Gătește Tort din ruladă cu jeleu de caise
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
- 5 ouă medii
- 125 gr făină
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 20 ml esență de vanilie
- Pentru cremă:
- 300 gr mascarpone
- 300 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 100 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- Pentru jeleu de caise:
- 2 kg caise coapte
- 200 gr zahăr
- zeama de la o lămâie
- 20 gr amidon alimentar
Mod de preparare
Preparăm foaia de ruladă.
Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le mixăm, mai întâi cu un praf de sare până devin spumoase. Apoi adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm până obținem o bezea fermă. Amestecăm și gălbenușurile cu cealaltă jumătate de zahăr până acesta se dizolvă, apoi adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Încorporăm, apoi, bezeaua de albușuri, adăugată treptat și amestecând ușor. Tot treptat încorporăm și făina cernută.
Întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.
Imediat după coacere, răsturnăm foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit și o rulăm în acesta, păstrând și hârtia de copt.
Pregătim jeleul de caise
Spălăm bine caisele, le îndepărtăm sâmburii și le tocăm felii. Oprim câteva felii pentru decor, iar restul le tăiem în bucăți mai mici. Oprim cam 1/4 din bucățile de caise, iar restul le pasăm cu ajutorul unui blender. Amestecăm piureul de caise cu zahărul și zeama de lămâie și fierbem amestecul pentru 6-8 minute pentru a se dizolva zahărul și a deveni mai consistent sosul format. Trecem sosul prin sită, adăugăm amidonul alimentar, diluat cu 1-2 linguri de apă. Fierbem jeleul de caise până se îngroașă consistent. Îl împărțim în două părți. O parte o dăm la rece pentru a o folosi la umplut foaia de ruladă, iar în a doua parte adăugăm cuburile de caise oprite, însă la final, când decorăm tortul.
Preparăm crema de mascarpone cu frișcă
Punem într-un bol mascarponele și smântâna pentru frișcă, rece, de la frigider. Adăugăm zahărul pudră și mixăm ingredientele până obținem o compoziție cremoasă. Dăm bolul la rece până asamblăm tortul.
Cum asamblăm tortul din ruladă cu jeleu de caise
Când foaia de ruladă s-a răcit, o desfacem din ștergar și o așezăm pe blatul de lucru. Desfacem și hârtia de copt și ungem foaia cu jeleul de caise răcit. O rulăm și o feliem în rondele de maxim 1 cm grosime.
Luăm o formă de tort de 24-25 cm diametrul și așezăm la baza ei felii din ruladă. Peste acestea, pe marginile formei mai așezăm un rând de felii, dar verticale.
Turnăm în interior crema de mascarpone și o nivelăm frumos, iar deasupra turnăm jeleul de caise amestecat cu cuburi de caise. Îl nivelăm frumos și pe acesta și dăm tortul la rece pentru 4-5 ore, înainte de a-l porționa.
Dacă aveți răbdare, îl puteți lăsa la rece de pe o zi pe alta. Se va porționa mai frumos. Îl decorăm cu feliile de caise oprite, cu frunze de mentă, dacă avem, sau după imaginația fiecăruia.
Spor și poftă bună!
COMENTARII