Gătește Tort cu ciocolată și jeleu de vișine
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
12

Ingrediente
- Blat de ciocolată
- 5 ouă
- 150 g zahăr
- 120 g făină
- 30 g cacao
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
- 50 ml lapte cald
- 50 ml ulei
- Jeleu de vișine
- 400 g vișine fără sâmburi (proaspete sau congelate)
- 100 g zahăr
- 1 lingură suc de lămâie
- 10 g gelatină (5 foi sau 1 plic)
- 50 ml apă.
- Cremă de ciocolată
- 250 g ciocolată neagră (minim 50% cacao)
- 250 ml smântână pentru frișcă (30-35% grăsime)
- 100 g unt moale
- 1 linguriță esență de vanilie.
- Sirop pentru blat
- 100 ml apă
- 2 linguri zahăr
- 1 lingură lichior de vișine (opțional).
Mod de preparare
Prepararea blatului de ciocolată.
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează o formă de tort de 22 cm cu hârtie de copt.
Bate ouăle cu zahărul până obții o compoziție spumoasă și aerată.
Cerne făina împreună cu praful de copt și sarea, apoi încorporează-le treptat în compoziția de ouă, amestecând ușor. Adaugă laptele cald și uleiul, amestecând ușor cu o spatulă.
Toarnă aluatul în formă și coace blatul de tort timp de 30-35 minute sau până trece testul cu scobitoarea. Lasă-l să se răcească complet, apoi taie-l în 3 foi egale.
Prepararea jeleului de vișine.
Hidratează gelatina în 50 ml apă rece timp de 5-10 minute.
Pune vișinele cu zahărul și sucul de lămâie într-o cratiță și fierbe la foc mic timp de 10 minute, amestecând din când în când.
Pasează ușor doar o parte din vișine cu o furculiță sau un blender. Ia cratița de pe foc și adaugă gelatina hidratată, amestecând până se dizolvă complet.
Toarnă jeleul într-o formă de 22 cm tapetată cu folie alimentară și lasă-l la frigider cel puțin 2 ore, până se întărește.
Prepararea cremei de ciocolată.
Încălzește smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere, apoi toarn-o peste ciocolata tocată. Amestecă până obții o compoziție omogenă și lasă să se răcească la temperatura camerei.
Adaugă untul moale și esența de vanilie, apoi mixează până crema devine fină și aerată.
Prepararea siropului.
Fierbe apa cu zahărul până ce acesta se dizolvă complet.
Adaugă lichiorul de vișine (dacă folosești) și lasă să se răcească.
Asamblare tort cu ciocolată și jeleu de vișine.
Așază blatul pe un platou și înmoaie-l ușor cu sirop.
Întinde un strat subțire de cremă de ciocolată.
Așază jeleul de vișine întărit peste cremă și acoperă-l cu restul de cremă. nivelând-o uniform.
Lasă tortul la frigider timp de 2-3 ore pentru a se stabiliza (ideal peste noapte) înainte de a-l tăia.
Spor și poftă bună!
COMENTARII