Gătește Tartă cu dovlecei și brânză, pentru gustări zilnice
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
Pentru aluat:
- 250 g făină
- 125 g unt rece, tăiat cubulețe
- 1 ou
- 1-2 linguri apă rece
- 1/2 linguriță sare.
Pentru umplutură:
- 2-3 dovlecei medii
- 200 g brânză feta
- 100 g smântână
- 2 ouă
- 2 fire de ceapă verde
- 1-2 fire de usturoi verde
- 2 linguri ulei de măsline
- 1/4 cană parmezan ras (opțional)
- sare și piper după gust
- 1 linguriță cimbru proaspăt sau uscat
- 1 linguriță mărar proaspăt sau uscat.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului de tartă.
Într-un bol mare, amestecăm făina cu sarea. Adăugăm untul rece și, cu ajutorul vârfurilor degetelor sau cu un blender încorporăm untul în făină până când obținem un amestec nisipos.
Adăugăm oul și 1-2 linguri de apă rece, amestecând până când aluatul începe să se lege. Formăm o bilă din aluat, o împachetăm în folie alimentară și o punem la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Între timp pregătim dovleceii.
Tăiem dovleceii în felii mai subțiri. Presărăm sare peste feliile de dovlecei și le lăsăm deoparte timp de 10-15 minute pentru a elimina excesul de apă.
Apoi clătim feliile de dovlecei și le ștergem bine cu un prosop de hârtie.
Într-o tigaie mare, încălzim uleiul de măsline la foc mediu. Adăugăm ceapa tocată și usturoiul mărunțit și le sotăm până când devin translucide și moi.
Într-un bol mare, amestecăm ouăle cu smântâna. Adăugăm brânza feta sfărâmată, parmezanul ras (dacă folosim), ceapa și usturoiul sotate, cimbrul, mărarul, sare și piper după gust.
Încorporăm bine toate ingredientele.
Cum formăm și coacem delicioasa tartă cu dovlecei și brânză
Mai întâi pornim cuptorul la 180°C.
Scoatem aluatul din frigider și îl întindem pe o suprafață presărată cu făină până când obținem o foaie subțire.
Transferăm aluatul într-o tavă de tartă unsă cu unt sau acoperită cu hârtie de copt, presând ușor pentru a se așeza uniform și tăiem excesul de aluat de pe margini.
Turnăm amestecul de ouă, smântână și brânză peste aluat și îl distribuim uniform. Așezăm feliile de dovlecei în strat uniform peste umplutura de brânză.
Coacem tarta în cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până când aluatul este auriu și umplutura este închegată și rumenită.
Apoi lăsăm tarta să se răcească puțin, înainte de a o porționa. O servim caldă sau rece, alături de o salată verde proaspătă, un pahar cu lapte sau unul cu iaurt.
Poftă bună!
COMENTARII