Gătește Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon
Timp de preparare
4 ore
Nivel
mediu
Porții
30
Ingrediente
- 2,5 kg de vinete coapte
- 3 kg ardei copți
- 3 kg ciuperci champignon
- 1 kg ceapă
- 1 kg suc de roșii
- sare, zahăr și piper, după gust
- cimbru și măghiran
- 500 ml ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
De menționat că am cântărit vinetele și ardeii după coacere și după scurgere.
Zeama de la ardei nu se aruncă, se folosește din ea la zacuscă, iar restul este bună pentru supe, sau sosuri.
Deci, cum procedăm pentru a prepara Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon?
Călim ceapa tocată solzișori în ulei, doar până începe să-și schimbe ușor culoarea. Nu o lăsăm să capete gust de prăjeală ci doar să-și degaje aroma în uleiul încins. Apoi o stropim cu zeamă de la ardei și o mai lăsăm pe foc până este bine pătrunsă.
Ștergem bine ciupercile cu prosoape de hârtie absorbante, umezite cu apă rece. Dacă se desface pelicula de deasupra pălăriilor, o îndepărtăm.
Nu spălăm ciupercile pentru a nu se îmbiba cu apă.
Tocăm ciupercile mărunt și le adăugăm peste ceapă. Le amestecăm bine pe foc și le lăsăm până se înmoaie.
Adăugăm ardeii copți și tocați mărunt și vinetele coapte și tocate. Amestecăm bine ingredientele pe foc, adăugăm o priză de sare și una de piper măcinat și dăm vasul cu zacuscă la cuptorul încălzit la 180 de grade.
Lăsăm zacusca de vinete cu ciuperci champignon la cuptor până când uleiul începe să se ridice la suprafață.
Dacă ni se pare compoziția prea groasă, mai adăugăm zeamă de la ardei copți.
Când uleiul se ridică la suprafață, cam în 3 ore, adăugăm condimente și sucul de roșii.
Mai lăsăm zacusca la cuptor 30 de minute, apoi scoatem din ea pe o farfurie, o lăsăm să se răcească și o gustăm.
În funcție de gust, mai adăugăm sare, condimente, dar și puțin zahăr pentru a regla aciditatea compoziției.
Zahărul nu se adaugă neapărat pentru a îndulci zacusca, ci pentru a-i regla aciditatea, dar și pentru că este un bun conservant.
La cantitatea mea de zacuscă am adăugat 3 linguri de zahăr, dar depinde și de cât de dulci sunt ardeii și sucul de roșii.
Cel puțin o lingură de zahăr tot trebuie adăugată la zacuscă, însă dacă se folosește un suc de roșii, bulion, sau pastă cu adaos de zahăr, acesta se poate exclude.
Punem zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, fierbinți și ele. Înfiletăm capacele și punem borcanele în cuptorul deja cald, lăsându-le acolo până se răcesc definitiv.
Dacă ne trebuie cuptorul, putem înveli borcanele în pături.
Sper să vă fie de folos rețeta mea de zacuscă de vinete cu ciuperci champignon!
Pentru a vedea și rețeta în imagini, dați click pe galeria de mai sus!
COMENTARII