Tarte sărate

Tartă cu dovlecei și brânză, pentru gustări zilnice

Rețeta de tartă cu dovlecei și brânză este o opțiune delicioasă și ușoară pentru prânz sau cină, combinând textura fină a dovleceilor cu gustul savuros al brânzei într-o crustă crocantă. Este perfectă pentru a fi servită atât caldă, cât și rece.

Tartele sărate pot fi preparate și pentru picnicuri sau pentru pauza de masă de la birou. Sunt delicioase atât servite calde, cât și reci.

Rețetele de tarte sunt foarte versatile. Le putem prepara dintr-o mulțime de combinații de ingrediente. Putem adăuga într-o tartă doar legume, doar brânzeturi sau un amestec dintre acestea. Putem adăuga și diferite tipuri de carne, pește, ciuperci și multe altele.

Un exemplu de tartă sărată pe bază de carne îl puteți descoperi pe blog la rețeta de tartă cu piept de pui și ciuperci. Este o tartă delicioasă și foarte consistentă.

Iar un exemplu de tartă mai interesantă îl puteți descoperi pe blog la rețeta de tartă cu sparanghel în prosciutto și brânzeturi. Este gustoasă, consistentă și are un aspect frumos.

Ce ingrediente folosim la rețeta de tartă cu dovlecei și brânză

Aluatul pentru tarta de azi îl preparăm în cel mai simplu mod, după rețeta clasică de aluat fraged.

Pentru umplutură, pe lângă dovlecei și brânză mai folosim ceapă verde și usturoi verde, ouă, smântână, făină și condimente. Bineînțeles că putem adăuga și alte legume, precum ardei gras sau roșii cherry, pentru a varia rețeta.

Iar dacă preferăm un gust mai intens, putem folosi brânză de capră sau gorgonzola în loc de feta.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de tarte sărate, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu dovlecei și brânză.

Tartă sărată cu brânză și dovlecei

Gătește Tartă cu dovlecei și brânză, pentru gustări zilnice

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tartă cu dovlecei și brânză, porționată pe hârtie de copt

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 ou
  • 1-2 linguri apă rece
  • 1/2 linguriță sare.

Pentru umplutură:

  • 2-3 dovlecei medii
  • 200 g brânză feta
  • 100 g smântână
  • 2 ouă
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1-2 fire de usturoi verde
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/4 cană parmezan ras (opțional)
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță cimbru proaspăt sau uscat
  • 1 linguriță mărar proaspăt sau uscat.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului de tartă.

Într-un bol mare, amestecăm făina cu sarea. Adăugăm untul rece și, cu ajutorul vârfurilor degetelor sau cu un blender încorporăm untul în făină până când obținem un amestec nisipos.

Adăugăm oul și 1-2 linguri de apă rece, amestecând până când aluatul începe să se lege. Formăm o bilă din aluat, o împachetăm în folie alimentară și o punem la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Între timp pregătim dovleceii.

Tăiem dovleceii în felii mai subțiri. Presărăm sare peste feliile de dovlecei și le lăsăm deoparte timp de 10-15 minute pentru a elimina excesul de apă.

Apoi clătim feliile de dovlecei și le ștergem bine cu un prosop de hârtie.

Într-o tigaie mare, încălzim uleiul de măsline la foc mediu. Adăugăm ceapa tocată și usturoiul mărunțit și le sotăm până când devin translucide și moi.

Într-un bol mare, amestecăm ouăle cu smântâna. Adăugăm brânza feta sfărâmată, parmezanul ras (dacă folosim), ceapa și usturoiul sotate, cimbrul, mărarul, sare și piper după gust.

Încorporăm bine toate ingredientele.

Cum formăm și coacem delicioasa tartă cu dovlecei și brânză

Mai întâi pornim cuptorul la 180°C.

Scoatem aluatul din frigider și îl întindem pe o suprafață presărată cu făină până când obținem o foaie subțire.

Transferăm aluatul într-o tavă de tartă unsă cu unt sau acoperită cu hârtie de copt, presând ușor pentru a se așeza uniform și tăiem excesul de aluat de pe margini.

Turnăm amestecul de ouă, smântână și brânză peste aluat și îl distribuim uniform. Așezăm feliile de dovlecei în strat uniform peste umplutura de brânză.

Coacem tarta în cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până când aluatul este auriu și umplutura este închegată și rumenită.

Apoi lăsăm tarta să se răcească puțin, înainte de a o porționa. O servim caldă sau rece, alături de o salată verde proaspătă, un pahar cu lapte sau unul cu iaurt.

Poftă bună!