Conserve

Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon

Dintre toate rețetele de zacuscă de vinete pe care le pregătim an de an, cea mai apreciată este rețeta Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon.

Ciupercile influențează gustul, iar dacă folosim ciuperci champignon proaspete cu atât mai bine.

Spun asta pentru că de multe ori apelăm la cele din conservă, că sunt mai la îndemână.

De data aceasta am preparat zacusca cu ciuperci proaspete și mult mai bună a ieșit decât cu ciuperci conservate.

Rețetele de zacuscă sunt foarte variate, dar toate pornesc de la Rețeta clasică de zacuscă de vinete.

La rețeta zacuscă de vinete cu ciuperci champignon, pe lângă vinete, ardei copți și ceapă, mai adăugăm ciuperci champignon. Gustul îl potrivim din condimente și pasta de roșii, sau bulion.

Citește și: Rețetă de zacuscă de vinete. Cea mai îndrăgită conservă din legume

La rețetele de zacuscă, pentru a obține gustul optim, trebuie să potrivim cantitățile ingredientelor în funcție de cele care influențează gustul care ne satisface.

De exemplu, nouă ne place mult gustul ardeilor copți și de fiecare dată plusăm cu cantitatea acestora.

De data aceasta predominante au fost și ciupercile.

Mai găsiți pe blog și:

Rețeta Zacuscă de vinete cu legume mexicane

Rețeta  Zacusca de vinete si dovlecei

Dar mai sunt și alte rețete de zacuscă și conserve de legume pe care le veți descoperi accesând categoria Conserve.

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon

Gătește Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon

Timp de preparare

4 ore

Nivel

mediu

Porții

30

Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon

Ingrediente

  • 2,5 kg de vinete coapte
  • 3 kg ardei copți
  • 3 kg ciuperci champignon
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg suc de roșii
  • sare, zahăr și piper, după gust
  • cimbru și măghiran
  • 500 ml ulei de floarea soarelui

 

Mod de preparare

De menționat că am cântărit vinetele și ardeii după coacere și după scurgere.

Zeama de la ardei nu se aruncă, se folosește din ea la zacuscă, iar restul este bună pentru supe, sau sosuri.

Deci, cum procedăm pentru a prepara Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon?

Călim ceapa tocată solzișori în ulei, doar până începe să-și schimbe ușor culoarea. Nu o lăsăm să capete gust de prăjeală ci doar să-și degaje aroma în uleiul încins. Apoi o stropim cu zeamă de la ardei și o mai lăsăm pe foc până este bine pătrunsă.

Ștergem bine ciupercile cu prosoape de hârtie absorbante, umezite cu apă rece. Dacă se desface pelicula de deasupra pălăriilor, o îndepărtăm.

Nu spălăm ciupercile pentru a nu se îmbiba cu apă.

Tocăm ciupercile mărunt și le adăugăm peste ceapă. Le amestecăm bine pe foc și le lăsăm până se înmoaie.

Adăugăm ardeii copți și tocați mărunt și vinetele coapte și tocate. Amestecăm bine ingredientele pe foc, adăugăm o priză de sare și una de piper măcinat și dăm vasul cu zacuscă la cuptorul încălzit la 180 de grade.

Lăsăm zacusca de vinete cu ciuperci champignon la cuptor până când uleiul începe să se ridice la suprafață.

Dacă ni se pare compoziția prea groasă, mai adăugăm zeamă de la ardei copți.

Când uleiul se ridică la suprafață, cam în 3 ore, adăugăm condimente și sucul de roșii.

Mai lăsăm zacusca la cuptor 30 de minute, apoi scoatem din ea pe o farfurie, o lăsăm să se răcească și o gustăm.

În funcție de gust, mai adăugăm sare, condimente, dar și puțin zahăr pentru a regla aciditatea compoziției.

Zahărul nu se adaugă neapărat pentru a îndulci zacusca, ci pentru a-i regla aciditatea, dar și pentru că este un bun conservant.

La cantitatea mea de zacuscă am adăugat 3 linguri de zahăr, dar depinde și de cât de dulci sunt ardeii și sucul de roșii.

Cel puțin o lingură de zahăr tot trebuie adăugată la zacuscă, însă dacă se folosește un suc de roșii, bulion, sau pastă cu adaos de zahăr, acesta se poate exclude.

Punem zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, fierbinți și ele. Înfiletăm capacele și punem borcanele în cuptorul deja cald, lăsându-le acolo până se răcesc definitiv.

Dacă ne trebuie cuptorul, putem înveli borcanele în pături.

Sper să vă fie de folos rețeta mea de zacuscă de vinete cu ciuperci champignon!

Pentru a vedea și rețeta în imagini, dați click pe galeria de mai sus!