Gătește Tort de mere cu vanilie și ciocolată
Ingrediente
- 1 pachet de pișcoturi Savoiardi
- 200 ml lapte
- Pentru stratul de mere:
- 750 gr mere răzuite
- 1 linguriță de scorțișoară
- zahăr după gust
- 50 gr unt
- Pentru crema de lapte cu vanilie:
- 750 ml lapte
- 75 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilinat
- 16 ml esență de vanilie
- 35 gr amidon de porumb
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 50-60 gr frișcă bătută
- 1 praf de sare
- Pentru glazura de ciocolată:
- 150 ml frișcă lichidă, îndulcită
- 175 gr ciocolată amăruie cu 55% cacao
- 1 linguriță esență de rom
Mod de preparare
Începem cu prepararea cremelor pentru tort de mere cu vanilie și ciocolată.
Preparare cremă de lapte cu vanilie.
Punem laptele la fiert cu zahărul tos și un praf de sare. Când începe să fiarbă, adăugăm amidonul diluat cu puțin lapte rece și amestecăm intens pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbem crema până se îngroașă ca o budincă, amestecând continuu. Stingem focul, adăugăm untul tăiat în cuburi mici, zahărul vanilinat și esența și amestecăm intens până se topește untul și zahărul și se omogenizează crema. Așezăm o folie de prospețime peste ea și o lăsăm să se răcească.
Preparare cremă de mere
Pentru compoziția de mere, doar desfacem conținutul borcanului într-un vas și îl punem la încălzit, la foc mic.
Adăugăm zahăr, după gust, scorțișoara și untul tăiat în cuburi mici. Amestecăm intens până se topește untul și se dispune uniform în compoziția de mere. Dacă se formează mai mult sirop, putem adăuga și o lingură de griș, sau o linguriță de amidon. La mine nu a fost cazul, pentru că merele au fost bine scăzute înainte de a le pune în borcane.
Se pot folosi mere proaspete date pe răzătoare și caramelizate cu zahăr și unt ca pentru plăcinta cu mere.
Lăsăm și compoziția de mere să se răcească.
Asamblare tort de mere cu vanilie și ciocolată
Când cremele s-au răcit, putem să asamblăm tortul.
Tapetăm interiorul celei mai mari tăvi de cozonac cu folie de prospețime. Așezăm la bază un rând de pișcoturi trecute ușor prin lapte, apoi întindem peste ele compoziția de mere.
Așezăm peste acestea un alt rând de pișcoturi trecute prin lapte.
Crema de lapte o amestecăm cu frișcă bătută pentru a-i da puțină cremozitate. O întindem peste al doilea rând de pișcoturi și completăm cu ultimul rând de pișcoturi trecute prin lapte.
Cu pișcoturile trebuie să avem grijă să nu le însiropăm foarte rău. Doar se scufundă în lapte pentru o fracțiune de secundă.
Dăm tava cu tort la rece pentru câteva ore, sau chiar de seara până dimineața. Apoi răsturnăm tortul pe un platou și îndepărtăm folia.
Pregătim glazura de ciocolată.
Încălzim frișca lichidă, fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. Rupem ciocolata în bucăți mici și o adăugăm în frișcă după ce am stins focul. Adăugăm și esența și amestecăm intens cu o spatulă până se topește toată ciocolata și rezultă o compoziție uniformă. Lăsăm glazura să se tempereze 4-5 minute și o turnăm peste tort, nivelând-o uniform cu o spatulă de tort.
Lăsăm tortul de mere cu vanilie și glazură de ciocolată la rece până se întărește glazura, apoi se poate porționa cu un cuțit cu lamă foarte subțire.
Vă asigur că este foarte delicios și va avea mare succes, indiferent cu ce ocazie va fi preparat!
COMENTARII