Gătește Tort de turtă dulce cu cremă de nuci
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru blat cu diametrul de 24 cm:
- 3 ouă
- 100 gr zahăr
- 200 gr miere
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 200 gr făină
- 20 gr cacao
- 2 linguri de smântână sau iaurt cremos
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe cu amestec de condimente pentru turtă dulce
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1/2 linguriță praf de copt
- Pentru sirop:
- 100 gr de zahăr
- 400 ml de apă
- 1/2 linguriță cu amestec de condimente pentru turtă dulce
- Pentru crema de nuci:
- 300 gr miez de nucă, măcinat fin
- 30 gr zahăr vanilat
- 150 ml smântână pentru frișcă
- 150 gr lapte condensat
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Pentru blatul de turtă dulce, începem prin a separa albușurile de gălbenușuri.
Batem albușurile presărate cu sare până devin spumoase. Amestecăm untul moale cu zahărul, apoi încorporăm, pe rând, gălbenușurile și mierea. Adăugăm smântâna în care diluăm bicarbonatul și omogenizăm bine compoziția.
Amestecăm făina cu praful de copt, pudra de cacao și toate condimentele pentru turtă dulce. Încorporăm amestecul rezultat în compoziția de mai sus. La final, încorporăm și bezeaua de albușuri, adăugată treptat.
Întindem în forma de tort tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul de turtă dulce la 180 de grade pentru 25-30 de minute. Îl lăsăm să se răcească în tavă, apoi il secționăm în trei și îndepărtăm partea mai neuniformă de deasupra blatului.
Pentru sirop, punem zahărul la caramelizat, iar când este diluat, adăugăm apa fierbinte și o linguriță de condimente pentru turtă dulce. Lăsăm siropul să se răcească, apoi însiropăm cele trei blaturi de tort.
Pentru crema de nuci punem la încălzit smântâna pentru frișcă, împreună cu laptele condensat. Le amestecăm și le lăsăm până la punctul de fierbere. Apoi adăugăm imediat nuca măcinată fin. Dăm compoziția la rece. Când este bine răcită, amestecăm untul moale cu zahărul vanilat până când capătă cremozitate și îl încorporăm în cremă. Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului.
Întindem crema între blaturile de tort, dar și deasupra și de jur împrejurul tortului. Îl punem la rece pentru 5-6 ore, apoi îl decorăm cu turtă dulce sub formă de brăduți și îl putem porționa.
COMENTARII