Dulciuri

Tort cu cafea și jeleu de vișine

Dacă iubiți aroma cafelei în deserturi, acest tort cu cafea și jeleu de vișine cu siguranță va fi pe gustul vostru. Este foarte aromat și foarte delicios. Crema de cafea are gust dulce-amărui, iar jeleul de vișine este dulce-acrișor. O combinație de gusturi și texturi ce va cuceri pe oricine adoră dulciurile.

Crema de cafea se poate prepara în două moduri. Fie preparăm o cremă fiartă cu gălbenușuri și unt, fie preparăm o cremă cu ness, frișcă și mascarpone. Vedeți aici și o rețetă de cremă de mascarpone și cafea.

De asemeni, jeleul de vișine se poate prepara și din vișine proaspete, că tot este sezonul lor. Dar dacă mai avem prin cămară borcane cu dulceață din anii anteriori, poate fi un prilej să o consumăm. Putem să înlocuim dulceața de vișine și cu altă dulceață cum ar fi cea de cireșe sau de afine.

Vedeți aici și rețeta pentru dulceață de afine.

Pentru decorul tortului, dacă nu aveți fursecuri în formă de boabe de cafea, puteți folosi chiar boabe de cafea. Vedeți aici și rețeta pentru fursecuri boabe de cafea.

Cum preparăm rețeta de tort cu cafea și jeleu de vișine

Preparăm pentru acest minunat tort un blat tot pe bază de cafea. Este un blat în care bezeaua de albușuri se opărește cu cafea fiartă, așa cum se procedează la blaturile prăjiturilor cu sirop de zahăr ars. Iese mai dens, dar destul de spongios și ușor umed. Dar, puteți prepara și un blat clasic cu cacao, pe care îl însiropați cu cafea.

Crema cu cafea o vom prepara fiartă, de data aceasta, din gălbenușuri cu cafea și unt.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de tort cu crema de mascarpone și cafea, mai simplu, dar tot delicios.

Dar găsiți pe blog și alte rețete de torturi, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort cu cafea și jeleu de vișine.

Tort cu cafea și jeleu de vișine pe un platou alb cu picior, alături de o spatulă pe un ștergar și o ceașcă cu cafea și linguriță, pe o farfuriuță cu trei fursecuri

Gătește Tort cu cafea și jeleu de vișine

Timp de preparare

40 min

Nivel

complex

Porții

16

Tort cu cafea și jeleu de vișine pe un platou alb cu picior, alături de o spatulă pe un ștergar și de un bol cu fursecuri boabe de cafea, două furculițe, pe două farfurii

Ingrediente

  • Pentru blat cu diametrul de 26 cm:
  • 4 ouă + 4 albușuri
  • 150 gr zahăr
  • 50 ml cafea fierbinte
  • 50 ml ulei
  • 250 gr făină
  • 15 gr cacao
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema de cafea:
  • 4 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr
  • 250 ml cafea fiartă, tare
  • 250 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • 50 gr amidon
  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 gr ciocolată albă
  • 250 gr mascarpone
  • Pentru jeleul de vișine:
  • 900 gr dulceață de vișine
  • 25 gr amidon alimentar
  • 50 ml apă.
  • Pentru decor:
  • fursecuri boabe de cafea
  • ciocolată albă, răzuită.

Mod de preparare

Începem cu prepararea blatului care va avea nevoie de un timp mai îndelungat de răcire și relaxare după coacere. Pentru a-l putea secționa perfect, ar fi indicat  să-l preparăm de seara.

Cum preparăm blat de tort cu cafea

Mai întâi preparăm cafeaua, apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim forma pentru copt blatul de tort.

Apoi separăm albușurile la cele patru ouă întregi și le amestecăm într-un bol cu celelalte patru albușuri. Gălbenușurile de la acestea din urmă le folosim la cremă. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până când devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm energic până când obținem o bezea fermă. Turnăm în fir subțire cafeaua peste albușuri, în timp ce amestecăm intens. Apoi îndepărtăm mixerul.

Amestecăm cele patru gălbenușuri cu uleiul și le adăugăm în bezeaua de albușuri cu cafea. Amestecăm făina cu pudra de cacao și trecem amestecul prin sită. Îl încorporăm treptat în compoziția de ouă. Întindem compoziția rezultată în forma de copt pregătită și o introducem în cuptor.

Coacem blatul de tort pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. Apoi îl lăsăm să se răcească bine și să se odihnească măcar 2-3 ore.

Cum preparăm crema pentru tort cu cafea și jeleu de vișine

Începem prin a fierbe o cafea tare, la filtru sau la espressor, din care vom folosi 250 ml. O fierbe fiecare după propriul gust.

Amestecăm, într-un bol, gălbenușurile cu sare, apoi cu zahărul până când obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm amidonul amestecat cu puțin lapte rece. Adăugăm cafeaua ușor fierbinte și laptele tot fierbinte, amestecând energic până la omogenizare.

Fierbem crema de cafea la foc de intensitate mică, amestecând continuu, până când capătă consistență.

Stingem focul și adăugăm în cremă untul tăiat în cuburi și ciocolata albă, răzuită. Amestecăm bine până când se topesc aceste ingrediente și se încorporează uniform în cremă. Apoi așezăm o folie alimentară peste cremă, la contact și o dăm la rece. Folia va împiedica formarea crustei la suprafața cremei, în timp ce aceasta se răcește.

Când se răcește crema, adăugăm mascarponele și mixăm până când devine mai cremoasă.

Cum preparăm jeleul de vișine

Punem dulceața de vișine la încălzit și o amestecăm cu amidonul dizolvat cu apă. Fierbem dulceața cu amidonul până când acesta se hidratează și compoziția capătă textură de jeleu.

Cum montăm minunatul tort cu cafea și jeleu de vișine

Secționăm blatul în trei părți. Așezăm prima parte pe platou și întindem peste aceasta 1/3 din jeleul de vișine. Peste acesta întindem 1/3 din crema de cafea. Continuăm cu a doua parte de blat și repetăm straturile.

Decorăm tortul cu fursecuri și cu ciocolată albă și îl punem la rece pentru 2-3 ore sau chiar mai mult. Orice tort se va porționa mai bine după ce va sta timp mai îndelungat la rece.

Este delicios cu așa combinație de ingrediente.