COZONAC CU NUCA DE COCOS

 

 

Astazi va aduc reteta unui  cozonac cu nuca de cocos, aromat si pufos  . Are destula umplutura desi nu se vede foarte bine,este pufos si vi-l recomand cu drag.

Este atat de bun si aromat incat nu te poti opri doar la o felie si sper ca il veti incerca de sarbatori 🙂 .

 

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 kg faina
  • 6 galbenusuri
  • 50 g drojdie
  • 450 ml lapte
  • 250 g zahar
  • 150 g unt
  • 50 ml ulei
  • coaja de la 1/2 lamaie
  • coaja de la o 1/2 portocala
  • 1 lingurita vanilie (extract/esenta )
  • Umplutura
  • 6 albusuri
  • 150 g zahar
  • 20 g (1 lingura amidon)
  • 350 g nuca de cocos (fulgisori )
  • un praf de sare
  • o lingura de vanilie
  • un ou pentru uns
  • zahar granule pentru decor (reteta aici -click )

Mod de preparare cozonac cu nuca de cocos

Aluatul este asemanator cozonacului pufos cu cacao si nuci,imi place mult consistenta si se pastreaza moale mai multe zile.

Intai cernem faina intr-un vas mare.Drojdia o amestecam cu o lingura de zahar si 5-6 linguri de lapte cald din cantitatile date si-o lasam deoparte 10 minute sa se activeze.

Gabenusurile le amestecam cu zaharul pana cand acesta se topeste ,apoi adaugam aromele si laptele cald (nu fierbinte ).

Untul il topim si-l amestecam cu uleiul.

Peste faina punem drojdia,amestecul de galbenusuri si incepem sa framanatam .

Eu am folosit un robot de bucatarie si am adaugat ,in timpul framantarii untul topit impreuna cu uleiul ,in doua ,trei ture.L-am framanatat 5 minute la prima viteza.

Daca framantati cozonacul la mana ,adaugati grasimea calduta putin cate putin  si framantati cel putin 10-15 minute .

cozonac cu nuca de cocos.jpg1

Acopeiti bolul cu o folie alimentara si lasati aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul.

cozonac cu nuca de cocos2

Umplutura se prepara astfel.Mixati intrun bol albusurile cu un praf de sare ,zaharul si amidonul pana cand se formeaza o bezea cremoasa.

Apoi adaugati nuca de cocos si amestecati pana cand se omogenizeaza.

cozonac cu nuca de cocos5

Ungeti blatul de lucru cu putin ulei si impartiti aluatul in 4 bucati .Intindeti fiecare bucata intr-un dreptunghi si distribuiti crema cat de cat in mod egal pe fiecare.

Rulati dreptunghiurile si impletiti-le doua cate doua .

cozonac cu nuca de cocos.3jpg

Puneti cozonaii in forme si mai lasti-i 30 de minute sa creasca.Apoi ,inainte de a-i baga in cuptor,ungeti-i cu oul batut si presarati  granule de zahar pudra.

cozonac cu nuca de cocos4

Coacem cozonacii 10 minutw la 200 °C primele 10 minute,apoi alte 20-30 la 180 ° C.Daca au tendinta de a se arde ,asezati deasupra o folie de aluminiu.

Dupa ce scoateti cozonacii din forme ,asezati-i pe o parte 10 minute ,apoi intoarceti-i si lasati-i sa se raceasca complet ,astfel nu se vor lasa.Pofta buna!

cozonac cu nuca de cocos

cozonac cu nuca de cocos

 

 

 

 

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *