Dulciuri

Tort de turtă dulce cu cremă de nuci

Printre rețetele de turtă dulce pe care le preparăm cu ocazia sărbătorilor de iarnă se numără și cea de tort. De data aceasta vă ispitim cu o rețetă de tort de turtă dulce cu cremă de nuci. Este un tort cu blaturi dense și aromate, iar crema este fină și are un gust divin.

Mai găsiți pe blog o rețetă de tort cu blaturi de turtă dulce și cremă de mascarpone cu ciocolată albă. Blaturile tortului de turtă dulce au fost preparate asemănător cu blatul de turtă dulce la tavă.

Vedeți aici cum se prepară și rețeta de turtă dulce la tavă. Turta dulce la tavă este una dintre prăjiturile copilăriei pe care o găseam pe tarabele din târguri sau bâlciurile organizate atunci.  O regăsim și acum, dar preferăm să o preparăm și în propria bucătărie.

Și tot din categoria rețetelor de turtă dulce cu iz de copilărie, mai găsiți pe blog și rețeta de turtă dulce rotundă și glazurată.

Cum se prepară rețeta de tort de turtă dulce cu cremă de nuci

Pentru acest tort preparăm un singur blat pe care îl vom secționa în trei. Îl și însiropăm cu un sirop de zahăr ars pentru că de data aceasta nu vom folosi o cremă fiartă, care să îl hidrateze. Crema o preparăm din nuci măcinate fin cu unt și lapte condensat. Și o aromatizăm cu vanilie, pentru că merge bine vanilia cu aromele condimentelor de la blat.

Este un tort de iarnă absolut delicios și destul de ușor de preparat.

Și dacă mai doriți și alte rețete de torturi, ,mai simple sau mai complexe, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete. Le descoperiți în secțiunea ”Dulciuri”.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort de turtă dulce cu cremă de nuci.

Tort de turtă dulce cu cremă de nuci porționat pe un platou de sticlă, alături de un cuțit și turtă dulce sub formă de brăduți

Gătește Tort de turtă dulce cu cremă de nuci

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Tort de turtă dulce cu cremă de nuci porționat pe un platou de sticlă, așezat pe un ștergar roșu

Ingrediente

  • Pentru blat cu diametrul de 24 cm:
  • 3 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 200 gr miere
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 200 gr făină
  • 20 gr cacao
  • 2 linguri de smântână sau iaurt cremos
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurițe cu amestec de condimente pentru turtă dulce
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 100 gr de zahăr
  • 400 ml de apă
  • 1/2 linguriță cu amestec de condimente pentru turtă dulce
  • Pentru crema de nuci:
  • 300 gr miez de nucă, măcinat fin
  • 30 gr zahăr vanilat
  • 150 ml smântână pentru frișcă
  • 150 gr lapte condensat
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Pentru blatul de turtă dulce, începem prin a separa albușurile de gălbenușuri.

Batem albușurile presărate cu sare până devin spumoase. Amestecăm untul moale cu zahărul, apoi încorporăm, pe rând, gălbenușurile și mierea. Adăugăm smântâna în care diluăm bicarbonatul și omogenizăm bine compoziția.

Amestecăm făina cu praful de copt, pudra de cacao și toate condimentele pentru turtă dulce. Încorporăm amestecul rezultat în compoziția de mai sus. La final, încorporăm și bezeaua de albușuri, adăugată treptat.

Întindem în forma de tort tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul de turtă dulce la 180 de grade pentru 25-30 de minute. Îl lăsăm să se răcească în tavă, apoi il secționăm în trei și îndepărtăm partea mai neuniformă de deasupra blatului.

Pentru sirop, punem zahărul la caramelizat, iar când este diluat, adăugăm apa fierbinte și o linguriță de condimente pentru turtă dulce. Lăsăm siropul să se răcească, apoi însiropăm cele trei blaturi de tort.

Pentru crema de nuci punem la încălzit smântâna pentru frișcă, împreună cu laptele condensat. Le amestecăm și le lăsăm până la punctul de fierbere. Apoi adăugăm imediat nuca măcinată fin. Dăm compoziția la rece. Când este bine răcită, amestecăm untul moale cu zahărul vanilat până când capătă cremozitate și îl încorporăm în cremă. Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului.

Întindem crema între blaturile de tort, dar și deasupra și de jur împrejurul tortului. Îl punem la rece pentru 5-6 ore, apoi îl decorăm cu turtă dulce sub formă de brăduți și îl putem porționa.