Dulciuri

Tort Duo chocolat cu caise

În plin sezon al caiselor coapte nu ne mai săturăm de deserturi cu caise. De data aceasta am preparat o rețetă de tort Duo chocolat cu caise. Este un tort absolut delicios și spectaculos cu așa contrast de culori.

Caisele se comportă foarte bine în deserturi oferindu-le, savoare și culoare indiferent cum sunt folosite. Le putem folosi direct în blaturi sau în creme. Le putem transforma în jeleuri delicioase sau pur și simplu le adăugăm proaspete ca decor.

Un exemplu de desert spectaculos care pune caisele în valoare îl puteți descoperi la rețeta de tort din ruladă cu jeleu de caise. Aici avem caise și în ruladă, sub formă de gem, dar și în jeleu și la decor.

Iar una dintre cele mai apreciate rețete de prăjituri cu caise de pe blog este rețeta de prăjitură cu iaurt și caise. Este o prăjitură foarte aromată și răcoroasă care merită preparată cât este vara de lungă și nu numai.

Ce conține rețeta de tort Duo chocolat cu caise

Pentru tortul din rețeta de azi preparăm un blat umed de tort cu ciocolată. Nu îl mai însiropăm decât dacă ne plac torturile foarte însiropate.

Apoi preparăm o cremă simplă de ciocolată albă cu frișcă, pe care o aromatizăm cu vanilie. Este o cremă dulce, dar este completată de gustul acrișor al jeleului de caise. Deasupra mai adăugăm o glazură de ciocolată neagră și decorăm tortul cu fulgi de migdale.

Chiar dacă are multe elemente de preparat, merită din plin efortul pentru că tortul cucerește negreșit atât prin gust cât și prin aspect.

Dacă mai doriți și alte rețete de deserturi cu caise, le descoperiți pe blog tastând cuvântul ”caise” în caseta de căutare.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook și în grupul cu același nume. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort Duo chocolat cu caise.

Tort Duo chocolat cu caise porționat

Gătește Tort Duo chocolat cu caise

Timp de preparare

60 min

Nivel

complex

Porții

16

Tort Duo chocolat cu caise decorat cu fulgi de migdale, felii de caise și frunze verzi

Ingrediente

  • Pentru blat de tort cu diametrul de 25 cm:
  • 200 gr ciocolată amăruie(55% cacao)
  • 200 gr unt
  • 50 ml lapte
  • 300 gr făină
  • 7 ouă
  • 175 gr zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt( 5 gr)
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 400 gr ciocolată albă
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 1 praf de sare
  • Pentru jeleul de caise:
  • 1 kg caise mai coapte
  • 200 gr de zahăr
  • 450 ml de apă
  • 1 plic pulbere tort gelee transparent
  • Pentru glazura de ciocolată neagră și decor:
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 100 ml smântână pentru frișcă
  • 25 gr de zahăr
  • fulgi de migdale.

Mod de preparare

Începem cu prepararea blatului de tort umed cu ciocolată, care ar fi indicat să fie preparat cu o zi înainte. Acesta are nevoie de un timp de răcire și relaxare pentru a se porționa frumos.

Vedeți aici rețeta pentru blat umed de tort cu ciocolată

Apoi vom prepara jeleul de caise care necesită un timp de fierbere, apoi răcire. Între timp, putem prepara și crema de ciocolată albă, care, de asemeni, necesită tratament termic și răcire.

Cum preparăm jeleu de caise

Punem 200 ml de apă cu zahărul într-o crăticioară, la fiert și lăsăm siropul să capete consistență. Adăugăm caisele tăiate în bucăți mai mici și le fierbem pentru 10 minute, doar să se pătrundă ușor. Apoi scurgem bine caisele, iar în siropul rămas adăugăm pulberea de tort gelee  diluată în 250 ml de apă.

Amestecăm bine până când pulberea se hidratează și capătă consistență de jeleu. Adăugăm imediat caisele și le amestecăm cu jeleul. Stingem focul și lăsăm jeleul deoparte până când montăm tortul.

Cum preparăm crema de ciocolată albă pentru tort Duo chocolat cu caise

Crema de ciocolată albă este simplu de preparat. Încălzim smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere, apoi stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă. Adăugăm și esența, dar și un praf de sare și amestecăm până când ciocolata este topită și crema omogenizată.

Împărțim crema de ciocolată albă în două.

Imediat ce preparăm crema de ciocolată albă, vom monta și tortul.

Secționăm blatul de tort în două și așezăm partea de deasupra pe platou. O așezăm pe aceasta prima pentru că este mai neuniformă. Eventual decupăm de deasupra un strat subțire pentru a o uniformiza.

Încercuim blatul de tort cu inelul metalic de la forma de copt. Dacă avem folie specială, încercuim blatul și cu aceea. Apoi turnăm peste blat jumătate din crema de ciocolată albă.

Punem platoul cu tortul la rece până când crema devine fermă.

Adăugăm jeleul de caise și din nou dăm tortul la rece până când și jeleul devine ferm.

Apoi încălzim cealaltă parte de ciocolată albă pe baie de aburi, doar până când devine ușor cursivă. O întindem ușor caldă peste jeleul de caise.

Putem prepara separat cele două părți de cremă de ciocolată albă.

Așezăm cea de-a doua parte de blat de tort deasupra cremei de ciocolată și dăm tortul la rece pentru 4-5 ore.

Pentru a prepara glazura, procedăm ca și la crema de ciocolată albă. Încălzim smântâna împreună cu zahărul și adăugăm ciocolata ruptă. Amestecăm intens până la topirea ciocolatei și omogenizarea glazurii.

Turnăm glazura fierbinte deasupra tortului. Presărăm fulgi de migdale și lăsăm din nou tortul la rece până când se întărește glazura.

Apoi îl putem porționa frumos.

Spor și poftă bună!