Dulciuri

Tort cu blaturi de turtă dulce

Pentru că turta dulce este nelipsită de pe platourile cu dulciuri de la masa de Crăciun, un tort cu blaturi de turtă dulce, cu siguranță va fi de nerefuzat.

Turta dulce este un desert delicios ce ne aduce aminte de copilărie. Nu o prepara mama sau bunica, dar o găseam pe tarabele piețelor în preajma sărbătorilor și nu numai. Era foarte gustoasă și frumos glazurată. Și nu este vorba de turta dulce sub formă de figurine pe care o preparăm acum, ci de turta dulce la tavă. Nelipsită în copilărie era și turta dulce rotundă cu glazură albă.

Găsiți pe blog și rețeta de turtă dulce la tavă, pe care v-o recomand cu drag. Se prepară mai rapid, iar dacă nu aveți timp de decorat, o pudrați cu zahăr.

Dar mai găsiți pe blog și rețeta de turtă dulce rotundă cu glazură albă. Aceasta este preferata noastră pentru că este dolofană, cu interior moale și delicios.

Ce conține rețeta de tort cu blaturi de turtă dulce

Blaturile tortului de turtă dulce se prepară asemănător cu turta dulce la tavă. Ideal ar fi să se prepare separat fiecare blat. Fiind ușor sfărâmicios în interior este riscant de secționat să nu se transforme în firimituri. Nu necesită însiropare pentru că blaturile se vor hidrata ușor de la cremă.

Dacă și voi adorați turta dulce, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort cu blaturi de turtă dulce.

Tort cu blaturi de turtă dulce decorat cu merișoare și figurine de turtă dulce

Gătește Tort cu blaturi de turtă dulce

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

16

Tort cu blaturi de turtă dulce decorat cu merișoare și figurine de turtă dulce

Ingrediente

  • Pentru un blat în formă de 24 cm, diametrul:
  • 1 ou
  • 50 gr zahăr
  • 150 gr miere
  • 750 gr unt cu 82% grăsime
  • 100 gr făină
  • 10 gr cacao
  • 1 lingură de smântână sau iaurt cremos
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță cu amestec de condimente pentru turtă dulce
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1/4 linguriță cu praf de copt
  • Pentru crema:
  • 500 gr mascarpone
  • 400 gr ciocolată albă
  • 500 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
  • 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • un praf de sare
  • Pentru decor:
  • figurine de turtă dulce
  • merișoare confiate

Mod de preparare

De menționat că puteți prepara câte blaturi doriți pentru acest tort cu blaturi de turtă dulce. Noi am optat pentru 5 blaturi nu foarte înalte și am copt câte două odată.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi separăm albușul de gălbenuș.

Mixăm albușul spumă, presărat cu sare. Amestecăm untul moale cu zahărul, apoi adăugăm, pe rând, gălbenușul, smântâna în care dizolvăm bicarbonatul și mierea amestecată cu mixul de condimente pentru turtă dulce. Omogenizăm compoziția după fiecare ingredient adăugat.

Amestecăm făina cu praful de copt și pudra de cacao și încorporăm acest amestec în compoziția de mai sus. La final, încorporăm și albușul transformat în bezea.

Turnăm compoziția pentru blat de turtă dulce în tava tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul pentru 20-30 de minute la 180 de grade Celsius. Deci preparăm astfel câte blaturi dorim.

În timp ce blaturile se coc, preparăm crema de mascarpone cu ciocolată albă.

Punem 300 ml de smântână lichidă la încălzit, pe baie de aburi și topim ciocolata albă în ea. Amestecăm intens pentru omogenizare. Lăsăm compoziția să se răcească, apoi o amestecăm cu mascarponele. Mixăm restul de smântână pentru frișcă până capătă consistență, adăugăm zahărul și mixăm intens până devine fermă. Încorporăm frișca în crema de mascarpone cu ciocolată albă, adăugând-o treptat. Presărăm și un praf de sare pentru intensificarea gustului.

Punem crema între blaturile de tort și deasupra. Dăm tortul la rece pentru cel puțin 4 ore, pentru a se hidrata blaturile de tort.

Îl decorăm frumos și îl putem porționa și savura cu poftă.

Spor și poftă bună!