TOCANA DE LEGUME CU OREZ

 

Tocana de legume pentru iarna  , o conserva delicioasa preparata din ingrediente simple si la indemana oricui .Impreuna cu cele necesare mi-am adus de acasa si reteta mamei ,usor de facut ,absolut pe gustul meu .

Tocana de legume se poate imbogati dupa gustul fiecaruia cu vinete ,dovlecei ,ciuperci ,depinde de fiecare cum o prefera .Mie imi place asa simpla, in perioadele de post este perfecta iar cand nu ai timp de gatit ,o portie de tocana gata preparata este numai buna .

 

Ingrediente

  • 400 ml ulei
  • 750 g ceapa
  • 600 g morcov
  • 800 g ardei gras sau capia
  • 2-3 ardei iuti (optional )
  • 2 kg rosii (sau 500 ml bulion de rosii )
  • 250 g orez
  • sare,piper
  • 2 frunze de dafin
  • o legatura mare de patrunjel verde

Mod de preparare tocana de legume

Spalati si curatati toate legumele .Tocati ceapa si ardeii ,morcovii dat-i pe razatoarea mare iar rosiile puneti-le intr-un blender , robot sau dati-le prin masina de tocat .

Incalziti uleiul intr-o cratita mare si caliti ceapa cu putina sare ,la foc mic pana se inmoaie .Sarea scoate apa din ceapa si ajuta sa nu se arda .

tocana de legume pentru iarna

 

Adaugati morcovul ras si continuati sa caliti pana incepe sa se inmoaie .

tocana de legume pentru iarna

 

Adaugati ardeii grasi si cei iuti fara seminte (daca ati ales sa-i folositi ) si gatiti in continuare pana cand incep sa se inmoaie . Este important ca,in prima faza sa gatim bine legumele pentru ca tocana nu va fierbe foarte mult dupa ce vom pune sucul de rosii .

tocana de legume pentru iarna

 

Acum adaugam rosiile facute suc ( sau bulionul diluat cu 250 ml apa ) si orezul spalat in apa rece.

Adaugam sare si piper dupa gust ,frunzele de dafin si fierbem tocana de legume pana cand orezul este gatit  iar tocana a capatat cosnsistenta .

Daca orezul nu este fiert iar tocana nu mai are lichid,adaugati apa calduta ,putin cate putin pana este gata .

tocana de legume pentru iarna

 

La final adaugati patrunjelul tocat ,amestecati si puneti tocana fierbinte in borcane sterilizate .

Un articol complet despre sterilizarea borcanelor pentru conserve gasiti aici (click ).

http://retetefeldefel.ro/cum-se-sterilizeaza-borcanele-pentru-conserve/

 

Eu nu sting focul pana nu am terminat de pus si ultimul borcan,astfel tocana va fi fierbinte pana la ultima portie 🙂 .

Puneti borcanele imediat sub o patura groasa si lasati-le acolo pana se racesc complet .Apoi etichetati-le si puneti-le in camara .

Daca nu aveti conditii optime de depozitare ( o camara racoroasa sau un beci ) , fierbeti borcanele intr-o oala pe fundul careia ati pus un prosop de bucatarie ,umpleti oala cu apa si lasati-le pe foc 25-30 de minute din momentul in care a dat in clocot . Spor la treaba si pofta buna !

tocana de legume pentru iarna

tocana de legume pentru iarna

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

10 comentarii la “TOCANA DE LEGUME CU OREZ”

  1. Este cea mai buna tocana de legume pe care am făcut-o .Am mâncat-o un sfert din oala.Azi o refac dar dublez cantitățile.Iti mulțumesc si eu si familionul pentru rețeta.Mult succes in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *