toffee.

Între timp preparăm crema de mascarpone cu frișcă. Punem frișca rece în bolul mixerului și o batem până când devine mai consistentă. Adăugăm zahărul și mixăm continuu până când frișca devine ușor cremoasă, dar nu fermă. Adăugăm mascarponele și un praf de sare pentru intensificarea gustului. Mai amestecăm ușor ingredientele, dar nu în exces, pentru a nu se tăia crema.

Cu ajutorul unui posh cu dui, decorăm tarta Banaffee cu această cremă, deasupra bananelor. Presărăm fulgii de ciocolată amăruie și punem tarta la rece pentru 30 de minute, apoi o putem porționa și savura cu poftă.

Spor și poftă bună!