COLIVA

 

Reteta de coliva este una pe care orice gospodina ar trebui sa stie s-o prepare. Coliva sfintita intai la biserica se da de pomana la inmormantari, parastasuri sau se prepara pentru pomenirea mortilor in zilele de sarbatoare.

 

Ingrediente

  • 600 g arpacas
  • 1,8 l apa
  • 300 g zahar
  • 300 g nuca
  • o jumatate de lingurita de sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • o esenta (fiola) de rom
  • 70 g biscuiti simpli
  • zahar pudra vanilat
  • miez de nuca intreg, bomboane,cacao , etc. pentru decor

Mod de preparare coliva

Alegem graul de impuritati si il spalam in 9 ape, acestea reprezentand cele 9 cete ingeresti. Il punem intr-un vas cu fundul dublu (eu am folosit o tigaie mare tip wok), adaugam cei 1.8 l de apa si sarea. De regula, la o parte de arpacas, se pun 3 parti de apa dar, daca arpacasul nu este fiert, mai puteti adauga o cescuta, doua de apa fierbinte.

Asezati vasul pe foc mic si lasati sa fiarba pana cand apa scade aproape de tot. Adaugati zaharul si continuati fierberea pana cand lichidul format scade.

Aceasta este consistenta pe care trebuie sa o aiba coliva dupa ce ati stins focul.

Acoperiti vasul cu un capac sau asezati o folie alimentara deasupra arpacasului sa nu se formeze crusta si lasati-o la racit cateva ore.

Intre timp macinati nuca nu foarte fin sau tocati-o cu cutitul, in functie de cum va place. Macinati fin si biscuitii pentru decor.

Cand s-a racit foarte bine, adaugati aromele si nuca. Amestecati foarte bine si transferati coliva intr-o forma rotunda cu pereti detasabili sau puneti-o pe un platou, dandu-i forma dorita.

Acoperiti-o apoi cu biscuitii macinati, pudrati-o cu zaharul praf vanilat si decorati-o cu miez de nuca intreg sau bombonele colorate. Daca doriti, puteti face si semnul crucii, presarand cacao pe o bucata de hartie decupata.

Buni, sa-ti fie tarana usoara!  ❤️

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *