Dulciuri

Tort cupolă din ruladă cu gem de vișine

Pentru un weekend petrecut alături de cei dragi, sau pentru un eveniment mai deosebit, merită preparată această rețetă de tort cupolă din ruladă cu gem de vișine.

Nu se prepară greu, mai ales dacă sunteți familiarizați cu ruladele ca desert.

Gemul de vișine din interiorul ruladei îl puteți înlocui cu un alt gem preferat, dar frumos colorat. Merge de minune gemul de căpșuni, de zmeură, sau de afine.

De fapt acest tort se poate prepara cu orice tip de ruladă doriți, chiar și cu ciocolată.

Vedeți aici și o rețetă de ruladă cu ciocolată albă și vișine. Foaia de cacao s-a combinat armonios cu crema de ciocolată albă cu mascarpone și vișinele.

Iar o altă rețetă de ruladă care s-ar potrivi perfect unui astfel de tort este cea de ruladă cu portocale și cremă de mascarpone. Rulada este foarte gustoasă, foarte aromată și aspectuoasă. Cucerește instant atât gustul cât și privirile.

Ce conține rețeta de tort cupolă din ruladă cu gem de vișine

Pe lângă rulada cu gem de vișine care constituie baza tortului, mai preparăm și o cremă de mascarpone cu frișcă.  În această cremă adăugăm și dulceață de vișine, pentru aromă și culoare.

Dar și aici puteți adăuga dulceața favorită, sau pe care o aveți în cămară.  Puteți prepara tortul cupolă după propriul gust și imaginație.

Mai găsiți pe blog foarte multe rețete de ruladă, de unde vă puteți inspira pentru acest tort. Găsiți separat și rețete de cremă.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort cupolă din ruladă cu gem de vișine.

Tort cupolă din ruladă cu gem de vișine secționat pe platou și o porție pe farfurie

Gătește Tort cupolă din ruladă cu gem de vișine

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tort cupolă din ruladă cu gem de vișine

Ingrediente

 • Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
 • 5 ouă medii
 • 125 gr făină
 • 125 gr zahăr
 • 50 ml ulei
 • un praf de sare
 • 20 ml esență de vanilie
 • 275 gr gem de vișine
 • Pentru cremă:
 • 250 gr mascarpone
 • 200 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
 • 150 gr dulceață de vișine

Mod de preparare

Începem cu prepararea compoziției pentru foaia de ruladă.

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.  Apoi luăm două boluri și separăm în ele albușurile de gălbenușuri. Albușurile le amestecăm cu un praf de sare până devin spumoase. Apoi adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm energic până când obținem o bezea fermă.

Amestecăm și gălbenușurile cu restul de zahăr până când acesta se dizolvă. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Adăugăm treptat bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri și omogenizăm ușor. Tot treptat încorporăm și făina cernută.

Întindem compoziția  în tava tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm uniform la suprafață. Coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.

Imediat după coacere, răsturnăm foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit și o rulăm în acesta, păstrând și hârtia de copt.

După răcire, desfacem foaia de ruladă, o ungem cu gemul de vișine și o rulăm din nou. Punem rulada pentru o oră la rece, apoi putem pregăti crema.

Pentru cremă, trecem dulceața de vișine prin blender, apoi prin sită. O încălzim ușor pentru a deveni cursivă, înainte de a o prelucra.

Punem mascarponele într-un bol și adăugăm dulceața peste el și smântâna pentru frișcă. Introducem mixerul și amestecăm ingredientele până când obținem o cremă fermă. Nu amestecăm în exces pentru a nu ni se tăia crema.

Pentru a monta deliciosul tort cupolă din ruladă cu gem de vișine, mai întâi feliem rulada în rondele de 3-4 mm grosime. Îmbrăcăm interiorul unui bol de inox având diametrul de 24 cm cu feliile de ruladă. Întindem crema de mascarpone cu dulceață de vișine în interior și o acoperim cu alte felii din ruladă.

Punem bolul la frigider pentru 3-4 ore, apoi putem răsturna deliciosul tort cupolă din ruladă cu gem de vișine pe platou.

Îl porționăm frumos și îl savurăm cu poftă alături de cei dragi.