Dulciuri

Tort Karpatka. Rețetă tradițională din bucătăria poloneză

Ne place să poposim adesea și prin marile bucătării ale lumii, pentru un plus de inspirație, atunci când dorim altfel de preparate, față de cele clasice, cu care ne-am obișnuit. De data aceasta am poposit în bucătăria poloneză pentru rețeta de tort Karpatka.

Este de fapt un tort preparat după rețeta clasică de eclere, dar având altă formă, desertul este mai spectaculos. În plus, nu petrecem foarte mult timp pentru prepararea bazei tortului, precum pentru cojile de eclere.

Denumirea acestui tort a fost inspirată de aspectul blatului ce se aseamănă cu aspectul munților Carpați.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de tort Profiterol, mai complexă, dar foarte apreciată, mai ales datorită formei spectaculoase. Rețeta aluatului opărit este aceeași, însă tortul se decorează și cu o delicioasă glazură de ciocolată.

Dar mai găsiți și celebra rețetă de prăjitură Carpați, din bucătăria românească. Aceasta este o rețetă pe care o preparăm cu ocazia anumitor evenimente speciale din viața noastră. Este deosebită și ca gust, dar și ca aspect.

Ce conține deliciosul tort Karpatka

După cum am menționat mai sus, baza tortului se prepară dintr-un aluat opărit, exact cum se prepară aluatul pentru eclere. Se coc separat două blaturi, cărora li se formează din start niște denivelări, pentru a reda aspectul crestelor de munți.

Crema tortului se prepară după rețeta clasică de cremă de vanilie. Important pentru reușita aromei este să folosim vanilie de calitate( păstaie sau extract).

Tortul clasic nu se decorează deasupra, dar pentru un aspect mai atractiv vom adăuga fulgi de migdale și zahăr pudră.

Mai găsiți pe blog rețete de torturi inspirate din bucătăria internațională, toate delicioase și spectaculoase.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort Karpatka.

Tort ecler secționat ăe platou și o porție pe farfurie, alături de un bol cu fulgi de migdale

Gătește Tort Karpatka. Rețetă tradițională din bucătăria poloneză

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tort Karpatka porționat pe platou, alături de un bol cu fulgi de migdale și o latieră albă

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 150 ml lapte
  • 150 ml apă
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 200 gr făină
  • 5 ouă medii
  • 1 praf de sare.
  • Pentru cremă:
  • 500 ml lapte
  • 120 gr zahăr
  • 1 păstaie vanilie sau 2 lingurițe cu extract de vanilie
  • 50 gr amidon
  • 25 gr făină
  • 4 gălbenușuri
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 1 praf de sare.
  • Pentru decor:
  • fulgi de migdale
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Mod de preparare

Pentru prepararea blatului de tort punem într-o crăticioară untul, laptele și apa. Așezăm crăticioara pe flacăra aragazului și amestecăm ingredientele până la topirea untului. Când lichidul din crăticioară atinge punctul de fierbere adăugăm toată făina. Amestecăm energic până când aceasta absoarbe tot lichidul și rezultă un aluat compact.

Stingem focul, lăsăm aluatul să se răcească bine și încorporăm pe rând în el, ouăle. Aici este puțin mai mult de lucru pentru că trebuie să amestecăm bine după adăugarea fiecărui ou, pentru a se încorpora perfect în aluat. De acest pas depinde foarte mult reușita blatului.

Încălzim cuptorul la 200 de grade Celsius. Împărțim aluatul în două părți pe care le punem în două forme de copt cu diametrul de 22 cm.

Realizăm cu lingura denivelări în ambele aluaturi pentru a da formă de creste de munți. Apoi coacem cele două blaturi timp de 20 minute la 200 de grade Celsius și alte 15 minute la 180 de grade Celsius. Nu vom deschide ușa cuptorului pe parcursul coacerii. Iar după coacere, lăsăm blaturile 5-6 minute în cuptor, apoi întredeschidem ușa ușor și le mai lăsăm așa 8-10 minute.

În intervalul de timp cât se coc blaturile pregătim crema de vanilie.

Amestecăm într-o crăticioară gălbenușurile cu un praf de sare și le diluăm cu 50 ml de lapte rece. Adăugăm amidonul și făina și omogenizăm compoziția.

Restul de 450 ml lapte îl punem la fiert cu zahărul și semințele din păstaia de vanilie. Când acesta se încălzește bine, iar zahărul este complet dizolvat, îl turnăm treptat peste gălbenușurile din cratiță, amestecând energic pentru omogenizare.

Fierbem crema de vanilie amestecând continuu până când se îngroașă ca o budincă. O lăsăm să se tempereze câteva minute, apoi încorporăm în ea untul tăiat în cuburi mici.

Pentru a monta deliciosul tort Karpatka, întindem toată crema între cele două blaturi.

Punem tortul la rece pentru 5-6 ore, pentru a-l putea porționa perfect. Îl decorăm cu fulgi de migdale și zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Este destul de simplu, dar pe cât de simplu, pe atât de gustos și aspectuos.