Tarte / Cheesecake

Tartă cu dovleac și bezea. Desert de toamnă, delicios

Pentru că ne plac în mod deosebit deserturile cu dovleac, ne-am gândit că este timpul să ne răsfățăm cu o delicioasă tartă cu dovleac și bezea. Este rețeta unui desert savuros, dar și spectaculos cu așa contrast de texturi și culori.

Pentru că dovleacul este vedeta toamnei, dar și a sezonului rece, nu ezităm să-l includem în cât mai multe rețete culinare. Îl folosim atât pentru rețete de deserturi, cât și pentru rețete de gustări sărate, aperitive, salate sau chiar mâncăruri scăzute.

Una dintre cele mai apreciate rețete cu dovleac de pe blog este cea de tort marmorat cu dovleac și ciocolată. Are o combinație perfectă de arome și texturi, oferind o experiență vizuală și gustativă de neuitat.

Iar din categoria preparatelor sărate, vă recomandăm de pe blog rețeta de dovleac cu carne tocată și brânză de burduf. Este o mâncare cu o combinație deosebită de ingrediente. Carnea tocată și preparată în prealabil cu câteva condimente, se combină în mod delicios cu miezul dovleacului copt. Iar brânza de burduf adăugată pe deasupra, desăvârșește gustul mâncării.

 

Despre rețeta de tartă cu dovleac și bezea

 

Această tartă este un adevărat spectacol al toamnei. Combinația între textura cremoasă și condimentată a umpluturii de dovleac și bezeaua pufoasă și ușor crocantă la exterior oferă o explozie de arome și contraste. Aluatul fraged susține fiecare strat, iar aroma de scorțișoară și nucșoară completează perfect dulceața naturală a dovleacului. Este un desert care impresionează atât prin gust, cât și prin aspect. Poate fi ideal pentru mese festive sau pentru momentele în care doriți un răsfăț deosebit.

Dintre rețetele mai simple vă recomandăm o rețetă de cheesecake cu dovleac și portocale, la pahar.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete delicioase cu dovleac, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu dovleac și bezea.

Porție de tartă cu dovleac și bezea pe farfurie cu furculiță alături de tarta secționată în tavă și felii de dovleac pe un tocător

Gătește Tartă cu dovleac și bezea. Desert de toamnă, delicios

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tartă cu dovleac și bezea porționată în tava de copt și pe spatulă

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 250 g făină
  • 125 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 50 g zahăr
  • 1 ou
  • 2 linguri apă rece
  • un praf de sare.
  • Umplutura de dovleac:
  • 500 g dovleac plăcintar, copt și pasat
  • 100 g zahăr (sau după gust)
  • 100 gr smântână acră
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 3 gălbenușuri.
  • Pentru bezea:
  • 3 albușuri de ou
  • 150 g zahăr
  • 1 lingură suc de lămâie
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Prepararea aluatului.

Într-un bol, puneți făina și un praf de sare. Adăugați untul rece și frământați rapid până obțineți o textură nisipoasă. Adăugați oul, zahărul și apa rece, amestecând până când aluatul devine omogen. Înfășurați-l în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute.

Prepararea umpluturii de dovleac:

Într-un bol, amestecați piureul de dovleac copt cu zahărul, scorțișoara, nucșoara și esența de vanilie. Adăugați gălbenușurile amestecate cu smântâna și omogenizați bine compoziția.

Asamblarea tartei.

Întindeți aluatul într-o tavă de tartă, asigurându-vă că acoperă marginile. Înțepați aluatul cu o furculiță pentru a preveni umflarea și coaceți-l „în orb” (cu greutăți sau boabe uscate peste o hârtie de copt) timp de 12 minute la 180°C. Scoateți greutățile și mai coaceți 5 minute.

Coacerea umpluturii.

Turnați umplutura de dovleac în crusta parțial coaptă și coaceți timp de 20 de minute sau până când umplutura devine fermă la atingere.

Prepararea bezelei.

Bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Adăugați treptat zahărul și sucul de lămâie, continuând să mixați până obțineți o bezea lucioasă și fermă.

Întindeți bezeaua deasupra umpluturii de dovleac răcite. Folosiți o spatulă pentru a crea vârfuri decorative. Coaceți tarta la 180°C pentru 10-15 minute sau până când bezeaua capătă o culoare aurie.

După coacere, lăsați delicioasa tartă cu dovleac și bezea să se răcească bine în tavă, apoi o puteți porționa.

Spor și poftă bună!