Gătește Tort cupolă din ruladă cu gem de vișine
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
- 5 ouă medii
- 125 gr făină
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 20 ml esență de vanilie
- 275 gr gem de vișine
- Pentru cremă:
- 250 gr mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 150 gr dulceață de vișine
Mod de preparare
Începem cu prepararea compoziției pentru foaia de ruladă.
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi luăm două boluri și separăm în ele albușurile de gălbenușuri. Albușurile le amestecăm cu un praf de sare până devin spumoase. Apoi adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm energic până când obținem o bezea fermă.
Amestecăm și gălbenușurile cu restul de zahăr până când acesta se dizolvă. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Adăugăm treptat bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri și omogenizăm ușor. Tot treptat încorporăm și făina cernută.
Întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm uniform la suprafață. Coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.
Imediat după coacere, răsturnăm foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit și o rulăm în acesta, păstrând și hârtia de copt.
După răcire, desfacem foaia de ruladă, o ungem cu gemul de vișine și o rulăm din nou. Punem rulada pentru o oră la rece, apoi putem pregăti crema.
Pentru cremă, trecem dulceața de vișine prin blender, apoi prin sită. O încălzim ușor pentru a deveni cursivă, înainte de a o prelucra.
Punem mascarponele într-un bol și adăugăm dulceața peste el și smântâna pentru frișcă. Introducem mixerul și amestecăm ingredientele până când obținem o cremă fermă. Nu amestecăm în exces pentru a nu ni se tăia crema.
Pentru a monta deliciosul tort cupolă din ruladă cu gem de vișine, mai întâi feliem rulada în rondele de 3-4 mm grosime. Îmbrăcăm interiorul unui bol de inox având diametrul de 24 cm cu feliile de ruladă. Întindem crema de mascarpone cu dulceață de vișine în interior și o acoperim cu alte felii din ruladă.
Punem bolul la frigider pentru 3-4 ore, apoi putem răsturna deliciosul tort cupolă din ruladă cu gem de vișine pe platou.
Îl porționăm frumos și îl savurăm cu poftă alături de cei dragi.
COMENTARII