SPANAKOPITA

spanakopita-049

65-70 min

mediu

20 portii

Daca tot s-a deschis sezonul verdeturilor,va propun  sa-ncercati o delicioasa placinta greceasca cu spanac si branza feta.
Am testat-o si eu multumita Provocarii secrete,gazduita de Gabriela-Culoare si savoare,prin blogul pe care mi l-a dat spre rasfoire in aceasta luna,Mica’s blog.

Ingrediente:

  • 1 pachet foi de placinta (400 g )
  • 1 kg spanac proaspat(sau 750 g congelat)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 praz mic
  • 1 ceapa mare
  • 400 g branza feta (  telemea de oaie sau vaca)
  • 3 oua
  • sare si piper proaspat macinate
  • o legatura marar tocat
  • 60 g unt + 50 ml ulei de masline) pentru uns

Mod de preparare spanakopita

   Spalam frunzele de spanac si le oprim 1-2 minute in apa fiarta,apoi il surgem si-l tocam mai mare sau mai marunt.Daca folosim spanac congelat ,il dezghetam ,il stoarcem bine de lichidul  format si-l tocam.
Taiem prazul si ceapa si le calim in cele doua linguri de ulei,adaugand o lingura-doua de apa si in praf de sare.
Intr-un bol amestecam ouale cu feta sfaramata ,mararul tocat,piper macinat .Adaugam spanacul si ceapa cu prazul calite.Amestecam bine pentru a se omogeniza compozitia .
Amestecam uleiul cu untul topit si ungem o tava  cu dimensiunile de 25×35 cm.Foile de placinta le-am taiat dupa dimensiunea tavii ca sa le pot incadra perfect in interior.
Asezam 6 foi  si le ungem intre ele cu emulsia de unt si ulei,apoi asezam compozitia si o nivelam bine.
.
Acoperim cu celelalte 6 foi,unse fiecare cu grasime,inclusiv cea de deasupra.
Taiem placinta in patratele inainte de coacere pentru ca la final va fi mai usor de portionat.
Coacem 40-45 de minte la 180 °C,pana se rumeneste frumos deasupra.
spanakopita-037

Comentează folosind contul de Facebook

12 comentarii la “SPANAKOPITA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *