Pâine / Pizza

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine

Pentru că în weekend am rămas fără pâine, am rezolvat rapid problema pregătind turte la tigaie din aluat simplu de pâine.

Sunt acele turte pe care le pregătea bunica pe plita sobei, sau pe lespede.

Lespedea se introducea în soba cu foc, se lăsa să se încingă și se coceau pe ea delicioasele turte.  Tot pe această lespede se pregăteau și turte din mălai.

Însă, în lipsa lespezii sau a plitei de sobă, ne descurcăm și cu tigăile din dotare.

Ies tare bune turtele la tigaie, ies pufoase și se prepară rapid.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de lipii de casă cu amestec de agenți de creștere. Pe acestea le pregătim când ne lipsește drojdia din cămară.

Iar atunci când avem timp și vrem să ne răsfățăm, pregătim această rețetă de lipii indiene.

Rețetă de turte la tigaie din aluat simplu de pâine

Rețeta pentru aluatul de turte este aceeași ca pentru aluatul simplu de pâine. Diferența constă în faptul că nu mai lăsăm aluatul atât de mult la dospit. Dar și timpul de coacere este mult mai scurt. Turtele se coc în maxim 5 minute, pe când coacerea pâinii necesită 45-50 de minute.

Iar în comparație cu lipiile, turtele se prepară mai groase, mai pufoase. Lipiile sunt subțiri și se pot împacheta.

Așadar, atunci când rămâneți fără pâine, nu ezitați să pregătiți aceste turte la tigaie! Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare.

* Iar dacă vă plac rețetele de pe acest blog, le puteți urmări și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo rețete noi, dar și vechi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Secțiune de Turte la tigaie din aluat simplu de pâine

Gătește Turte la tigaie din aluat simplu de pâine

Timp de preparare

30 min

Porții

6

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine

Ingrediente

  • 750 gr făină tip 650
  • 10 gr drojdie uscată
  • 350 ml apă
  • 30 ml ulei
  • 1 linguriță sare

Mod de preparare

Cum procedăm pentru a prepara turte la tigaie din aluat simplu de pâine.

Cernem făina într-un vas și facem puțin loc la mijlocul ei. Punem acolo drojdia și zahărul. Turnăm puțină apă caldă peste aceste două ingrediente și le amestecăm și cu puțină făină. Aceasta este maiaua care se lasă la activat 7-8 minute.

În restul de apă dizolvăm sarea. Turnăm apa caldă peste maiaua activată, amestecând intens, în timp ce încorporăm și făina de pe margini. Adăugăm, treptat și uleiul și frământăm un aluat ușor ferm și omogen. Acoperim aluatul cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm 30 de minute la loc cald.

Împărțim aluatul în 6-8 bucăți, în funcție de cât de mari dorim turtele. Fiecare bucată de aluat se întinde pe masa presărată cu făină într-o foaie circulară cât dimensiunea tigăii( 20 cm în cazul nostru).

Se încinge tigaia la foc mediu și se transferă foaia de aluat în ea. Se înțeapă din loc în loc cu o furculiță pentru a nu se deforma aluatul.

Se rumenește turta pe prima parte, apoi se întoarce și se lasă la rumenit și pe a doua parte. După întoarcere, putem acoperi tigaia cu un capac.

Vor ieși destul de pufoase turtele la tigaie din aluat simplu de pâine.

Spor și poftă bună!

Pentru a vedea și rețeta în imagini, dați click pe galeria foto de mai sus!