Chifteluțe / Carne tocată

Dovleac cu carne tocată și brânză de burduf, la cuptor

Pentru un prânz delicios cu arome de toamnă, avem pentru voi o rețetă de dovleac cu carne tocată și brânză de burduf. Este o mâncare cu o combinație deosebită de ingrediente.

Carnea tocată și preparată în prealabil cu câteva condimente, se combină în mod delicios cu miezul dovleacului copt. Iar brânza de burduf adăugată pe deasupra, desăvârșește gustul mâncării.

Pentru reușita rețetei este important să alegem dovleac gustos, bine copt și, de preferință, cu coaja subțire. Există mai multe soiuri de dovleac cu coaja subțire și comestibilă – vedeți aici un articol cu 12 tipuri de dovleac și sfaturi despre cum să le folosiți.

Anterior, v-am mai prezentat pe blog și alte rețete sărate cu dovleac. Una dintre acestea este rețeta de dovleac cu cartofi și brânză feta, la cuptor. Este o rețetă simplă, dar gustoasă și hrănitoare. Este ideală ca garnitură la orice friptură.

O altă rețetă simplă și delicioasă este cea de dovleac copt în felii de bacon, cu usturoi și rozmarin. Pe cât de interesantă vi s-ar părea combinația, pe atât de gustoasă este. Dovleacul curățat și tăiat în fâșii, apoi înfășurat în felii de bacon va arăta apetisant și pe un platou cu aperitive.

Cum preparăm rețeta de dovleac cu carne tocată și brânză de burduf

Pe cât de simple și accesibile sunt ingredientele, pe atât de ușor se prepară și rețeta. Dovleacul nu necesită coacere prealabilă, însă carnea tocată se va prepara ușor cu ceapă, usturoi și roșii, la tigaie.

Apoi le combinăm într-un vas și le mai preparăm împreună la cuptor. Brânza de burduf va gratina frumos ingredientele și le va înnobila gustul. Iar dacă nu doriți să folosiți brânză de burduf, puteți pune cașcaval, mozzarella sau brânză feta.

Tot din categoria rețetelor sărate cu dovleac mai puteți prepara și o delicioasă budincă de dovleac cu brânză și semințe.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete de unde vă puteți inspira. Tastați cuvântul ”dovleac” în caseta de căutare și veți ajunge la ele.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dovleac cu carne tocată și brânză de burduf.

Tigaie cu felii de dovleac cu carne tocată și brânză de burduf, alături de un bol cu verdeață și un bol cu condimente

Gătește Dovleac cu carne tocată și brânză de burduf, la cuptor

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

8

Tigaie cu felii de dovleac cu carne tocată și brânză de burduf, alături de un bol cu felii de dovleac și carne tocată și un bol cu condimente

Ingrediente

  • 1 dovleac mic, cu miezul dulce și coaja portocalie
  • 250 gr carne tocată, amestec
  • sare și piper
  • puțin cimbru uscat
  • 2 cepe  roșii
  • 4-5 căței de usturoi
  • 175 gr roșii cuburi în sos de roșii
  • 2-3 linguri de ulei
  • 250 gr brânză de burduf
  • verdeață pentru decor.

 

Mod de preparare

Mai întâi curățăm ceapa, o clătim și o tocăm mărunt. Apoi curățăm usturoiul, îl clătim și îl tocăm rondele.

Spălăm bine de tot dovleacul, îl ștergem și îl tăiem pe jumătate și înlăturăm semințele cu nervurile aferente. Apoi tăiem cele două jumătăți de dovleac în felii subțiri.

Punem ulei într-o tigaie, la încins și adăugăm ceapa și usturoiul. Presărăm și puțină sare și le călim ușor. Apoi adăugăm carnea tocată și o amestecăm bine cu ceapa călită și cu usturoiul. Condimentăm carnea cu sare, piper și cimbru și o preparăm amestecând continuu, până când este bine rumenită. Adăugăm roșiile și continuăm prepararea ingredientelor până când sosul format se reduce.

Pregătim un vas termorezistent sau o tigaie de fontă pe care o ungem cu ulei la interior. Așezăm în ea un strat din felii de dovleac, apoi adăugăm compoziția de carne tocată. Peste aceasta adăugăm un alt rând din felii de dovleac. Punem din loc în loc bucăți mici de brânză de burduf.

Introducem tigaia în cuptor și preparăm mâncarea de dovleac cu carne tocată și brânză de burduf, pentru 30-40 de minute, la 180 de grade Celsius. În acest interval de timp feliile de dovleac se vor înmuia, iar aroma lor se va întrepătrunde perfect cu aromele celorlalte ingrediente.

Garnisim preparatul cu verdețurile preferate și ne putem ospăta cu o porție generoasă, pentru că este delicios.