Dulciuri

Tort cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură

Acest tort cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură este un desert rafinat, cu straturi delicate și o combinație perfectă între dulce și acrișor. Rețeta este ideală de preparat pentru ocazii speciale. Un astfel de tort oferă o explozie de arome și o prezentare spectaculoasă.

Cremele mousse sunt cuceritoare atât ca gust cât și ca textură. Se pot prepara atât din fructe cât și din ciocolată albă sau neagră. Sunt ideale de servit și simple, dar și incluse în prăjituri, torturi sau deserturi la pahar.

Un exemplu mai interesant de pe blog îl puteți descoperi la rețeta de tort cu două tipuri de mousse. Primul tip de mousse este din căpșuni, iar al doilea din ciocolată. Este un tort delicios și elegant, cu un contrast de culori atractiv. În plus, îl decorăm și cu o glazură de ciocolată amăruie, pentru un plus de gust și de aspect deosebit.

Vă mai recomand să încercați și rețeta clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Este un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași simpli.

Ce conține rețeta de tort cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură

Pentru tortul de azi, pe lângă elementele menționate în denumire, mai preparăm și un blat cu cacao, pentru un contrast mai plăcut de culori. Este un blat simplu de pandișpan cu adaos de cacao, pe care putem să-l și siropăm.

Puteți prepara un blat umed de tort și omiteți astfel pasul de siropare.

Vedeți aici și o rețetă de blat umed de tort cu ciocolată. Blatul iese dens, dar spongios și ușor umed.

Mai găsiți pe blog și alte rețete pentru blaturi de tort, dar și de torturi delicioase și spectaculoase.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

Vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură.

Porție de tort în straturi

Gătește Tort cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

16

Tort cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură pe platou

Ingrediente

  • Pentru blat cu diametrul de 25 cm:
  • 8 ouă
  • 240 g zahăr
  • 200 g făină
  • 40 g cacao
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • un praf de sare.
  • Pentru mousse de zmeură:
  • 400 g zmeură proaspătă sau congelată
  • 125 g zahăr
  • 500 ml smântână pentru frișcă (cu un conținut de grăsime de cel puțin 30%)
  • 10 g gelatină (5 foi sau 1 plic de gelatină pudră)
  • 2 linguri de apă.
  • Pentru jeleu de zmeură:
  • 250 g zmeură
  • 50 g zahăr
  • 5 g gelatină (2-3 foi sau 1/2 plic de gelatină pudră)
  • 2 linguri de apă.

Mod de preparare

Mai întâi preparăm blatul de tort.

Preîncălzim cuptorul la 180°C și punem hârtie de copt în tavă.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Batem albușurile spumă cu un praf de sare până când devin cristaline. Adăugăm treptat zahărul și zahărul vanilat, până obținem o bezea tare și lucioasă. Apoi adăugă gălbenușurile, unul câte unul, în bezea, amestecând ușor cu o spatulă.

Încorporăm făina cernută împreună cu pudra de cacao, cu mișcări de sus în jos, având grijă să nu scoatem aerul din compoziție.

Întindem aluatul în forma de tort și îl coacem timp de 20-25 de minute. Verificăm dacă este copt folosind o scobitoare. Apoi lăsăm blatul să se răcească complet.

Preparăm mousse-ul de zmeură.

Hidratăm gelatina în 2 linguri de apă pentru 5-10 minute.

Amestecăm zmeura cu zahărul și o trecem printr-o sită pentru a elimina semințele.

Încălzim ușor piureul de zmeură, apoi adăugăm gelatina hidratată și amestecăm până se dizolvă complet. Lăsăm amestecul să se răcească la temperatura camerei.

Apoi mixăm smântâna pentru frișcă până devine fermă și încorporăm treptat piureul de zmeură răcit, amestecând ușor.

Preparăm jeleul pentru tort cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură.

Hidratăm gelatina în apă.

Ca și la pasul anterior amestecăm zmeura cu zahărul, și trecem amestecul prin sită. Încălzim amestecul ușor și adăugăm gelatina hidratată. Amestecăm până se dizolvă gelatina.

Lăsăm jeleul să se tempereze în timp ce montăm tortul.

Secționăm blatul răcit în trei straturi.

Așezăm primul strat de blat pe un platou și montăm inelul de la forma de tort în jurul lui.

Adăugăm 1/3 din mousse-ul de zmeură, apoi așezăm următorul strat de blat. Repetăm straturile până terminăm ingredientele.

Turnăm jeleul de zmeură deasupra ultimului strat de mousse.

Punem deliciosul tort cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură în frigider pentru cel puțin 4-6 ore, sau peste noapte, pentru a se întări mousse-ul și jeleul.

Apoi desprindem cu atenție inelul circular și putem porționa frumos tortul.

Spor și poftă bună!